Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Heisann!

 

Er klar over at dette er ølbryggingstråden, men da dere gjerne har peiling på problemstillingen, som også kan være aktuell innenfor ølbrygging, vil jeg spørre i denne tråden.

 

Jeg har begynt å brygge vin med et LeBaron sett fra Europris, av typen Rød Merlot. Jeg lager 25 liter og i følge bruksanvisningen skal den være ferdig på 7-10 dager. Den har stått i 2 uker nå, på en stol i et rom på 25°, og jeg tar ut gjærlåsen og rister dunken hver dag. Siden jeg begynte å måle oechsle for en uke siden gikk den fra 10 til 8 på to dager, men den har nå stabilisert seg på 7 oechsle, mens det anbefalte i bruksanvisningen er at den er mellom -5 og 1.

 

Dette bringer meg til spørsmplene mine" Hvor raskt er det vanlig at oechsleverdien synker? Og er det stor forskjell på om jeg legger oechslemåleren rett i vindunken eller i et 100ml måleglass?

Det er nok stor forskjell på kvaliteten av gjæra som følger med. Min gjæret helt ned til 988!! på 13 dager. Den måtte altså ha mye lenger tid enn det settet påsto og endte opp på 16% vol.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Heisann!

 

Er klar over at dette er ølbryggingstråden, men da dere gjerne har peiling på problemstillingen, som også kan være aktuell innenfor ølbrygging, vil jeg spørre i denne tråden.

 

Jeg har begynt å brygge vin med et LeBaron sett fra Europris, av typen Rød Merlot. Jeg lager 25 liter og i følge bruksanvisningen skal den være ferdig på 7-10 dager. Den har stått i 2 uker nå, på en stol i et rom på 25°, og jeg tar ut gjærlåsen og rister dunken hver dag. Siden jeg begynte å måle oechsle for en uke siden gikk den fra 10 til 8 på to dager, men den har nå stabilisert seg på 7 oechsle, mens det anbefalte i bruksanvisningen er at den er mellom -5 og 1.

 

Dette bringer meg til spørsmålene mine" Hvor raskt er det vanlig at oechsleverdien synker? Og er det stor forskjell på om jeg legger oechslemåleren rett i vindunken eller i et 100ml måleglass?

Edit: Innser nå at jeg har avlest oechslevekten feil. Den stabiliserte seg på - 7 oechsle, og har altså hatt en for lav verdi i 2 uker. Er dette farlig? Målte alkoholen til 10 % i dag. Burde jeg fortsatt vente med å ta i gjærstoppen hvis jeg vil ha en vin med en alkoholprosent på rundt 12?

Lenke til kommentar

Smakte på årets juleøl i går. Ikke helt ferdig karbonert. En uke til gjør nok susen. Ble dog ganske intetsigende. Prøvde meg på en robust porter på ca. 6%, men det ble ganskje tamt og kjedelig, selvom det er godt humlet. Mangler litt maltmessig karakter. Blir kanskje noe bedre med lagring. Litt mindre bittert i hvertfall. Faktisk hakket nærmere en Cascadian Dark Ale enn en Porter. Godt humlet med Pilgrim og Challenger gir et litt mintaktig preg

 

FG ble nok for lav. Ble 1014. Burde nok vært opp mot 1020 for å få sødmen jeg egentlig ønsket.

 

Satte desperat et nytt forsøk på juleøl forrige helg. Forhåpentligvis blir det litt mer i riktig retning. Det blir nok mer vanlig butikkstyrke, men har ikke noe i mot det, så lenge det blir godt.

 

I tillegg til juleøl har jeg en White IPA og en ekstra humlet pils som skal flaskes i morgen.

Lenke til kommentar

Vi gjorde vårt juleøl ferdig i april. Dette var lovlig sent, vanligvis tappes det i februar. Testet noen flasker for en mnd siden, ok, men vi bommet litt i år, nesten Stout. Så får vi se hvordan det mottas i morgen i juleølkonkuransen :)

Endret av madammim
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Hvordan gikk det på konkurransen Madammim?

Her har det gått litt smått på bryggefronten dessverre, en lengre tid med sykdom har satt ting på vent, men nå begynner det å ta seg opp igjen.

 

Jeg lovte en oppdatering på Gahr's Andrimne Old Ale som jeg satte som årets julebrygg. Jeg fulgte oppskriften til Gahr så langt det lot seg gjøre, men brukte korn fra andre produsenter, brukte Safale S-04 i stedet for Wyeast 1968, og tok meg ikke til til 210 dager med lagring. Resultatet mitt ble et passe mørkt øl med en god del restsødme som ikke var helt hva jeg håpet på. Jeg sier ingenting på oppskriften vel og merke, kun hva jeg endte opp med.

