Gå til innhold

Centrino (Pentium–M) er egentlig bare en P3 Tualatin-M


snorreh

Anbefalte innlegg

Når du skreller bort alt Intel hypet rundt Centrino (Pentium-M), hva står du tilbake med da?

 

En høyere klokket Pentium III Tualatin med strømsparing, SSE2 og større L2 cache.

 

Tualatin ble som kjent skrinlagt av Intel ettersom den var for dyr å produsere og samtidig ble fullstendig utklasset av Athlon fra AMD etter alle kunstens regler.

 

For å vinne "megahertz"-kappløpet satset som kjent Intel på P4, men den har vist seg å være lite egnet for bærbare pga. stort strømforbruk og høy varmeutvikling. P4-M stoppet på 2.2 GHz, fullstendig utklasset av Athlon XP-M 2800+ hva ytelse angår.

 

P4 desktop prosessorer i bærbare har vært den kortvarige løsningen for Intel for å holde seg på toppen, men disse kan neppe anbefales til seriøst bruk pga. høy varme, stort strømforbruk og mye støy :oops:

 

Det er derfor latterlig at Intel nå pusser støv av Tualatin-teknologi for å være i stand til å konkurrere med AMDs mobile prosessorer. Men Centrino kommer ikke til å være konkurransedyktig lenge, for Athlon 64-M som er den første 64-bits PC prosessoren er rett rundt hjørnet. Spørsmålet er hva Intel kan svare med da, slipper de en Itanium2-M kanskje? :lol:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Pirk, men P4 m er foreløpig stoppet på 2,6 ghz.... Intel har dessuten "laget" en Desktopprosessor bedre egnet for laptoper (Mobile P4 uten M) med 533 FSB som man kan få med 3 ghz (ikke akkurat noen revolusjonerende laptop CPU for å si det sånn...)

 

 

Er det dokumentert noe sted at Pentium M er basert på Tualatin? Har søkt litt rundt og det virker for det meste som rykter.. Intel hevder vel fra sin side at cpuen er laget "fra bunnen av"

Lenke til kommentar

Jepps.. Enig med deg der.. Pentium M er basert på P3. P3 var mer effektiv pr. Mhz en P4.

 

Angåene hvorfår P4 er mindre effektiv er på grunn av lange pipelines og der valgte Intel så at dem kunne skalere CPUen LANGT fordi det er ikke abre så enkelt at ta f.e 1.8nm process CPU og produsere det på 1.5nm. Så enkelt er det ikke. Hvis det var så enkelt da ville AMD bare redusere transistor gapet på dagens AthlonXP og få endu mer MHz.. Men dem treffer veggen på en eller annen sted på grunn av design detaljer som er alt for tungvint at gå inn i detaljer her.

 

EDIT: Glemte at si.. Banias aka Centrino er RÅ som mobile CPU så bortsett fra alt den funkerer som ******!

 

P4 er ikke noet dårlig CPU for stasjonbar PCer men forferdelig for bærbare. Vi ser nu nye retninger hos Intel som ligner mer på hvad AMD er at gjøre og det er at finne alternative veier for økt yttelse annen en bare RPM eller MHz. Første silicon av Prescott skulle vist gi mer en 100W av varme som er bare absurd. Håper et Athlon 64 får god software støtte siden jeg er meget mer spent får Athlon 64 en TURBO ovnen som Prescot ser ut til at bli.

 

Simon

Lenke til kommentar

FEIL! FEIL! FEIL!

 

Når du skreller bort alt Intel hypet rundt Centrino (Pentium-M), hva står du tilbake med da?En høyere klokket Pentium III Tualatin med strømsparing, SSE2 og større L2 cache.
Pentium M, aka kodenavn Banias, er en CPU bygget opp helt fra grunnen av for å brukes i bærbare PC-er med strømsparing som et av hovedmålene. Den er altså ikke en modifisert utgave av Pentium III eller Pentium 4, slik som P-III Mobile og Pentium 4 Mobile (P4-M) er. I tillegg så består Centrino av et strømgjerrig chipset (855) samt et Intel PRO/Wireless 2100 802.11b wireless miniPCI kort.

 

Banias, eller Pentium M som den ble navngitt, støtter som du sier SSE2 og har fått 1MB L2 cache.

 

P-M: http://www.intel.com/products/notebook/pro..._proc+prod_p_m&

855 Chipset: http://www.intel.com/design/chipsets/mobil..._procpmp+855cs&

PRO/Wireless: http://www.intel.com/products/mobiletechno...mp+prowireless&

 

Tualatin ble som kjent skrinlagt av Intel ettersom den var for dyr å produsere og samtidig ble fullstendig utklasset av Athlon fra AMD etter alle kunstens regler.
Tualatin er kodenavnet på kjernen som kom etter Coppermine. P-III fikk problemer med varme mm. når den nådde 1.13GHz. Selv om Intel flyttet markedsføringen over på Pentium 4 i denne tiden, så lanserte Intel Tualatin, som var en oppgradert Coppermine kjerne med 512KB cache istedet for 256KB. I tillegg ble den produsert med 0.13 microns istedet for 0.18 som Coppermine var. P-III Tualatin nådde 1.4GHz, og var lenge i bruk i bl.a. HP sine ProLiant DL320/360/380 servere, og jeg så fortsatt de serverne i starten av 2003.

