Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Ok, takker for svar. Lurer også på hva vi gjør med OG som var for lav? Målte 1.050 når vi hadde kjølt ned øllet, men oppskriften ville ha det på 1.061-67...

Du kan selvsagt finne en kalkulator på nett og finne ut hvor mye sukker eller maltekstrakt du må tilsette for å kompensere, men jeg ville ha droppet det. Som nevnt er effektiviteten i den oppskriften ganske så høy, så det er ikke overraskende at dere på første brygg havner litt under. Les deg opp om effektivitet, og prøv noen triks: Sørg for å meske lenge nok, prøv å få temperaturen opp til 80grader når du skyller.

 

Etterhvert kan du konkludere med hva du og ditt bryggeri ender opp med i effektivitet, og så kan du begynne å justere oppskriftene deretter.

 

K

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lykke til! IPA var det fyrste og einaste ølet me har brygga som vart godt. Sidan me ikkje har temperaturkontroll på gjæringa vår, var det berre IPA-humlen som klarte å dekke over den litt rare ølsmaken me har fått på alle brygg.

 

 

Me driv og ser etter gode løysingar for temperaturkontroll i desse dagar, eg vil gjere det før me bryggar noko som helst meir. Men når alle bur i små Oslo-leilegheiter er det vanskeleg å finne plass til eit ekstra kjøleskap som nokon er villige til å ha.

Lenke til kommentar

Jeg hører mange skryter av ekstrakt-brygg, så vi prøvde oss på 4 brygg her i sommer.

Synes egentlig ikke at noen av dem ble særlig bra. Mye lettere å få bra brygg av BIAB eller standard all-grain...

 

Det blir jo bedre dersom du adder masse humle, og mat da...

Lenke til kommentar

Jeg hører mange skryter av ekstrakt-brygg, så vi prøvde oss på 4 brygg her i sommer.

Synes egentlig ikke at noen av dem ble særlig bra. Mye lettere å få bra brygg av BIAB eller standard all-grain...

 

Har egentlig hørt mye bra om ekstrakt, men like bra som all-grain blir det vell selvsagt ikke.

Men jeg starter her å har plan om å gå videre!

 

 

Ser ut som det er liv i gjæringslåsen allerede, ser vannet stiger!

Lenke til kommentar

 

Jeg hører mange skryter av ekstrakt-brygg, så vi prøvde oss på 4 brygg her i sommer.

Synes egentlig ikke at noen av dem ble særlig bra. Mye lettere å få bra brygg av BIAB eller standard all-grain...

 

Det blir jo bedre dersom du adder masse humle, og mat da...

 

 

Vi la til en del humle i noen av brygga, men synes det var ganske langt ifra uansett, altså.

Mulig det bare er vi som har feilet dog, men trodde ikke det skulle være mulig med ekstrakt.

Lenke til kommentar

Slenger det rett i karet. Humlen vil løse seg opp og synke til bunns etterhvert.

 

Generelt sett bør du (i alle fall i begynnelsen av karrieren) unngå å stikke om før flasketappingen. Dette for, som du sier, å minimere sjansen for oksidert øl.

Lenke til kommentar

Anbefaler å vente til stormgjæringa har gitt seg. Dag 4-7 av 14 er ok. Vi har på de siste APA-ene tilsatt i 2 omganger, dag 7 og 10 av 14. Slår av varmen ved siste humletilsetting, og lar det falle mot 4°C frem til tapping. tilsetter gelatin på dag 11. Bruker pellets, og får litt med i fatene, men lever greit med det  :)

Lenke til kommentar

Lykke til! IPA var det fyrste og einaste ølet me har brygga som vart godt. Sidan me ikkje har temperaturkontroll på gjæringa vår, var det berre IPA-humlen som klarte å dekke over den litt rare ølsmaken me har fått på alle brygg.

 

 

Me driv og ser etter gode løysingar for temperaturkontroll i desse dagar, eg vil gjere det før me bryggar noko som helst meir. Men når alle bur i små Oslo-leilegheiter er det vanskeleg å finne plass til eit ekstra kjøleskap som nokon er villige til å ha.

Temptech Party Cooler to the rescue!

Denne har såvidt plass til en 30l-dunk fra europris, og tar ikke noe særlig mer plass enn dunken selv. Koster selvsagt drøyt mye mer enn en fryser på finn, men med tanke på kvadatmeterprisen på den plassen du sparer så er det vinn-vinn:)

 

post-44762-0-38962000-1480928517_thumb.jpg

 

-- 

K

PS: Hvis du finner et alternativ, pass på at du finner en som bare har "dum" analog styring som kan plugges i en stc1000 e.l., og ikke en med digital styring som må loddes vekk...

Lenke til kommentar

Jeg bruker en slik fryser med lokk på toppen som gjæringskammer. Et Speidel 30-liters gjæringskar går akkurat oppi - riktignok blir det ikke plass til gjærlås, men jeg dekker bare til med alufolie. Sammen med en ITC-310T eller STC-1000 (og eventuelt varmekabel, om du har behov for å øke til over romtemperatur), har jeg stålkontroll på temperaturen. Temperatursensoren teipes til utsiden av gjæringskaret og isoleres med bobleplast.

Lenke til kommentar

Et par nybegynnerspørsmål:

Har mine 2 første batcher til kjølig modning på flaske nå, etter å ha stått i ca 20 grader på flaske i 2 uker for karbonisering. Hvor kaldt bør disse stå nå? Er ikke plass til 60 flasker i kjøleskapet, og kjellerboden holder 10-15 grader, er det kaldt nok?

Hvordan kjøler dere ned SG prøver tatt under brygging? Disse bør jo helst måles rundt 20 grader, og når man skal måle om man har truffet riktig OG holder vørteren 100 grader.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...