Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Alle generatorene jeg har vært borti har vært synkrone.

 

Ingen generatorer produserer strøm. De setter opp et magnetfelt som lager en spenning på terminalene.

Hvis det er en belastning på terminalene så vil spenningen trykke strøm gjennom lasten.

 

Magnetfeltet må rotere for å "virke". Derfor har alle generatorer en aksel som man kobler noe roterende på. Enten en vannturbin, en vindmølleturbin, en dieselmotor eller en tredemølle.

Når magnetfeltet da roterer forbi viklingene vil det bli indusert spenning.

 

En selvmagnetiserende synkrongenerator er bygget opp med en tykk aksel i senter.

Ca midt på akselen er det festet store likestrømsmagneter, antallet varierer men det er alltid parvis. Antallet er avhengig av frekvensen man vil ha på spenningen (normalt 50 eller 60 hertz) og må henge sammen med rotasjonsfarten på akselen.

 

For å få strøm inn på DC-magnetene som roterer rundt med akselen så er det en liten invertert generator inne i generatoren. Det vil si at det er små magneter rundt i generatorhuset som induserer spenning på viklinger som er festet på akselen bak de store DC-magnetene. AC-spenningen som blir indusert i viklingenen på akselen blir så likerettet vha noen dioder som henger på enden av akselen og den resulterende DC-spenningen blir matet til alle DC-magnetene.

 

Ettersom man trenger et større magnetfelt for å beholde spenningen når belastningen øker, så har man en spenningsregulator som regulerer strømmen inn til DC-magnetene. Ved høy belastningsstrøm trengs det mer magnetiseringsstrøm enn ved lav belastning. Dette er linket til GSC - Generator Saturisation Curve som sier noe om hvilken magnetiseringsstrøm du trenger ved en gitt belastning.

 

 

Hvis to generatorer er koblet sammen på samme nett (to generatorer som forsyner nettet), så vil de alltid ha samme terminalspenning. Hvis da en av generatorene mister magnetiseringsstrømmen sin vil den andre generatoren holde spenningen konstant og samtidig prøve å magnetisere den "syke" generatoren som om den skulle være en elektromotor. Man sier at den friske generatoren eksporterer reaktiv effekt inn i den syke generatoren. Når den syke importerer reaktiv effekt er det viktig å koble den bort fra nettet ettersom det er et veldig sterkt symptom på at noe er i veien med magnetiseringen. Man sier at generatoren er undermagnetisert.r

 

Ved innkobling av flere generatorer på samme nett er det viktig at spenningen er i fase med nettspenningen. Derfor bruker man en synkroniseringsprosedyre slik at motoren/turbinen som driver akselen til generatoren som skal kobles inn justerer turtallet sitt til begge spenningene er i fase med samme frekvens. Det kan være fordelaktig at generatoren som kommer inn på nettet har en anelse høyere frekvens ettersom dette fører til at den nye generatoren "tar" mer last i innkoblingsøyeblikket. Dette er fordelaktig fordi at hvis den ikke tar last og kommer inn på nettet med en anelse for lav frekvens så vil den importere aktiv last og bli automatisk utkoblet av vernet som detekterer at strøm og spenning fra generatoren er i motfase. Man får retureffekt.

 

 

Spørsmål?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...