Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Det stemmer det du sier, men man bruker ulik gjær til de ulike ølsortene.

Dersom du skulle benyttet gjær beregnet for lavere temperaturer ved en høyere temperatur vil dette gjerne gi usmak.

 

Det er forøvrig ikke noe problem å "brygge en lager" for så å benytte seg av en gjær beregnet for ale. Men da ender du ikke opp med lager.

Endret av dePt
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Søsteren min brygget Lager, med 20-22. Ølet ble mye fyldigere enn lager... Smakte mer Ale.

 

Inntrykket mitt iallefall. Ølet var meget godt. Tror problemet er om Ale gjærer for varmt, for da får du mye villgjær.

 

Jeg er ikke opplest på dette, så er ikke skråsikker selv. Men tror at Lager er undergjæret og Ale er overgjæret altså med høyere temperatur og mer gjæring.

 

Er jo enkelte øl som bruker villgjær også som Lambics og surøl... Men det vet jeg veldig lite om...

At ølet ble mer fyldig gir veldig mening, ettersom noe av egenskapen til lager-gjær nettopp er at de evner å bryte ned mer sukker enn ale-gjær og dermed er ment å produsere tørrere øl. Når søsteren din da gjæret på høy temperatur, klarte ikke gjæren å gjære ut ølet like godt som det ville på lavere temperatur, og resultatet ble da mer restsukker i ølet som oppleves som mer fylde.

 

Kan ikke helt se hvorfor infeksjonsfaren skulle bli større. Det må i så fall være fordi gjæren ikke kommer i gang, og bakterier og villgjær dermed får bedre tid på seg til å komme til. Men har man vært nøye med hygienen skal det allikevel godt gjøres at basseluskene finner veien inn gjennom ett tett gjæringskar.

 

Det vanligste som skjer når man gjærer ved for høy temperatur er at man får frukt/banansmak på ølet fordi gjæren da produserer en del estere, og/eller at ølet ikke gjærer ut skikkelig fordi gjæren blir stresset og "brukes opp" - noe ala det som skjedde med ølet til søsteren din.

 

Ellers stemmer det at lager (inkl. pilsner) er undergjæret ja, mens ale er overgjæret. Over og under refererer dog ikke til gjæringstemperaturen, men er oversettelser av "top-cropping/fermenting" og "bottom-cropping/fermenting". Dette igjen refererer til at top-cropping gjærtyper gjerne danner et tykt skumlag på toppen av ølet når det gjærer. Man har i sin tid sikkert (feilaktig) tenkt at dette betydde at gjæren la seg i overflaten og gjæret, og motsatt med under-cropping gjær (mens det som faktisk skjer er at gjæren er aktiv i alle skikt av ølet).

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ja.. Da har jeg gjort mitt beste og første ølsett er nå ferdig om en 15-20 dagers tid! Jeg frykter for at jeg kommer til å gå over på mer avanserte saker rimelig fort dersom dette blir noenlunde vellykket, men dette var jo også planen i utgangspunktet. Kommer til å prøve meg på ølsett #2 i morgen (en stout) siden det fulgte med to gjæringskar.

 

Alt gikk selvfølgelig ikke helt 100% smooth, men ærlig talt så var det vel neppe noen som forventet annet. Jeg prøvde å følge både den mest grunnleggende fremgangsmåten og norbrygg sin noe mer avanserte fremgangsmåte samtidig og det ble en del tull med rekkefølgen på hvordan ting ble gjort, og det endte med et slags kompromiss mellom ulike fremgangsmåter og tips jeg har plukket opp underveis. Jeg krysser fingrene for at jeg har vært nøye nok med desinfisering/sterilisering - før jeg begynner i morgen skal jeg ha desinfiseringsmiddelet på en mer handy sprayflaske. Det er dette punktet jeg er mest bekymret for, men dersom bare en av de to første batchene mine blir forurenset av bakterier/sopp anser jeg det som vellykket, hvis begge blir ødelagte blir jeg veldig skuffet (men gir ikke opp!).

 

Det var også en del utstyr med i forsendelsen som jeg ble veldig usikker på. Gjærlåser? Jeg forstår det slik at dette er noe som slipper gass ut av beholderen på samme måte som en vannlås holder lukten ute, så jeg helte litt vann på og håpte det ble rett (?). Og hydrometeret.. Hva i all verden er dette til? Det fulgte med en vanlig temperaturmåler som jeg fikk nytte av, men dette hydrometeret så mer avansert ut.

