Gå til innhold

Norges sentralbank solgte i 2004 nesten hele Norges gullbeholdning.


Rescue me

Anbefalte innlegg

I 2004 solgte Norges sentralbank 33,5 tonn av Norges gull for 420 dollar per unse, i dag er prisen på 1690 dollar per unse (dollaren har gått litt ned i verdi). Grunnen til salget er i følge sentralbanken at gullbeholdningen utgjorde en så liten del av bankens reserver, at det i liten grad bidro til å spre risikoen, og at gull historisk har gitt liten avkastning.

 

I dag har Norge gullreserver på 7 barrer på 12,67 kg hver, og 3,5 tonn gullmynter.

 

Artikkel hos nettavisen: http://www.na24.no/article3210410.ece

 

Hva tenker dere om sentralbankens gullsalg?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tenker at hvis vi skal gå gjennom alle statens investeringer som 8 år etterpå viser seg å være dårlig, så trenger vi en egen forumkategori for det. Norges valuta har ikke vært basert på gull på så mange år at dette virker som en helt naturlig ting å gjøre.

Pengene som kom inn fra salget ble plassert i Norges Banks valutareserver, gullet fungerte også som reserver før det ble solgt. Det var ikke slik at Norge trengte disse pengene, og med tanke på hvor mye mye reelle verdier Norge allerede har gjort om til verdipapirer gjennom oljefondet, ser jeg virkelig ikke hvorfor Norge skulle gjøre det samme med gullet.

Lenke til kommentar

Men hva skal vi med ikke-likvide varer som det ikke er noen bruk for? Skal vi begynne å kjøpe opp andre metaller bare for moro skyld?

Hva skal vi med verdipapirer i et fond? Hadde man faktisk investert gullet i noe nyttig hadde det vært noe i å selge det, men når man uansett bare gjør det om til verdipapirer ser jeg ikke hvorfor det er lurt å selge det.

 

 

Skal vi begynne å kjøpe opp andre metaller bare for moro skyld?

Gull har nok en kunstig verdi, i likhet med verdipapirer, men har også hatt denne kunstige verdien veldig lenge, gjennom alt slags finanskriser, det samme kan ikke sies om verdipapirer. Hadde nok ikke vært dumt å kjøpe inn gull i stedet for å selge, så man på den måten kan få en risikospredning av verdiene.

Endret av Kun10kr
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...