Gå til innhold

Den store 3D Print Tråden - Printer du?


Anbefalte innlegg

Leo_ skrev (2 timer siden):

Den der så nifty ut. Kunne vurdert å tegna inn gjenger på den runde delen og printa ei mutter for å låse den fast som alternattiv til liming :)

Jada, mange muligheter, men poenget er at denne skal passe i veldig små bokser. Med mutter etc. tar det mye plass. :) 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mange muligheter. Må vurdere å lage noe liknende, tenkte å prøve å lage bremselys i toppkofferten på junior sin Varadero 125, XT30 burde være perfekt forbindelse til sånt. Ideelt sett burde det vært en slags docking, men det tror jeg i praksis blir for komplisert å lage. 

Lenke til kommentar
23 hours ago, Kenhten said:

Kjekk video å få med seg:

 

Det er jo ikke så mye nytt på det han kommer med, selv om man kan være litt kritisk til måten han fremstiller effekten av partiklene. Det er vel ikke viden kjent at det er ekstremt farlig, men uansett... Hvorfor ta sjansen, og vil du ha det sånn? :)

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (På 7.9.2024 den 5:14 AM):

Trenger en ny kork til en kanne som fulgte med Moccamasteren da den gamle på mystisk vis har stukket av...

Så jeg tegnet en ny :) 

1.thumb.png.432972d04d2707b384d75efda831db13.png

2.thumb.png.7abc5bcf8282b8a00e19e9d97ad4bbb0.png

Resin anses vel å være langt mer food unsafe enn de vanligste filamenttypene er. Tenker du å forsegle denne hvis du skal bruke den på en kaffekanne?

Lenke til kommentar

Formlabs har en guide her:
https://formlabs.com/eu/blog/guide-to-food-safe-3d-printing/

Fotopolymer resin er ikke greit for matkontakt.

"Is resin food safe? The answer is no. Substances may migrate from SLA parts which makes none of the resins and printed parts food safe by default. While some resins for dental and medical applications are certified biocompatible, that doesn’t mean that they’re food safe. These materials are certified for specific applications and should not be used for food contact products."

FDM print er heller ikke greit men det er p.g.a. porositet og overflatefinish.

Dyppe i en matsikker epoxy er den mest direkte teknikken tilgjengelig for begge:

"The best option to reduce the risk of particle migration and bacteria buildup is by dip coating the 3D printed parts with a food grade epoxy or polyurethane resin, such as Masterbond’s EP42HT-2FG or ArtResin or an FDA approved PTFE (known as Teflon®) to seal their surface.

However, note that coating also doesn’t guarantee food safety for prolonged use as not all of these coatings are dishwasher safe, and they may degrade over time, exposing the original, potentially non-safe surface."

Den beste veien å gå her er gjerne å lage en silikonform av den 3d printede delen, og så støpe den i en matsikker epoxy. Til denne jobben er nok en SLA printer ideell.

Kontakt med varmt vann er vel omtrent verste mulige scenario for å migrere uheldige kjemikalier fra resin til kroppen. God herding mitigerer, men å bli kvitt alt av fotoreaktive kjemikalier er ikke rett frem, og måten de virker på er å lage radikaler som polymeriserer akryloligomerene i resinet, men radikaler er som gjent også veldig villige til å reagere med andre ting også f.eks menneskekroppen.

Endret av sverreb
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
16 hours ago, Mephisto- said:

Jeg er litt enig, man kan se an litt hva man lager. Tenker kaffe ikke er det værste bakteriellt sett, men siden vi er inne på tema. 

Noen tanker rundt det her? Er det løsningen på food safe?

 

https://polyalkemi.no/produkt/smartfil-pla-antibacterial/

Nei, det der skal ikke i kontakt med mat. Sølv er et biocid, og det gjør at ingenting gror på dette, men sølv er heller ikke bra for deg.