 

Og hvordan ser man om gjæringsprosessen har satt i gang? Det er visst slik at en lager skal først stå på ca. romtemperatur inntil dette har skjedd og så flyttes til et kaldere sted.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

(snip)

Hydrometeret er for å måle sukkerinnholdet i væsken. Dette refererers til som gravity. Sukkerinnholdet måles gjerne før gjæring (original gravity, OG) og etter gjæring (final gravity, FG), og på den måten kan man regne ut alkoholinnholdet i sluttproduktet. Ved å avlese gravity underveis kan man også se om gjæringen skjer slik man ønsker. Hydrometeret er et veldig viktig verktøy når man brygger all-grain fordi det da ikke er så enkelt som å tilsette x liter vann og x liter malt da alle bryggerier har ulik effektivitet (hvor mye sukker man klarer å trekke ut av malten).

 

Gjærlås = vannlås ja, og slipper gass ut, uten at gass kan komme inn (og dermed bakterier, oksygen o.l. som kan sette usmak på ølet).

 

Du merker at ølet begynner å gjære fordi det da vil begynne å ploppe i gjærlåsen :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Takk for svar, da skal jeg følge nøye med og håper det begynner å lage lyd snart.

 

Finnes det noen gode guider for hvordan man kan gå videre til mer avanserte bryggemetoder? Ønsker å lese meg skikkelig opp før jeg prøver meg på noe enda vanskeligere... Norbrygg sine sider leser jeg en del på men synes det er ganske uoversiktlig der.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En bok var en veldig god idé. Jeg fant en e-bok på engelsk som snart ligger klar på nettbrettet siden jeg helt har sluttet å kjøpe papirbøker. Hele boksamlinga mi ble ødelagt i vinter da det ble flom i kjelleren, så ikke mer papir på meg.

 

Når det kommer til gjæringa, ser det ut som det har begynt å skje ting til oppi gjæringskaret til tross for at det foreløpig ikke lages noe særlig med lyd, det ser ut som det har dannet seg et tykt lag med skum oppå toppen og jeg hører noe brusing. Lar dunken stå litt til før jeg flytter den ned i kjelleren, den står nå på et 18 grader varmt soverom og jeg tror kjelleren skal ha ganske så passelig temperatur for den videre gjæringsprosessen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar, da skal jeg følge nøye med og håper det begynner å lage lyd snart.

 

Finnes det noen gode guider for hvordan man kan gå videre til mer avanserte bryggemetoder? Ønsker å lese meg skikkelig opp før jeg prøver meg på noe enda vanskeligere... Norbrygg sine sider leser jeg en del på men synes det er ganske uoversiktlig der.

 

Jeg pleier å kickstarte gjæret med temperert lunkent vann ca 19-20grader i en desinfisert shaker(feks en proteinpulvershaker ell lignende) Dette rister jeg kraftig i ca et minutt. Før jeg heller i gjærblandingen i brygget og rister dunken hardt. Da får du full effekt.

 

Da får du også blandet inn gjæret bedre enn om du bare sprer pulveret over vørteren/Brygget, noe som ikke er særlig smart. Men vet at mange gjør det.

Endret av Wolfkiller
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hm, lurt. Det jeg gjorde var å ha tørrgjæra i et glass med lunken vann en stund for å starte den, og deretter, etter en veldig kraftig omrøring av vørteren i gjæringsdunken, tømte jeg glasset oppi og rørte godt rundt igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Okay, NÅ skjønner jeg hva som menes med "plopping"! Gjærlåsen beveger seg opp og ned og slipper ut gass med et "plopp" hver gang den når toppen. Fascinerende å se på..! Og lageren er flyttet ned til et rom i kjelleren som viste seg å holde cirka 10,8 grader, en temperatur som sikkert faller noe i løpet av natten, men så lenge den ikke beveger seg særlig mye over 12 grader eller under 6 så bør det gå fint, ikke sant?

 

Jeg har store planer for det ene rommet i kjelleren som tidligere har vært brukt som vaskerom, dersom jeg velger å ta dette et par skritt videre. I dette rommet står i dag varmvanntanken og det blir en enkel jobb å montere en stor vask her inne, samt en slags benk med stor koketopp og alt av nødvendig utstyr. To av naborommene er boder på cirka 5 kvadrat hver som kan brukes til gjæring og oppbevaring av ølflasker. Disse planene passer utmerket godt med mine tidligere planer om å gjøre de to største rommene i kjelleren til mancaves/hjemmekino... ;)

 

EDIT: Hvor får man kjøpt gode ølglass, helst fra nettbutikk? De jeg finner er enten for små (<50cl) eller har feil form eller er med en eller annen bryggerilogo.

Endret av Sencured
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Okay, NÅ skjønner jeg hva som menes med "plopping"! Gjærlåsen beveger seg opp og ned og slipper ut gass med et "plopp" hver gang den når toppen. Fascinerende å se på..! Og lageren er flyttet ned til et rom i kjelleren som viste seg å holde cirka 10,8 grader, en temperatur som sikkert faller noe i løpet av natten, men så lenge den ikke beveger seg særlig mye over 12 grader eller under 6 så bør det gå fint, ikke sant?

