Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Narkose spørsmål


snorkeren

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Langt svar.

 

 

Hva er narkose?

Formålet med bedøvelse er å kunne foreta et smertefritt operativt inngrep på en pasient. Fagbetegnelsen er anestesi og innbefatter hele den prosessen hvorved en pasient gjøres i stand til å gjennomgå en operasjon, selve bedøvelsen under operasjonen og den umiddelbare tiden etter operasjonen. En bedøvelse kan være lokal, omfatte et større område (regional) eller være generell (generell anestesi, narkose). Formålene med narkose er å oppnå

* at pasienten er smertefri og sovende

* at pasienten holdes i ro slik at inngrepet kan utføres uten fysiske forstyrrelser fra pasienten

* at muskulaturen er avslappet for å sikre tilgang gjennom muskler til ben og kroppshuler

* at en har kontroll over hjerte, sirkulasjonen, åndedrett og andre kroppsfunksjoner

Fordeler med narkose

Narkose stiller ingen psykiske krav til pasienten, både pasienter med stor angst eller sinnsforvirring kan legges i narkose. For kirurgen gir narkosen arbeidsro fordi pasienten er bevisstløs og stille. Narkose gjør det relativt enkelt å ha kontroll med luftveier, pusting og sirkulasjon. Generell bedøvelse tillater at kirurgi om nødvendig kan foregå på separate områder av kroppen til samme tid. Narkose kan også lett tilpasses prosedyrer av uforutsigbar varighet eller omfang, og narkose kan vanligvis gis raskt.

Ulemper med narkose

Narkose innebærer at man trenger ekstra personell (anestesipersonell). Det krever komplekst og kostbart utstyr. Narkose krever noen grad av forberedelser før operasjonen. Selv om sjansen for alvorlige komplikasjoner er meget lav, så innebærer narkose en viss risiko. Narkose er dessuten forbundet med mindre alvorlige komplikasjoner som kvalme og brekninger, sår hals, hodepine, skjelvinger og forsinket gjenoppretting av normal mental funksjon.

Hvor høy er komplikasjonsrisikoen?

Risikoen for komplikasjoner som en direkte følge av narkosen avhenger først og fremst av om du har andre sykdommer. Men risikoen er liten. Dødsfall som resultat av narkose, er tidligere rapportert å forekomme i 1 av 10.000 tilfeller (0,01%), men forekomsten er sannsynligvis lavere (1 av 100.000) som følge av nye fremskritt i moderne anestesi.

Krav til utstyr

Trygg og effektiv narkose krever velutdannet personell, egnede medikamenter og utstyr, samt en vel forberedt pasient (se overvåkning under operasjonen). Dog forekommer akuttsituasjoner der livreddende inngrep må utføres uten at slike ideelle forutsetninger er oppfylte.

Eksempler på nødvendig utstyr er oksygenkilde, effektivt utstyr til å suge opp slim fra luftveiene, utstyr for kontinuerlig overvåkning av hjerte, blodtrykk, oksygenmetning og temperatur, utstyr som leverer narkosemidlet til pasienten (eks. narkosegass), tilgang til hjertestarter, et utvalg av medisiner og oppvåkningsenhet (recoveryenhet) med trenet personale.

Forberedelse av pasienten

Vanligvis vurderes pasienten i god tid før inngrepet av anestesilegen som har ansvaret for å gi narkosen. Pasienter uten ledsagende medisinske problemer krever sjelden mer enn en rask sjekk og informasjon om narkosen. Anestesilegen vil dessuten kunne svare på spørsmål eller bekymringer som pasienten måtte ha i tilknytning til narkosen.

Det er viktig å vurdere forekomst av allergi og andre ledsagende sykdommer. Pasienter med diabetes, koronarsykdom (angina/ hjerteinfarkt), kronisk bronkitt og emfysem, eller andre kroniske lidelser bør stabiliseres før narkosen. Det vil si sykdommen bør være under god kontroll og maksimalt behandlet. Undersøkelsen av munn, svelg og hals er viktig fordi det skal settes ned et pusterør (en tube) i luftrøret umiddelbart etter at pasienten har sovnet ved innledningen av narkosen. Da vil man på forhånd forsikre seg om at det ikke dukker opp uforutsette problemer med luftveiene.

 

Lenke til kommentar

Hvor bevisstløs er man under full narkose? Er man like bevisstløs som å være i koma?

 

Normalt sett ja, men dette vil være avhengig av kva type anestesi som blir benytta og kva person som blir lagt under narkose.

 

Hos normalt friske personer er risikoen for komplikasjon som fører til død berekna til 1:250 000.

Feilmedisinering forekjem blandt ca 1:1 000, men her kan det være store forskjeller i utfallet.

Risikoen for å våkne under narkosen er berekna til ca 1:650.

http://tidsskriftet.no/article/1954176

 

Blant barn er risikoen for komplikasjoner større.

 

 

Den største risikoen er med andre ord at du kan våkne under anestesien, men også her er personer som er svært sjuke mest utsatt. Personer som er veldig sjuke må ofte ha ein lavare dose fordi dei tåler mindre, i slike tilfeller vil sannsynligheita for å våkne under opersjonen auke.

Eg finn ingen gode kilder for kor mange som husker at dei våkner, men dei fleste som våkner vil ikkje huske dette når dei kjem ut av narkosen.

God oppfølging vil forebygge at dette skjer. I tillegg har det vært gjort forsøk der pasienten får på seg hodetelefoner som gjentar ein beskjed om kva ein skal gjere dersom ein våkner om og om igjen. I tillegg så stopper ein blodtilførselen (og dermed det anestesien) til eine arma. Dette gjer at dersom pasienten blir våken nok til å høyre beskjeden så er ikkje arma lamma, dette gjer at pasienten kan klemme på noke som lager lyd som varsler anestesilegen.

 

 

 

Det er dette som er grunnen til at ein ikkje bruker anestesi heilt ukritisk der det ikkje er nødvendig. Enkelte må f.eks ha anestesi for å gå til tannlegen, men då skal alle andre alternativ til full narkose testast fyrst.

Det er også dette som gjer at ein skal være varsom med kosmetiske- eller andre inngrep som ikkje er medisinsk nødvendige.

 

 

Uansett så er det beste rådet å snakke med legen om dette. Legen som kjenner til detaljane om din helse (eller helsa til den som skal opererast) kan gi eit mykje meir nøyaktig anslag av risikoen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...