Gå til innhold

Hvorfor har vi så forskjellige vintre?


Anbefalte innlegg

Vinteren 2009-2010 eller 2010-2011 (husker ikke helt, begge to kanskje?) var en av den de kaldeste og mest snøfulle vintrene vi hadde her i landet, spesielt der jeg bor der snømengden var rekordhøy. Vinteren 2011-2012 var derimot en av de mildeste vi har hatt. Vi hadde nesten ikke snø her.

 

Etter å ha googlet litt fant jeg ut at dette stemmer overens med resten av Europa, ihvertfall Vest-Europa. Men det virker som om at Amerikanerne opplevde akkurat det samme, først en rekordkald vinter, så en rekordmild vinter.

 

Hvorfor er det slik, er det vanlig, er det uvanlig, er det en del av global oppvarming, og er det normalt at det er likt verdensdelene imellom? Vil vi få en kald vinter i år?

 

Setter pris på vitenskaplige forklaringer med kilder.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ifølge britiske meterologer er en forklaring på den kalde vinteren i 2010-2011: "The unusual weather - and the earliest November snowfall for 17 years - has been caused by high pressure over Greenland and low pressure in the Baltics, forcing cold winds from the north-east across Europe".

 

Desember 2010 var den kaldeste i UK siden 1800 tallet.

 

Frankrike hadde rekordlave temperaturer langs kysten (-15C) og Trondheim hadde laveste målte temperaturer siden 1700-tallet.

Endret av FrihetensRegn
Lenke til kommentar

Det er helt normalt at det er stor variasjon i temperaturene fra år til år. Klimautviklingen kan ikke leses av fra årstidsvariasjoner eller de enkelte årmiddeltemperaturene.

 

Se på denne figuren for årsmiddeltemperaturen for jorda:

 

nhshgl.gif

 

De blå og røde søylene er ekeltårene, den svarte streken er kortidsutviklingen fra tiår til tiår. Men selv denne skalaen er for grov for å si noe særlig om klimautvklingen. Det er først når man finner gjennomsnittet i femtiårsperioder eller enda grovere skala at klimaendingene trer fram.

Lenke til kommentar

Nei.

En av forklaringene på ulikheten i vintertemperaturer er at værsystemer er såkalte kaossystemer, svært uforutsigelige. Når et slikt kaossystem av en eller annen grunn endres over grenseverdier, så kan helt uventede ting skje. Det er derfor langtidsværvarsler sjeldent stemmer. Selv om man har målestasjoner nesten "overalt", så vil det alltid være noen elementer som man overser som i neste omgang kan få hele værsystemet til å tippe over i en uventet retning ved en grenseverdi, den såkalte sommerfugleffekten.

http://no.wikipedia....ommerfugleffekt

 

En annen av forklaringen på de svært ulike vintrene er at de forannevnte værssystemene enten kan få de fleste utløserfaktorene fra Atlanterhavet, som betyr mild luft fra Golfstrømmen, da blir vinteren mild. Eller så kan en tilfeldighet i værsystemene få det hele til å tippe over slik at hovedvekten av vindene over Europa kommer fra øst, fra Sibir. Og da blir vintrene i Europa kalde.

 

En tredje faktor er solflekkaktiviteten, som påvirker hvor mye varme jorda mottar fra sola. Dette varierer litt fra år til år, disse variasjonene ser ut til å kunne være en medvirkende årsak til at værsystemer på jorda tipper over grenseverdier.

 

Men selv de årene der vintertemperaturene i Europa var bitende kalde med masse tørr, kald luft fra Sibir, så opplevde store deler av resten av verden varmerekorder på løpende bånd. F.eks var det knapt snø i Vancouver-området under OL i 2010, noe som regnes som svært uvanlig i dette området. Den samme vinteren var det rekordkaldt i Europa. Hvis man derimot sammenfattet temperaturer fra hele verden viste dette at 2010 faktisk var et rekordvarmt år.

 

De siste rekordkalde vintrene i Europa kan derfor godt være et resultat av global oppvarming, så rart det enn høres. Det kan nemlig være slik at den globale oppvarmingen i økende grad får vinterværsystemene i Europa til å gå bananas, at de før ganske stabile milde vintrene dermed tipper over en grenseverdi slik at Europa får et økende tilsig av kald Sibirluft som resultat. En framtid med økt antall kalde vintre i Europa og rekordvarme i resten av resten verden er altså ett mulig resultat av at kloden totalt sett stadig blir varmere.

 

Global oppvarming betyr altså ikke at alle steder på kloden blir stadig varmere, denne økende varmen på kloden kan godt få lokale værsystemer til å tippe over grenseverdier å gi rekordkalde sesonger. Men selv om et slikt område nærmest bunnfryser, så betyr ikke dette at resten av verden gjør det samme.

 

Og selv om gjennomsnittstemperaturene gjennom et helt tiår eller to synker, så er det først når man sammenligner et femtiår med forrige femtiår at man kan si noe om klimautviklingen. Og den viser altså fortsatt en stigende tendens. Kloden blir varmere.

Endret av SeaLion
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...