Gå til innhold

Dimming av LED-pærer - trenger hjelp/tips/generell info


Anbefalte innlegg

Jeg ser noen innlegg her om lyspærer, så jeg prøver meg her. Tråden må gjerne flyttes om jeg har havnet feil.

 

Jeg ønsker å bytte ut lysene hjemme med LED-pærer (som skrus inn som vanlige lyspærer). Et par av disse må imidlertid kunne dimmes. Jeg har lest en del rundt på nettet om dimming av LED, og noen steder står det at det går fint med de fleste dimmere, mens andre steder står det at dette reduserer levetiden betraktelig med mindre man bruker spesielle LED-dimmere.

 

Jeg bruker følgende billige dimmere fra Clas Ohlson på de to stedene jeg vil ha dimming:

 

8871950843934.jpg8871934492702.jpg

 

 

Jeg er usikker på hvilken type dimmere det er, men de blir ikke varme, hvis det hjelper på noe, og de er som sagt ganske billige. Jeg kan nevne at jeg har en dekorasjon med mange små LED-lamper m/ trafo (sikkert til 12V) koblet til en slik dimmer, og lysene oppfører seg særdeles merkelig: Når dimmeren er av, lyser de svakt likevel. På laveste innstilling lyser de noe sterkere. Lysstyrken øker til ca. midt på, går derfra ned igjen når jeg øker styrken og ender med å flimre når dimmeren er på full styrke.

 

Jeg har kjøpt to stykk ulike dimmbare LED-pærer fra GE på en vanlig dagligvarebutikk, pris typisk 150 kr per stykk.

 

Lampe 1:

Spotrekke med 5 halogenspots 35W GU10, har for å teste byttet ut én av dem med GE 4.5W. LED-pæren er nesten helt lydløs når jeg kobler direkte i veggen, men om jeg kobler via dimmeren gir den noe lyd fra seg. Omtrent samme lyd gjennom dimmeområdet. Når jeg fjerner de andre pærene bråker den noe mer når jeg dimmer ned. Ingen flimring i noen av tilfellene.

 

Lampe 2:

Stående lampetårn med tre avlange pærer, 3 x 28 W E17. Har byttet ut én med en GE 4 W. LED-pæren lager noe lyd midt i dimmeområdet, men lite på maks eller min, uavhengig av om de andre pærene er skrudd inn eller ikke. Den flimrer på maks styrke om jeg tar ut de andre pærene (men likevel ikke dersom jeg kobler direkte i veggen, utenom dimmeren).

 

Spørsmål:

Reduseres levetiden på LED-pærene med mitt oppsett, ut ifra det jeg har forklart? Støyen er ikke stor, den kan jeg leve med. Jeg kan alltids bytte dimmer på spotrekken til en ordentlig innebygget en (dersom prisen ikke er avskrekkende), men jeg trenger likevel en dimmer av typen over til den andre lampen (den plugges i veggen på vanlig vis, og stikkontakten har ikke noen bryter som kan byttes ut med en dimmer). Jeg ønsker likevel å ha fjernkontroll på dimmerne.

 

Er det annet jeg bør tenke på med dimming av LED-pærer ut ifra oppsettet mitt? Jeg er fremdeles ganske grønn på dette, og setter pris på alle innspill om temaet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...