Matkontakt krever både at matrialet unngår bakterie og soppvekst og at matrialet i seg selv ikke er helseskadelig og kan migrere til kroppen. Det siste er viktig: Krom(VI) og nikkel er f.eks ikke bra å få i seg i noen videre store mengder, men rustfritt stål som inneholder ca 18% krom og 8% nikkel (for 304 rustfritt) er likevel trygt siden det ikke migrerer til maten.

Endret av sverreb
  • Liker 1
Lenke til kommentar
bo1e skrev (På 11.9.2024 den 10:22 AM):

Resin anses vel å være langt mer food unsafe enn de vanligste filamenttypene er. Tenker du å forsegle denne hvis du skal bruke den på en kaffekanne?

Det der er et interessant tema. I det ene øyeblikket er det veldig lite som er "food safe" men så er det ca. like lite som defineres som "unsafe" samtidig. Jeg mistenker at så lenge vi ikke spiser printene våre så er vi vel rimelig trygge :)

Lenke til kommentar

Med FDM så er det ikke selve printen som er problemet, men at det gir god grobunn for ting som kan være usunt å få i seg, og derfor egner det seg dårlig til kontakt med matvarer. Med resin er materialet giftig i seg selv og å oppbevare noe som feks skal drikkes i direkte kontakt med et giftig stoff tenker jeg er en unødvendig helserisiko.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, bo1e said:

Med FDM så er det ikke selve printen som er problemet, men at det gir god grobunn for ting som kan være usunt å få i seg, og derfor egner det seg dårlig til kontakt med matvarer. Med resin er materialet giftig i seg selv og å oppbevare noe som feks skal drikkes i direkte kontakt med et giftig stoff tenker jeg er en unødvendig helserisiko.

For å presisere så er det ikke selve bulk matrialet som kommer fra SLA print som er farlig. Det er i de fleste tilfeller en akrylatplast som fint kan være matsikker. Problemet med fotopolymere er enten i at de har tilsatt styren monomere for å fasilitere krysslinking i det endelige matrialet og/eller fotoinitiatoren som er kjemikalet som reagerer på UV. Vanligvis er dette molekyler som spaltes av UV lys og danne frie radikaler som så reagerer med monomerene/oligomerene i resinet og får det til å bli krysslinkede polymere. Ideellt sett konsumeres fotoinitiatoren helt, men det er vanskelig å garantere, og disse stoffene er ofte ikke helt greie.

I tilegg om resinet bruker styren er det monomeret i seg selv ugreit. (Dette er det samme som gjør at man gjerne ikke skal oppholde seg i samme rom som man printer ABS, som heller ikke er en matsikker plast ABS= Akrylonitrile Butadiene Styrene)

Et kjapt søk leder meg til 2,4,6-trimethylbenzoyldiphenyl phosphine oxide eller phenylbis(2,4,6-trimethyl-benzoyl)phosphine oxide som vanlige fotoinitiatorer. Førsnevnte er merket som helsefarlig siste som irritant.

Endret av sverreb
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Driver forøvrig og leker meg litt med 3D tegning. Tenkte jeg skulle printe meg en ny boks som skal erstatte den gamle LED-lys boksen jeg festet til dørkarmen i kjelleren da den gamle boksen sprakk etter at jeg slo den i stykker med stigen for en stund siden.

Dette er da en simpel boks med en brakaett som skrus fast i dørkarmen hvor man slår på lys ved å trykke på en knapp på boksen slik at jeg kan se nøkkelhullet i mørket.

Batteriet er montert på innsiden av døren og er et oppladbart 18650 batteri som nå har sittet der i ett år og har fortsatt 3.9V spenning. Så på en opplading vil jeg tro at batteriet holder i minst 2 år. Avhengig av bruk. Selvutlading er nok et større problem enn det faktisk strømforbruket, hehe.

1.thumb.png.08b7854be6860a80060f10daea0ec318.png

2.thumb.png.e7b836085233ead5d6230b129abaa5ae.png

3.thumb.PNG.2113d7c42c3fe3cc965cb2c9ccd8e61e.PNG

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...