Kontorstol Skrevet 10. april 2016 Del Skrevet 10. april 2016 8 g/L gir mye kullsyre, men ikke så mye. For noen typer øl er det vanlig å bruke enda mer det det. Jeg tror heller at det kan være en infeksjon. Lenke til kommentar
wiltom Skrevet 10. april 2016 Del Skrevet 10. april 2016 Du har nok brukt litt mye sukker ja, hvor fikk du 8.3g/L fra? Hvis du lagret på 0-2 grader skal du vel ha nærmere 3g/L tror jeg. Du har nok brukt litt mye sukker ja, hvor fikk du 8.3g/L fra? Hvis du lagret på 0-2 grader skal du vel ha nærmere 3g/L tror jeg. Du har nok brukt litt mye sukker ja, hvor fikk du 8.3g/L fra? Hvis du lagret på 0-2 grader skal du vel ha nærmere 3g/L tror jeg. Du har nok brukt litt mye sukker ja, hvor fikk du 8.3g/L fra? Hvis du lagret på 0-2 grader skal du vel ha nærmere 3g/L tror jeg. Skjeler litt til sidene i boka "brygg ditt eget øl" av Greg Huges + at det på mange nettsteder står 6,5- 8,5 gram sukker/ liter..( jeg valgte altså det høyeste da jeg liker litt "sprudling" men her ble det altså full "eksplosjon" fra bunn av flaska.. Du mener altså at 3 gram/ liter er nok ser jeg. Får legge meg det på minnet til neste gang- må bare drikke 82 halvlitere med grums først..:- ) Lenke til kommentar
wiltom Skrevet 10. april 2016 Del Skrevet 10. april 2016 (endret) Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Takk og får legge meg dette på minnet.. du bruker da 2 sukkerbiter/ liter. Lurer på hva dette blir i gram/ liter..Er det langt unna mina 8,3 gram/ liter tro?? Endret 10. april 2016 av wiltom Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 10. april 2016 Forfatter Del Skrevet 10. april 2016 (endret) Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Takk og får legge meg dette på minnet.. du bruker da 2 sukkerbiter/ liter. Lurer på hva dette blir i gram/ liter..Er det langt unna mina 8,3 gram/ liter tro?? Unnskyld for sitatpyramider.... Her kan vi se at en sukkerbit veier 2 gram... Du brukte altså over dobbelt så mye sukker enn enkle metoden jeg bruker med 1 sukkerbit til hver flaske, noe jeg har lært av andre og fra oppskrifter. I hate to say I told you so, men enkleste er ofte det beste og mest trygge metoden. http://brygging.com/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=2527 Brukte du starsan eller iallefall Klor til desinf? Man må bruke desinfesering til alt man bruker, kjøkkenredskap, kjeler, dunk, flasker, korker? Kan du se om du har gjort alt dette? Jeg desinfeserer alt sammen, og bruker om jeg har hansker som er desinfesert, alt må desinfeseres. Jeg desinfeserer enkelte ting to ganger også. Det gjelder særlig dunk og kjøkkenutstyr. Siden jeg aldri har hatt et dårlig brygg og brygget mye, og du får feil, så er det risiko for at du må granske metoden din. Men et øl kan for den del gå skeis selvom man følger alle punkter, men det har aldri hendt meg iallefall, så noe må jeg gjøre rett. Og metodene har jeg forbedret gang til gang, humle og ingredienser, og tørrhumling er noe som jeg har brukt i de senere batchene med godt hell. Endret 10. april 2016 av Gouldfan Lenke til kommentar
Kontorstol Skrevet 10. april 2016 Del Skrevet 10. april 2016 Uansett om han ikke har fulgt din "trygge metode", så er ikke 8 g/L nok til å overkarbonere ølen, så noe annet må derfor ha ført til overkarboneringen. Jeg bruker selv i overkant av 7g/L til det meste av ale, og det er passelig. Har aldri hatt en overkabonert flaske. Lenke til kommentar
wiltom Skrevet 10. april 2016 Del Skrevet 10. april 2016 (endret) Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Takk og får legge meg dette på minnet.. du bruker da 2 sukkerbiter/ liter. Lurer på hva dette blir i gram/ liter..Er det langt unna mina 8,3 gram/ liter tro?? Unnskyld for sitatpyramider.... Her kan vi se at en sukkerbit veier 2 gram... Du brukte altså over dobbelt så mye sukker enn enkle metoden jeg bruker med 1 sukkerbit til hver flaske, noe jeg har lært av andre og fra oppskrifter. I hate to say I told you so, men enkleste er ofte det beste og mest trygge metoden. http://brygging.com/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=2527 Brukte du starsan eller iallefall Klor til