Gå til innhold

Piratkopiering tillatt i Portugal


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Veldig bra noen endelig har skjønt det. For å stanse kopiering, vil være mye vanskeligere enn å stanse en Tsunami etter et jordskjelv. Eller å plugge vulkanen Vesuv under utbrudd. Kopering har v i gjort til alle tider, helt tilbake til steinalder.

 

Ta nå den historiske utviklingen, og jeg vil bare nevne noen hovedpunkter.

 

Først i verden, tilbake til steinalder, så hadde vi musikk som personlig live-uttrykk med opptreden og konserter. Dette fortsatte helt til de begynte å skrive ned musikk, at vi fikk noter, skriftspråk osv, og dermed kunne musikk, sanger osv, faktisk "kopieres" på den måten at når det først var skrevet ned, kunne også andre fremføre musikken og sangene, helt uten å ha hørt den fremført tidligere. Det var faktisk mange som yte motstand også når noteark ble vanlige, og selv i dag, er det forsøkt masse restriksjoner på note-ark. Men nytter det? Neida, note-ark kopieres i dag "over alt", og ligger også på internett.

 

Så kom film-industrien. Først med stumfilm, og det var mulig å få det som før bare var mulig på teater med levende skuespillere overført til et lerret, og som kunne spilles om og om igjen uten skuespillere tilstede. Selvsagt, var det svært sterk motstand fra skuespillere som så sitt levebrød ødelagt av disse nymotens greiene. Men nyttet det? neida... Vi fikk kino og film, i en rivende utvikling.

 

Etter hvert kom det lydfilm, og da ble det enorm motstand fra studio-musikere som jobbet i kino-teatrene. De ble jo overflødige og arbeidsløse. Men nyttet det? Neida, vi fikk lydfilm.

 

Så kom det en revolusjon, hvor det var mulig å lagre musikk til lakk og vinylplater, vi fikk massedistribusjon av musikk som kunne spilles "over alt" uten at det hverken var musikere eller andre artister til stedet. Dette startet med Thomas Alva Edisons oppfinnelse av voksrullene. Den aller første sang som noen gang er spilt inn var forresten gjort av Edison selv, hvor han sang inn noen strofer fra "Mary had a little lamb" til en voksrull. Det ble etter hvert enorm motstand fra mange hold. Før det vokste frem bransjer som kunne nyttigjøre seg dette nye.

 

Utviklingen fortsatte med avanserte vinylplater og det vokste frem en svær musikkbransje som snyltet på artistenes kreative produksjon av musikk og teater(film).

 

I denne utviklingen, ligger også spolebånd-opptakere, og etterhvert kassettspillere, samtidig vokste også FM radio frem som radio-medium. Og her var det enormt mye konflikt som vokste frem. Tenk, det gikk ann å kopiere musikk!, ikke bare direkte fra vinyplater, men det gikk også ann å ta opp musikk direkte fra radio i tilnærmet førsteklasses kvalitet som FM-radio jo brakte med seg.

Dette gav enorm motstand, og platebransjen spådde død og fordervelse over alle som våget å ta opp musikk. Det ble jo nærmest så ille at de nesten forlangte det skulle stå en politimann i hvert eneste hjem for å forhindre at det ble gjort opptak fra radio til spolebånd eller kassett. Men nyttet det? neida.. folk kopierte og tok opp musikk som de selv ville.

 

Så kom VHS som distribusjon av film, og kinoindustrien ble harnisk for å stanse hele lagringsmediumet, for de var mørkeredde for at VHS skulle knuse kino-industrien. Men skjedde det? nei,, stanset kopiering? nei, Verden har gått videre, og alle kopierte og distribuerte film og konserter på VHS.

 

Så kom etter hvert CD som distribusjonsmedium, sammen med DVD, og både platebransjen og filmbransjen fikk en ny gull-alder, for nå ville jo alle kjøpe musikken sin, eller filmene på nytt, denne gangen fra CD og DVD og ikke vinyl eller VHS. Pengene trillet inn i musikkbransjen, og de solgte mer musikk enn noensinne før. Filmbransjen solgte DVD'er..

 

Helt til det kom en ny revolusjon med datamaskiner, CD-kopieringsmuligheter for "alle", etter hvert også DVD, og ikke minst også fremvokst av internett, større harddisker så vi kunne lagre, og samtidig også digitale og komprimerte muligheter for å distribuere musikk og film i det vi idag kjenner som Mp3, FLAC, DivX og andre formater.

 

De senere årene ser vi at de digitale mediene vokser frem mer og mer, og ikke minst muligheten for å både kopiere, lagre og distribuere både musikk og film uavhengig av et fysisk medium/objekt som CD, DVD eller annet.

 

Utviklingen fortsetter med andre ord, og enten bransjene vil eller ikke, så er det noen bransjer som forsvinner helt, andre vil måtte forandre seg totalt, og helt nye bransjer som vokser frem. Slik har det alltid vært, og slik vil det også bli i fremtiden.

 

så de gråter for sin syke mor. Verden går videre, uansett hva de gjør for å stanse det.

 

Kopiering er kommet for å bli.. Og digital distribusjon av musikk, film, lyd, bilder og tekst er kommet for å bli. I dag har vi mp3, divX, flac, PDF, JPG, og en hel masse andre formater for å distribuere og spre både musikk, film, lyd, tekst og bilder. i tillegg lagringsmedier som harddisker, minnepenner, og ikke minst også mulighet for å lagre til internett og kopiere til hverandre og fra hverandre på internett. iTunes og andre slike distribusjonskanaler, er jo også en slik distribusjonskilde for å spre digitale filer.

 

Vi har også Torrent og Magnet filer, som bidrar, og nettsteder som pirate bay og mange mange andre.

 

Men, den største kilden for kopiering i dag, er spredning av musikk og film fra harddisk til harddisk. Og det går fort. Har en person 2 terrabyte med musikk og film den ene dagen, så kan 10 personer ha kopiert denne harddisken den andre dagen, og dagen etter 100, så 1000 og deretter 10.000 og bare på en uke, kan det være 100.000 kopier av samme harddisk. Spredd fra venn til venn, og venners venn , fra familie til familie og familiers venner..

 

Kopiering er kommet for å bli, selv om bransjene kjemper i mot.

 

Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...