For å se om jeg kunne gjøre det hakket mer interessant (med det samme utgangspunktet som ved første forsøk) lagde jeg en ny batch, men denne gangen tilsatte jeg kanel, ingefær, stjerneanis, muskat, allehånde og nellik. Jeg håper på et passe mørkt og søtt øl med en smak av pepperkake. Flasking er om en ukes tid, så får vi se hva det blir.

 

-Deluze

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Har kun brygget siden i sommer så er ikke noen ekspert på dette, men jeg har alltid brukt sukkerlake, med formelen 6g sukker for hver liter vann, men føler altid at ølen min blir for søt. Er det noe man kan gjøre feil i meskeprosessen for at for mye sukrose skal frigies av malten og gjøre ølen for søt?

Noen som kjenner til andre feilkilder?

Lenke til kommentar

Har kun brygget siden i sommer så er ikke noen ekspert på dette, men jeg har alltid brukt sukkerlake, med formelen 6g sukker for hver liter vann, men føler altid at ølen min blir for søt. Er det noe man kan gjøre feil i meskeprosessen for at for mye sukrose skal frigies av malten og gjøre ølen for søt?

Noen som kjenner til andre feilkilder?

 

Gjæren trenger oksygen for å komme godt i gang. Den enkleste metoden er å rett og slett riste dunken godt i et par minutter.

 

Nok gjær er også viktig. Mengden en trenger forutgæring henger sammen med OG (Original Gravity, som er sukkermengde ved gjæringsstart). Det finnes kalkulatorer for dette på nettet.

 

Rett gjæringstemperatur. For å få optimal vekst og dermed gjæring bær gjæren være innenfor et det temperaturområdet som passer best for gjærstammen. Temperaturen påvirker også smak.

 

Følt søthet. Hvor søtt et øl virker henger selvsagt sammen med mengden humle somer brukt, for å gi bitterhet, og når en har hatt humlen i.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
  • 4 uker senere...

Ny bruker prøver seg med et spørsmål. Satte i februar Copers hveteøl/ ekstrakt med 1 kg Coppers hvetemaltekstrakt samt 0,5 kg hvete spraymalt.

På denne ble det benyttet 2 rør med wlp 300 gjær og resultatet ble smaksmessig helt topp med den kjente nellik/ banan smaken- etter min mening nesten Erdinger.. men.. Jeg syntes det manglet litt fylde. Noen som har noe tips for å få litt mere fylde i et slikt brygg??

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Ny bruker prøver seg med et spørsmål. Satte i februar Copers hveteøl/ ekstrakt med 1 kg Coppers hvetemaltekstrakt samt 0,5 kg hvete spraymalt.

På denne ble det benyttet 2 rør med wlp 300 gjær og resultatet ble smaksmessig helt topp med den kjente nellik/ banan smaken- etter min mening nesten Erdinger.. men.. Jeg syntes det manglet litt fylde. Noen som har noe tips for å få litt mere fylde i et slikt brygg??

Kutt ned på vannmengden. Jeg pleier å fylle opp til 20 liter på kit som det står 23 liter på. Hvis du er bekymret for for mye alkohol kan du justere ned mengden tilsatt sukker/spraymalt.

Lenke til kommentar

Ny bruker prøver seg med et spørsmål. Satte i februar Copers hveteøl/ ekstrakt med 1 kg Coppers hvetemaltekstrakt samt 0,5 kg hvete spraymalt.

På denne ble det benyttet 2 rør med wlp 300 gjær og resultatet ble smaksmessig helt topp med den kjente nellik/ banan smaken- etter min mening nesten Erdinger.. men.. Jeg syntes det manglet litt fylde. Noen som har noe tips for å få litt mere fylde i et slikt brygg??

Gjorde du noen målinger av OG/FG?

 

Du skriver ikke så mye om det, men antar du er ny i gamet. Anbefaler deg (hvis du ikke allerede har) å kjøpe ei oechle-vekt og kalibrere den i vann@20°C. Så måler du vørteren du setter til gjær og det ferdige resultatet, også ved 20°C.

 

Det er lettere å komme med råd når man vet mer om hva som ble gjort  :)

Lenke til kommentar

Tenkt litt på om jeg skal prøve meg på ølbrygging selv, virker spennende.

Men finnes det noe fin ''guide'' eller noe som forklarer hvordan man skal gå frem, steg for steg?

Har jo null erfaring, så må ta det helt fra starten, inkludert hva jeg trenger å kjøpe av utstyr.

Lenke til kommentar

Kommer veldig an på hvor avansert du vil starte

 

Første du bør gjøre er å velge om du vil brygge med malt (mer avansert fra bånn av) eller maltekstrakt.

http://norbrygg.no/2007/04/14/ekstraktbrygging

http://norbrygg.no/2007/04/14/maltbrygging

 

Maltbrygging krever litt mer utstyr og er mer tidkrevende, men anbefales!

 

Veldig bra og aktivt forum om ølbrygging:

https://forum.norbrygg.no/

Endret av Glutar
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...