desinf? Man må bruke desinfesering til alt man bruker, kjøkkenredskap, kjeler, dunk, flasker, korker? Kan du se om du har gjort alt dette? Jeg desinfeserer alt sammen, og bruker om jeg har hansker som er desinfesert, alt må desinfeseres. Jeg desinfeserer enkelte ting to ganger også. Det gjelder særlig dunk og kjøkkenutstyr. Siden jeg aldri har hatt et dårlig brygg og brygget mye, og du får feil, så er det risiko for at du må granske metoden din. Men et øl kan for den del gå skeis selvom man følger alle punkter, men det har aldri hendt meg iallefall, så noe må jeg gjøre rett. Og metodene har jeg forbedret gang til gang, humle og ingredienser, og tørrhumling er noe som jeg har brukt i de senere batchene med godt hell. Mye god info fra flere her og som nevnt- tar til meg dette. Spør en siste gang- og nå sikkert skikkelig dumt.. 83 halvlitere. Er det noen mulighet å åpne disse- for eksempel 20 av gangen- tømme i gjæringsdunken og flaske/ korke på nytt for så å lagre videre en stund..Tenkte dette kanskje kunne redusere kullsyra?? Går vel kanskje ikke eller kanskje man ender opp med noe "dødt" søl..?? Endret 10. april 2016 av wiltom Lenke til kommentar
Glutar Skrevet 10. april 2016 Del Skrevet 10. april 2016 (endret) Temperatur har mye å si for hvor mye sukker du skal ha, jeg brukte selv rundt 7g/L når jeg karbonerte på flaske. Men du skal ha mindre sukker på lavere temperatur. Finnes masse kalkulatorer som kan regne ut dette for deg på internet. Endret 10. april 2016 av Glutar Lenke til kommentar
StoreMyen Skrevet 11. april 2016 Del Skrevet 11. april 2016 Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Takk og får legge meg dette på minnet.. du bruker da 2 sukkerbiter/ liter. Lurer på hva dette blir i gram/ liter..Er det langt unna mina 8,3 gram/ liter tro?? Unnskyld for sitatpyramider.... Her kan vi se at en sukkerbit veier 2 gram... Du brukte altså over dobbelt så mye sukker enn enkle metoden jeg bruker med 1 sukkerbit til hver flaske, noe jeg har lært av andre og fra oppskrifter. I hate to say I told you so, men enkleste er ofte det beste og mest trygge metoden. http://brygging.com/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=2527 Brukte du starsan eller iallefall Klor til desinf? Man må bruke desinfesering til alt man bruker, kjøkkenredskap, kjeler, dunk, flasker, korker? Kan du se om du har gjort alt dette? Jeg desinfeserer alt sammen, og bruker om jeg har hansker som er desinfesert, alt må desinfeseres. Jeg desinfeserer enkelte ting to ganger også. Det gjelder særlig dunk og kjøkkenutstyr. Siden jeg aldri har hatt et dårlig brygg og brygget mye, og du får feil, så er det risiko for at du må granske metoden din. Men et øl kan for den del gå skeis selvom man følger alle punkter, men det har aldri hendt meg iallefall, så noe må jeg gjøre rett. Og metodene har jeg forbedret gang til gang, humle og ingredienser, og tørrhumling er noe som jeg har brukt i de senere batchene med godt hell. Mye god info fra flere her og som nevnt- tar til meg dette. Spør en siste gang- og nå sikkert skikkelig dumt.. 83 halvlitere. Er det noen mulighet å åpne disse- for eksempel 20 av gangen- tømme i gjæringsdunken og flaske/ korke på nytt for så å lagre videre en stund..Tenkte dette kanskje kunne redusere kullsyra?? Går vel kanskje ikke eller kanskje man ender opp med noe "dødt" søl..?? Det vil gi et øl som oksiderer, og tar smak av dette, veldig raskt. Luft og lys er som kjent lysets fiender. Lenke til kommentar
ZenCo Skrevet 11. april 2016 Del Skrevet 11. april 2016 Uansett om han ikke har fulgt din "trygge metode", så er ikke 8 g/L nok til å overkarbonere ølen, så noe annet må derfor ha ført til overkarboneringen. Jeg bruker selv i overkant av 7g/L til det meste av ale, og det er passelig. Har aldri hatt en overkabonert flaske. Trur dette stemmer ja. Nytta sjølv 9g/l til weissen vår, fungerte kjempe. Har lest om enkelte som har nytta opptil 12g/l med gode resultat. Me skal forøvrig sette weiss igjen, så tek gjerne i mot gode oppskrifter. Lenke til kommentar
