Gå til innhold

Hjelp til bytte / lodde ødelagt strømforsyning i skjerm - Samsung Syncmaster 2493HM


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har en Samsung Syncmaster 2493HM som begynner å dra litt på årene, strømforsyningen i skjermen har røket for andre gang, men denne gangen er skjermen desverre utenfor garantiperioden.

 

Jeg har hatt akkurat samme symptomene som sist gang den røk, antar derfor at det er det samme problemet (lyset blinker, bruker lang tid å slå seg på etc). Eneste forskjellen var at det kom et smell fra skjermen og så røyk strømmen på rommet (kanskje ikke helt bra?), etter dette klarte jeg ikke å å på skjermen igjen.

 

Jeg derfor har sett på en del ulike muligheter for å reparere skjermen, og det viser seg at et nytt kort koster rundt 500kr + moms og frakt fra USA, da er det like greit at jeg bare investerer i ny skjerm.

 

Det er visst et vanlig problem med skjermen at kondensatorene ryker på strømforsyningskortet, og de selger blant annet repair kit til skjermen på ebay til ca. 10 dollar :
http://www.ebay.com/...s-/330549799415

Problemet er at jeg ikke har noen som helst erfaring med lodding, så lurte på om noen kunne gitt meg noen tips. Har lagt ved noen bilder av kortet som jeg har tatt ut av skjermen, men ser ingen kondensatorer som har bulk på toppen. Kan de være ødelagte uten at denne bulken er tilstede, eller tror dere feilen ligger et annet sted som. feks sikringene? :hmm:
 

Takk for respons :)



## post gjenopprettet av ilpostino ##
 

Endret av ilpostino
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Det stemmer at disse strømforsyningene som regel tar kvelden fordi en elektrolytisk kondensator (de store svarte) tar kvelden. Disse tåler ikke temperatur veldig godt og det dielektriske materialet vil tørke opp, noe som igjen vil øke resistansen til kondensatoren. Dette kan skje uten at det syns på selve pakningen. Hvis en elektrolytisk kondensator blir utsatt for alt for høy spenning eller reversert polaritet vil den enten eksplodere eller svulme opp, dette er ikke alltid tilfellet for kondensatorer som slutter å fungere etter flere års bruk.

 

Jeg har lite erfaring med å reparere slike strømforsyninger, men det skal være mulig å finne ut om et kondensator er ødelagt. Du trenger et ESR (equivilant series resistance) meter og kanskje også en kapasitansmåler. Du lodder så ut en kondensator om gangen og tester disse. Husk polariteten når du setter de tilbake hvis ikke vil du få en overaskelse.

 

Det er ikke sikkert at en kondensator har tatt kvelden. Hvis du hørte et smell etterfulgt av både sikringsbrudd på rommet ditt og svart røyk høres det ut som en kortslutning. Den svarte røyken må ha kommet fra et eller annet sted så ta en nøye titt og se om du finner kilden.

Lenke til kommentar

Feilhendelsen og mangelen på visuelt ødelagte kondensatorer får meg til å tro at det har oppstått en kortsluttning. Det kan være en transistor eller isolasjonen i en transformator som har tatt kvelden.

 

Har du sjekket de to sikringene på kortet ?

 

Problemet er at man uten visuell indikasjon på hva som er feil eller inngående kunnskap om elektronikk jobber i blinde.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...