Gå til innhold

Gatefotografering og Politi/vakter


Anbefalte innlegg

Har sett at det ligger en god del videoer rundt på nettet om dette. Kom over denne videoen:

 

http://www.youtube.com/watch?v=FJH9F7Hcluo

 

 

Synes de Britiske poltifolkene takler dette meget bra. Viser at private sikkerhetsfolk ikke alltid har peiling på hva de snakker om. Om dere finner liknende videoer fra USA ser dere at situasjonen er en helt annen, der har ikke politiet peiling på hva som er lov eller ikke.(kanskje ikke noe sjokk heller)

Mye småkonger ute å går ser jeg.

 

Har dere noen gang opplevd slike situasjoner?

Endret av to88he
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har opplevd det med en vaktmester(!) for lenge siden. Vandret over en parkeringsplass ved noen boligblokker, så kommer fyren kjørende rett opp til meg, stopper meg og lurer på hva jeg driver med. De hadde tydeligvis hatt problemer med noen taggere, så jeg var da en av dem. Det toppet seg da han ville se i sekken min for å se om jeg hadde spraybokser der. Det fikk han selvfølgelig ikke lov til, ikke fordi jeg hadde med meg spraybokser - men fordi jeg ikke lar meg krenke på den måten.

 

Han skjønte vel fort at jeg ikke var så veldig farlig for borettslaget og kjørte vekk. Selvfølgelig måtte han påpeke at de fulgte meg med overvåkningskameraene - bare sånn at jeg ikke plutselig skulle dra fram masse spraybokser og tagge ned alt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I videoene jeg har funnet på youtube ser jeg at sikkerhetsfolk ofte begrunner fotoforbudet med sikkerhetshensyn. Hvis du er på en offentlig plass og mener du har retten på din side er det kanskje bare å høflig stå på sitt for å så be de ringe politiet.

 

Hvis jeg skulle planlagt noe mistenkelig så ville jeg hvertfall ikke flydd rundt med stort speilrefleks og et monster av en 70-200 i utgangspunktet, og hvertfall ikke midt på dagtid. Da er vel mobiltelefonen/lommekamera et bedre alternativ skulle jeg tro. Så da må man kanskje begynne å stoppe alle med mobiltelefon i stedet :hmm:

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er ulik lovgiving og praksis fra land til land - så når man er i et annet land kan man ikke automatisk regne med at de har samme forhold til dette som i Norge.

 

Det er mange gråsoner som man kan nærme seg, ofte lønner det seg å spørre først dersom dette er mulig. Sikkerhetsfolk har en jobb å gjøre og ofte et betydelig ansvar. At de ikke er 100% oppdatert på alle områder som gjelder fotografering er noe man bare må leve med - og om de nekter så er det heller ikke sikkert de ikke har grunnlag for det. Etter min mening finnes det og fotografer som ikke har snev av fornuftig sans og som mener alt er tillat - men det er det ikke.

 

Selv har jeg aldri hatt problemer med å fotografere der jeg ønsker, men så tar jeg hensyn til tvilsområder og holder meg unna disse, det er for min del ikke særlig bekvemt å skulle teste grenser bare for å teste hvor langt jeg kan gå.

 

(om politiet hadde giddet å rykke ut for en uoverstemmelse om det var tillatt å fotografere eller ikke er tvilsomt, jeg håper at de heller bruker resursene til noe viktigere)

 

Tor

  • Liker 2
Lenke til kommentar
I videoene jeg har funnet på youtube ser jeg at sikkerhetsfolk ofte begrunner fotoforbudet med sikkerhetshensyn. Hvis du er på en offentlig plass og mener du har retten på din side er det kanskje bare å høflig stå på sitt for å så be de ringe politiet. Hvis jeg skulle planlagt noe mistenkelig så ville jeg hvertfall ikke flydd rundt med stort speilrefleks og et monster av en 70-200 i utgangspunktet, og hvertfall ikke midt på dagtid. Da er vel mobiltelefonen/lommekamera et bedre alternativ skulle jeg tro. Så da må man kanskje begynne å stoppe alle med mobiltelefon i stedet :hmm:

 

Kva fotoutstyr du ville ha brukt dersom du planlegger noke mistenkelig ville vell vært avhengig av kva du planlegger? Dersom du berre treng nokre enkle bilder av området så vil nok eit skjult eller lite kamera gjere nytta, men det kan nok også tenkast at du planlegg noke som krev bilete med stor detaljrikdom. Kanskje ein vil ta bilete av at nokon taster inn ei PIN-kode, eller bilete av svakheiter i sikkerheitssystemet i bygninga.

 

Men slike hensyn vil uansett være vanskelig å ta så lenge hovedregelen er at det er lov å fotografere i det offentlige rom.

Lenke til kommentar

Privat sikkerhetspersonell er notorisk når det kommer til å forsøke å hindre fotografering. Dersom du fotograferer på privat område er de innen sin rett, men mange sikkerhetsvakter skjønner ikke forskjellen på privat og offentlig område. Jeg har blitt stoppet to ganger av sikkerhetsvakter her i London. En gang inne i et kjøpesenter, noe som er greit nok ettersom det er privateid. En annen gang kom en vakt bort til meg mens jeg sto ute i gata og fotograferte mennesker som gikk forbi ei bygning. Han ba meg slutte å ta bilder, noe jeg høflig nektet, ettersom jeg var i ei offentlig gate. Sa at han kunne ringe politiet om han ville, noe han ikke gadd, og jeg tok noen bilder til før jeg gikk videre.

 

Politiet er som regel veldig hyggelig å ha med å gjøre. Igjen, snakker jeg om britisk politi. Har aldri opplevd å bli konfrontert av politi på offentlig område, med ett unntak. Dette var under en demonstrasjon i Westminster som gikk veldig hardt for seg. Vanvittig mye politi, helikopter som sirkla over oss, brølende folkemengder. Jeg så en fotojournalist bærende på tre stk. D3 med tilhørende zoomoptikk bli dratt etter nakken av en konstabel, på en så brutal måte at to av husene fikk seg en kraftig smell. Fyren ropte "I'm just doing my fucking job!", men han hadde gått litt for nærme en opphetet situasjon. På det tidspunktet forlot vi området, og noen andre konstabler sa at vi måtte ha pressepass for å kunne ta bilder. Situasjonen var nokså betent, så jeg utfordret ikke den påstanden der og da.

 

374929_10150393447587735_1475433333_n.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...