 

Jeg har store planer for det ene rommet i kjelleren som tidligere har vært brukt som vaskerom, dersom jeg velger å ta dette et par skritt videre. I dette rommet står i dag varmvanntanken og det blir en enkel jobb å montere en stor vask her inne, samt en slags benk med stor koketopp og alt av nødvendig utstyr. To av naborommene er boder på cirka 5 kvadrat hver som kan brukes til gjæring og oppbevaring av ølflasker. Disse planene passer utmerket godt med mine tidligere planer om å gjøre de to største rommene i kjelleren til mancaves/hjemmekino... ;)

 

EDIT: Hvor får man kjøpt gode ølglass, helst fra nettbutikk? De jeg finner er enten for små (<50cl) eller har feil form eller er med en eller annen bryggerilogo.

 

Synes temp er litt lav i kjelleren. IKEA har gode tilbud på store lager og IPA glass til meget rimelig sum ellers har Hadeland ofte tilbud på Christiania glassmagasin på gode ølglass.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Anbefalt gjæringstemperatur for gjæren i lageren er 12 grader C +/- 3 grader, altså 9-15 grader og ikke 6-12 slik jeg først mente å huske. Så nå gikk jeg ned i kjelleren og sjekket temperaturen igjen, den var rundt 9 grader så jeg pakket gjæringskaret inn i noen varme jakker og satser på at energien fra gjæringsprosessen er nok til å forhindre ytterligere temperaturfall. Det plopper fortsatt...

 

Noe mer enn det får jeg ikke gjort i kveld.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Anbefalt gjæringstemperatur for gjæren i lageren er 12 grader C +/- 3 grader, altså 9-15 grader og ikke 6-12 slik jeg først mente å huske. Så nå gikk jeg ned i kjelleren og sjekket temperaturen igjen, den var rundt 9 grader så jeg pakket gjæringskaret inn i noen varme jakker og satser på at energien fra gjæringsprosessen er nok til å forhindre ytterligere temperaturfall. Det plopper fortsatt...

 

Noe mer enn det får jeg ikke gjort i kveld.

sikkert helt greit, gjør ikke så mye med litt forskjellig temperatur bare det ikke er altfor mye.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Dette er noe jeg har vurdert selv. Derfor har jeg noen spørsmål:

 

Lukter dette veldig mye da det står og gjærer? Eller kan jeg fint la brygget stå og gjære på hybelen min uten at det lukter helt forferdelig her?

 

Er det lett å få vellykket øl?

 

Takker for svar :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette er noe jeg har vurdert selv. Derfor har jeg noen spørsmål:

 

Lukter dette veldig mye da det står og gjærer? Eller kan jeg fint la brygget stå og gjære på hybelen min uten at det lukter helt forferdelig her?

 

Er det lett å få vellykket øl?

 

Takker for svar :)

 

Lukter fint lite med gjærlås, det er veldig lett å få vellykket øl. Viktigste er at du vasker alt utstyr først med klorvann eller Starsan. Klorvann må skylles av med vann, mens starsan ikke må skylles vekk.

 

Men ja det er veldig lett å brygge øl... Du får bedre øl enn det de har i butikken.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan skrive under på at det ikke er stort til lukt. Brygger man fra bunnen eller med uhumlet maltekstrakt, så lukter det litt brød og humle under kokingen, men det er bare deilig :) Under gjæringen kan det lukte litt under stormgjæringen (de første par dagene), men de siste 10-12 dagene lukter det så godt som ingenting. Jeg tørker klær i samme som som jeg gjærer uten problemer, for å si det sånn.

 

Anbefaler sterkt StarSan. Det er utrolig drøyt og ekstremt lettvint (og mindre fare for infeksjon) at man slipper å skylle. Slipper klorlukta også.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Har nettopp begynt aa brygge oel fra maltekstrakt, og foerste dunk skal paa flaske i morgon. Ny favoritthobby det her trur eg :D

 

Kjem til aa proeve aa erstatte vinen til madammen med neste brygg. Tenkjer aa blande 1.7 Kg Canadian blonde (maltekstrakt + humle) med 650 gram Gold blend (250 g light dry malt, 250 g gem spray, 150 g dextrose), la det staa og putre ein dag foer eg slenger i 1.5 Kg frosne jordbaer og lar det staa paa toenna ein 14-dagers tid foer eg tapper paa flaske. 23 liter skulle det bli totalt.

 

Nokon som har erfaring med fruktoel og har nokon tanker om det?

Endret av Bonnskij
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...