Gå til innhold

Hva vil skje med USAs økonomi hvis Kina vil ha pengene sine tilbake?


Anbefalte innlegg

Kina har lånt en stor haug med penger til USA for at de skal greie seg økonomisk, og selv om den kinesiske delen av den totale amerikanske gjelden bare er et par prosent, så er det hundrevis av milliarder.

 

Hva ville skje hvis Kina ønsket å få tilbakebetalt mesteparten av sine penger som de har lånt vekk? Kan USA greie det, og hva skjer hvis de ikke vil?

 

 

USAs gjeld er samme størrelse som GDP, ca. 16 billioner dollar/16 trillion dollars på engelsk.

 

Utenlandsk del av gjelden utgjør 30% (foreign ownership of us treasury securities). Dette utgjør $5.3 billioner dollar. Av dette er det disse landene som utgjør mesteparten av den gjelden:

  • Mainland China - $1.169 trillion dollars
  • Japan - $1.105 trillion dollars
  • Brazil - $0.243 trillion dollars
  • Osv

pie-20091215.jpg

 

Hu_Jintao_and_Barack_Obama_2009.jpg

 

Endret av FrihetensRegn
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Slike "bonds" har vel en gitt løpetid, så Kina kan nok ikke kreve pengene før det, isteden kan de vel selge disse til andre i markedet (som nevnt av noen andre over).

 

Enten må vel USA betale innen løpetiden går ut, erstatte dem med nye "bonds".

Endret av MemorX
  • Liker 1
Lenke til kommentar

En annen ting er at lån vanligvis ikke kommer med betingelser til annet en fastsatt nedbetalinger. Statsobligasjoner kommer vel med en utløpsfrist, og skal betales over den tiden jevnt, så de kan ikke kreves.

Annen gjeld derimot, kommer heller ikke med klausul om at alt skal være tilbakebetalt til visse datoer, så det blir ikke intresangt før eventuelle konkursbo.

Lenke til kommentar

Når USA trykker opp penger for å puste liv i økonomien ved å kjøpe ulike verdipapirer (råtne boliglån, eller statsobligasjoner), gjør de det med en inflasjonsrisiko. Altså kan det føre til at rentene på statsobligasjonene (de lange) stiger på lenger sikt. Når rentene i Spania stiger er det ikke på grunn av inflasjonsrisiko, men fordi det ikke er nok inflasjon i økonomien, slik at det ikke er nok vekst og skattebetaling til å dekke utgiftene til å betale gjelden de alt har, konkursrisiko. Så hvis Spania hadde hatt mulighet til å trykke opp Euro ville rentene falt, på bekostning av euroen som ville svekket seg. Hvis det overdrives, slik at et fall i euroen hadde kommet ut av kontroll, og de lange rentene tatt av, kunne det blitt hyperinflasjon, om sentralbanken ikke hadde greid å stramme inn slik f.eks Paul Volcker gjorde i 1981, når han tok de korte rentene i USA opp til nærmest 22 %, for å få ned inflasjonen, og de lange rentene, som da lå omkring 15 %. Det de forsøker i USA er å gå en middelvei, på begge sider lurer hyperinflasjon.

Lenke til kommentar

Det som er interessant er hvor USA har lånt resten av gjelden (70% i følge førstepost), om de ikke er lånt fra utlandet(?). Om det er lånt fra "The Federal Reserve" virker det jo litt rart å låne fra "seg selv". Nå er sånn sett visstnok ikke "The Federal Reserve" eid av USA da, men er jo veldig interessant hvor pengene deres kommer fra, de må jo nesten være skapt fra løse luften.

Lenke til kommentar

Det er vel sånn at gjelden til Kina er ca. 3 trillioner, og BNP ca. 15 trillioner. Det er veldig beskjedne summer. 20 % av BNP gjelden til Kina. Jeg husker ikke hvor mye de har trykket opp etter finanskrisen, men det er nok like mye som gjelden til Kina. Likevel stiger ikke rentene. Det er fordi en kan se for seg økonomien som et fly som har lite oppdrift og er like over bakken. Sånn det er nå, går økonomien i USA i ca 160 km i timen eller stall speed. Hadde de hatt lavere hastighet, altså ikke trykket penger, ville rentene steget brått. Og hadde de hatt høyere hastighet, ville også rentene steget, men da mer kontrollert, og ikke som i Spania (som har en økonomi med hastighet under 160 km i timen og skraper tretoppene).

Endret av festen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...