 

Tualatin ble IKKE skrinlagt fordi den var dyr å produsere (det _kan_ jo være en grunn egentlig), MEN Tualatin er som sagt en Pentium III CPU, og da Intel lanserte Pentium 4 så sier det seg selv at man slutter å produsere/markedsføre Pentium III for desktops. Samme som skjedda da Pentium III overtok for Pentium II.

 

Mer info om Tualatin: http://www.tomshardware.com/cpu/20010919/index.html

 

For å vinne "megahertz"-kappløpet satset som kjent Intel på P4, men den har vist seg å være lite egnet for bærbare pga. stort strømforbruk og høy varmeutvikling. P4-M stoppet på 2.2 GHz, fullstendig utklasset av Athlon XP-M 2800+ hva ytelse angår.
Å sammenligne P4-M på 2.2 GHz med Athlon XP-M 2800+ blir faktisk feil. Athlon XP-M 2800+ er ment å konkurere på lik linje med en P4-M på 2.8 GHz, så det du sier er jo tull.. seff blir den utklasset..

 

Pentium 4 Mobile stoppet ikke på 2.2. Produksjonen har ikke stoppet i det hele tatt! Den er fortsatt under produksjon, siste tilgjengelige CPU er ihvertfall 2.6 GHz - se http://www.intel.com/products/notebook/pro...roc+prod_p4p_m&

 

Se også den riktige infoen om Mobile P4 3 GHz med 533 som cyberpet nevnte.

 

P4 desktop prosessorer i bærbare har vært den kortvarige løsningen for Intel for å holde seg på toppen, men disse kan neppe anbefales til seriøst bruk pga. høy varme, stort strømforbruk og mye støy
Standard Pentium 4 CPUer i bærbare har aldri vært Intel sin ide. Det har vært laptop produsentene som har kommet opp med, for å få kraftige OG billigere laptoper på markedet. En desktop P4 er billigere i innkjøp en enn tilsvarende klokket P4-M. Derfor ser du nå Desktop CPUer i bærbare PC-er. Mange ønsker også en kraftig PC de kan ta meg seg en gang i blant, men som for det meste står hjemme som erstatter for en desktop PC. Da er de helt greie. Men mer bråk fra vifter og dårligere batterikapasitet må en da regne med.

 

Det er derfor latterlig at Intel nå pusser støv av Tualatin-teknologi for å være i stand til å konkurrere med AMDs mobile prosessorer. Men Centrino kommer ikke til å være konkurransedyktig lenge, for Athlon 64-M som er den første 64-bits PC prosessoren er rett rundt hjørnet. Spørsmålet er hva Intel kan svare med da, slipper de en Itanium2-M kanskje?
Som jeg har poengtert, Intel pusser ikke støvet av Tualatin teknologi i den forstand. Med Intel sin kunnskap med CPUer så har de seff tatt det beste fra både P4 og P-III (og kanskje P-II osv for alt jeg vet) når de har designet Pentium M fra scratch. Det skal også sies at AMD ikke har hatt alt for stor suksess i det bærbare markedet, men noe er det. At du sammenligner Athlon 64-M med Centrino er så som så.. 64-M skal være raskere (får gjort mer arbeid) enn Athlon XP på ren 32-bits prossessering med samme klokkefrekvens.. og klokke for klokke er den (Athlon XP) allerede raskere enn Intel sin Pentium 4 prosessorer, men Intel sin Pentium M er igjen raskere klokke for klokke en sin bror Pentium 4. En Pentium M 1.3 GHz yter tilsvarende a Pentium 4 2.0-2.2 GHz.. En Intel Itanium2-M kommer aldri til å komme på markedet. Intel og AMD har valgt hver sin vei mot 64 bits prossessering.. Men på 32 bits systemer så tror jeg faktisk at 64-M og Centrino vil yte ca tilsvarendes med samme klokkefrekvens.
Lenke til kommentar

Pentium M, aka kodenavn Banias, er en CPU bygget opp helt fra grunnen av ...

 

Stemmer ikke at Banias'en er helt ny, siden det tar lang tid å designe en

prosessor. Intel har for tiden 2 32bits kjerner, P6 og P4.

 

P6 begynte som Pentium Pro, og var er milepæl i utviklingen av x86 cpu'er (intern RISC, Out-of-Order kjøring, >32bit addressering, mm). Pentium 2 og 3 er nesten som Pentium Pro, bare med litt annen formfaktor, cache og klokkefrekvens.

 

Designet av P4 begynte med en gang Pentium Pro ble gitt ut, og det tok godt over 6 år før den kom ut i form av Willamette. Ser du på Intels utviklingsplaner, vil denne kjernen fortsette i mange år til.

 

Så vidt meg kjent, begynte utviklingen av Banias etter at Pentium 3 ULV var lansert, omtrent da Transmeta kom ut med sine cpu'er. Leter du litt på nettet, vil du finne intervju med noen av arkitektene bak Banias, hvor de sier at det er en P6 kjerne. Det er bare Intels markedsføring som sier noe annet.

 

... Athlon XP-M 2800+ er ment å konkurere på lik linje med en P4-M på 2.8 GHz ...

 

I grunnen ikke. Iflg. AMD er ratingen ment i forhold til Thunderbird kjernen av Athlon. Palomino og dens etterfølgere har en del interne modifikasjoner som gjør at de blir noe mer effektive enn Thunderbird pr. klokke-sykel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...