democomputer Skrevet 11. april 2016 Del Skrevet 11. april 2016 Temperatur har mye å si for hvor mye sukker du skal ha, jeg brukte selv rundt 7g/L når jeg karbonerte på flaske. Men du skal ha mindre sukker på lavere temperatur. Finnes masse kalkulatorer som kan regne ut dette for deg på internet. Kald væske kan holde på veldig mye mer co2 enn varm væske, så hvis du flasket ølet ditt på 2 grader ender du opp med mye mer sukker enn du trenger.. Hvis du klokker inn i kalkulatoren til feks beersmith så vil du for et velkarbonert øl, f.eks 3 vols co2, trenge 8.6 gram sukker/liter ved 20 grader, mens du klarer deg med 5.7 gram/liter ved 2 grader. K Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 11. april 2016 Forfatter Del Skrevet 11. april 2016 Så hvorfor ikke bare bruke en sukkerbit pr flaske? Man får litt bunnfall bare.. Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 11. april 2016 Forfatter Del Skrevet 11. april 2016 (endret) Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Trenger litt hjelp nå.. Satte i januar mitt første undergjæret øl..basert på ekstrakt og delmesket med munichmalt- karamalt og sjokoldademalt. OG ca 52..benyttet 2 glass med WLP 820 oktoberfest. Sto litt over 3 uker ved 11 grader- FG var nesten 10 ( skulle kanskje målt flere ganger) enn 2 ganger).. Satt bort 2 dager ved ca 0- 2 grader ( coldcrasch mener jeg det heter ??).. Etter 4 uker totalt ble dett tappet over på annen dunk og tilsatt 8,3 gram sukker/ liter - flasket. Har nå stått i nesten 3 mnd men når man åpner en flaske nå- uansett hvor sakte det gjøres- skjer det en eksplosjon av kullsyre fra bunnen av flaska. Det virvler opp bunnfall- masse kullsyre og flaka koker over til den er bare litt over halv igjen..og det som er i flaska er bare grums..Hva gjør jeg feil?? Trenger tips til neste gang.. Du har tilsatt for mye sukker før karbonering. Flaks at flaskene ikke eksploderer. Du sier ikke hva slags flasker du bruker heller da det er 33 og halvliter vet du. Ingen kan regne ut hva du har gjort feil dersom du ikke nevner dette. (edit ser nå at du regner etter Liter) Jeg gjentar igjen, less is more og det enkleste er best. Til halvlitersflasker har jeg aldri aldri hatt noe problem med 1 sukkerbit per flaske. Det er lite variasjon på øltypene, dersom du lar gjæringsdunken stå lenge nok etter det er ploppet ferdig, gjerne 3-4 uker lagret på dunk faktisk, så er så godt som alt maten spist opp av gjæret, så det er veldig safe og trygt å bruke halvlitersflasker og sukkerbit. Lang lagring på fat og lang lagring på flaske er absolutt veldig positivt for ølet. Altså IPA har ikke så godt av å bli lagret lenge, men vi snakker her om 1, 2 måneder totalt. Jeg anbefaler også å tørrhumle på dunk også etter koking, da kan du lagre ølet lengre og få ekstra profitt av humle. Edit etter å ha lest litt nøyere så har du også gitt ølet ditt for mye mat, grums blir det lell men her var det veldig mye i tillegg til at du har stikket om. Jeg har aldri hatt en dårlig batch, jeg anbefaler folk å følge med på youtube og lære litt basics. Dette viser vel hvorfor jeg anbefaler sukkerbit, eller så må man ha fjellstø kunnskap om hvilken mengde man skal tilsette pr liter. Jeg liker å holde det tight og safe, og enkelt. Takk og får legge meg dette på minnet.. du bruker da 2 sukkerbiter/ liter. Lurer på hva dette blir i gram/ liter..Er det langt unna mina 8,3 gram/ liter tro?? Unnskyld for sitatpyramider.... Her kan vi se at en sukkerbit veier 2 gram... Du brukte altså over dobbelt så mye sukker enn enkle metoden jeg bruker med 1 sukkerbit til hver flaske, noe jeg har lært av andre og fra oppskrifter. I hate to say I told you so, men enkleste er ofte det beste og mest trygge metoden. http://brygging.com/phpBB3/viewtopic.php?f=17&t=2527 Brukte du starsan eller iallefall Klor til desinf? Man må bruke desinfesering til alt man bruker, kjøkkenredskap, kjeler, dunk, flasker, korker? Kan du se om du har gjort alt dette? Jeg desinfeserer alt sammen, og bruker om jeg har hansker som er desinfesert, alt må desinfeseres. Jeg desinfeserer enkelte ting to ganger også. Det gjelder særlig dunk og kjøkkenutstyr. Siden jeg aldri har hatt et dårlig brygg og brygget mye, og du får feil, så er det risiko for at du må granske metoden din. Men et øl kan for den del gå skeis selvom man følger alle punkter, men det har aldri hendt meg iallefall, så noe må jeg gjøre rett. Og metodene har jeg forbedret gang til gang, humle og ingredienser, og tørrhumling er noe som jeg har brukt i de senere batchene med godt hell. Mye god info fra flere her og som nevnt- tar til meg dette. Spør en siste gang- og nå sikkert skikkelig dumt.. 83 halvlitere. Er det noen mulighet å åpne disse- for eksempel 20 av gangen- tømme i gjæringsdunken og flaske/ korke på nytt for så å lagre videre en stund..Tenkte dette kanskje kunne redusere kullsyra?? Går vel kanskje ikke eller kanskje man ender opp med noe "dødt" søl..?? Høres ut som det er infisert øl da de fleste sier at den store sukkermengden du bruker ikke er nok selvom det er over det dobbelte av hva jeg bruker. Infisert øl går rett i dass. Endret 11. april 2016 av Gouldfan Lenke til kommentar
democomputer Skrevet 11. april 2016 Del Skrevet 11. april 2016 Så hvorfor ikke bare bruke en sukkerbit pr flaske? Man får litt bunnfall bare.. Fordi jeg vil ha mye co2 i min pils, litt mindre i min pale ale og ganske lite i min bitter. Dessuten er det da ikke så forbanna vanskelig å koke opp en sukkerlake og slenge den i det karet jeg likevel skal helle ølet over i før jeg flasker. K 2 Lenke til kommentar
Kontorstol Skrevet 11. april 2016 Del Skrevet 11. april 2016 Så hvorfor ikke bare bruke en sukkerbit pr flaske? Man får litt bunnfall bare.. Fordi jeg vil ha mye co2 i min pils, litt mindre i min pale ale og ganske lite i min bitter. Dessuten er det da ikke så forbanna vanskelig å koke opp en sukkerlake og slenge den i det karet jeg likevel skal helle ølet over i før jeg flasker. K Det er mitt poeng også, men det er ikke så lett å forstå for sukkerbitelskeren Gouldfan. Lenke til kommentar
cliffme Skrevet 12. april 2016 Del Skrevet 12. april 2016 Er det noen grunn til at dere vil bruke sukkerbiter? Det er jo mye enklere å koke opp sukkerlake med ønsket mengde sukker pr liter øl. Jeg gjør dette hver gang uansett om jeg tapper på flaske eller fat. Blir perfekt hver gang. Nå er det vel en gang i skuddåret at jeg orker å tappe noe på flaske, men har aldri vært plaget med at det skummer over eller at flasker går i luften. 1 Lenke til kommentar
Gouldfan Skrevet 12. april 2016 Forfatter Del Skrevet 12. april 2016 Jeg synes det er enklere og tryggere, dersom noen vil ha mer co2 enn en sukkerbit gir så skjønner jeg ikke det. Lenke til kommentar
Skogslik Skrevet 12. april 2016 Del Skrevet 12. april 2016 Hvordan vill det fungere å blande ut sukkeret rett i ølet før flasking? Uten å lage sukkerlake av det. Står at jeg skal gjøre det slik i papirene som fulgte med øl settet jeg har under gjæring nå. Flytte ølet over i nytt kar, ha i sukker, rør rundt og putt på flasker. Lenke til kommentar
Kontorstol Skrevet 12. april 2016 Del Skrevet 12. april 2016 Da må du røre mye for å få blandet ut sukkeret, noe som også vil blande inn en del oksygen, og det ødelegger ølen. Om du ikke vil lage sukkerlake er nok en sukkerbit eller karboneringsdrops rett i flasken ert bedre alternativ enn å røre inn sukker, men sukkerlake er likevel overlegent. @ Gouldfan: Du fremstår som veldig ignorant i hver eneste post angående dette. Lenke til kommentar
cliffme Skrevet 12. april 2016 Del Skrevet 12. april 2016 Da må du røre mye for å få blandet ut sukkeret, noe som også vil blande inn en del oksygen, og det ødelegger ølen. Om du ikke vil lage sukkerlake er nok en sukkerbit eller karboneringsdrops rett i flasken ert bedre alternativ enn å røre inn sukker, men sukkerlake er likevel overlegent. @ Gouldfan: Du fremstår som veldig ignorant i hver eneste post angående dette. Hvis du stikker om øllen til et nytt kar hvor du allerede har tilsatt sukkerlaken så trenger du ikke røre rundt et sekund. Bare pass på at du bruker 2-3 dl vann slik at ikke laken blir for tykk. Lenke til kommentar
Leaf Skrevet 12. april 2016 Del Skrevet 12. april 2016 Har alltid rørt litt forsiktig etter at sukkerlaken er tilsatt. Aldri opplevd problemer med det. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå