Gå til innhold

Krav til stillinger i staten


Ostekaka

Anbefalte innlegg

Hei!

 

For øyeblikket studerer jeg bachelor i statsvitenskap og har som intensjon og fullføre en mastergrad, muligens en doktorgrad alt ettersom.

 

Mitt øverste ønske er å begynne som seniorrådgiver i et norsk departement (samferdselsdepartement, Kirke, Fornyings og administrasjonsdep etc..)

 

Med utsikter om en ekspedisjonssjefs stilling eller lignende på lengre sikt.

 

Jeg leste på utdanning.no at en rådgiver stilling krever minst bachelor og at for seniorrådgivere kreves mastergrad, eller relevant arbeidserfaring. Betyr dette at dersom jeg fullfører en master med relevant fordypning, at jeg kan være kvalifisert til en seniorrådgiverstilling etter endt utdanning? Eller må jeg skaffe nok ansiennitet først?

 

Jeg er forøvrig veldig glad i skolen og har ingen problem med å bli på skolebenken til endt doktorgrad. Vil en doktorgrad overkvalifisere meg for stillinger i staten, og evt hvordan vil det påvirke lønn?

 

Takker for svar

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tanken på å gå rett inn i en seniorrådgiverstilling etter endt utdanning uten noen som helst relevant arbeidserfaring er urealistisk. Samme hvor mye du studerer statsvitenskap vil du trenge opplæring innenfor de konkrete arbeidsoppgavene og datasystemene i departementet, og de som blir ansatt som seniorrådgivere er de som har mye erfaring med disse fra før. En seniorrådgiver skal tross alt være som en kunnskapsbrønn for de andre, mindre erfarne ansatte.

 

Det som er realistisk er å få en stilling som førstekonsulent, ideelt sett fast men det er sannsynlig at du må nøye deg med en midlertidig stilling eller praksisplass i begynnelsen hvis du overhodet ikke har erfaring, for så å gjøre enklere saksbehandling i noen år og lære deg departementet å kjenne. Så er det opp til deg å tilegne deg mest mulig kunnskap, bli godt likt av sjefen og kolleger og utmerke deg som en person som kan fungere som rådgiver.

 

Doktorgrad er først og fremst relevant for å drive med forskning; hvis du ikke har noen relevant arbeidserfaring vil jeg heller anbefale å satse på det, ellers vil du være svært gammel før du kommer ut i gamet. At det er minstekrav om bachelor betyr ingenting for i realiteten har så mange av søkerne master at de med bachelor uansett ikke når selv om de formelt sett er kvalifisert. Bachelor var minstekravet for min egen stilling og det var 80 søkere hvorav halvparten hadde master.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Støtter Sparapus sitt innlegg. Hvis jeg var deg ville jeg sendt en mail til ulike avdelinger i de departmentene jeg ønsket å jobbe, der jeg ber de om å konkretisere hvilken type kandidater de etterspør. Jeg ville også spurt de om de hadde noen temaer/problemstillinger de ønsket belyst gjennom en masteroppgave.

 

Mastergrad/bachelorgrad har egentlig ingenting å si for lønnen. Statlige ansatte får akademikertillegget hvis de har en akademiskgrad. Det skilles ikke mellom bachelor/master/doktor. Jeg begynte samtidig med en som bare har bachelor og vi ligger på akkurat samme lønnstrinn, nemlig det laveste med akademikertillegg + ansiennitet etter jo lengre vi jobber.

 

Og i stort sett alle jobbannonser står det at allsidig og langvarig praksis kan erstatte utdanningskravet. Slik at det hjelper ikke å utdanne seg i hel i staten heller da en med erfaring og mindre utdannelse enn deg kan utkonkurrere deg.

 

Staten følger kvalifikasjonsprinsippet som sier at kandidatene skal velges etter hvilken utdanning, erfaring og personlige egenskaper de har.

Slik at hvis 20% av de 90 folkene som søker på stillingene møter de 2 første kravene så kaller de inn de best kvalifiserte for et intervju for å avklare "personlige egenskaper", herunder samarbeidsevner, kommunikasjonsevner. etc etc. Det er her skjønnsutøvelsen, eller trynefaktoren kommer inn i spillet. Og liker de deg ikke ansetter de en av de andre som da vil være bedre kvalifisert etter "personlige egenskaper" prinsippet.

 

Skal du komme innenfor i departmentene hjelper det på med prestisjeutdanning fra eliteskoler som LSE, ha nettverk, toppkarakterer og selvfølgelig ha utdanning de etterspør. Og Statsvitere er jo poteter og økonomer/jurister blir foretrukket (jeg har sett en del utvidede søkerlister). Uansett, good luck. Men skulle du gå arbeidsledig i flere måneder ville jeg firt litt på jobbkravene. Du må vel ikke jobbe i et departement som din første jobb?

Lenke til kommentar

Nei, kan selvfølgelig finne meg en annen første jobb. Men dersom jeg først blir ansatt innenfor det offentlige. (Helst et departement) så blir jeg der for godt. Føler selv på meg at jeg har de kvaliteter de ser etter. Men for å utvide tråden litt kunne jeg gjerne tenke meg å høre flere erfaringer fra folk som har jobbet med lignende stillinger i departementene.

Lenke til kommentar

Min erfaring er at seniorrådgiver er noe man blir etter å ha vært i en offentlig etat lenge. Noen ganger det kan det være fordi man søker på en slik stilling og får en ny jobb der man allerede er, men ofte er det bare et resultat av at man har nådd toppen av lønnsstigen for førstekonsulent/rådgiver og arbeidsgiver går med på å oppgradere stillingsbetegnelsen din for at lønnsveksten din ikke skal stoppe. Det er en måte å holde på verdifulle ansatte på. I praksis kan det være de utfører de eksakt samme oppgavene som da de hadde den forrige stillingsbetegnelsen, men samtidig blir det alltid sånn at de som er vært der lengst er de som kan mest og dermed blir de "rådgivere" enten det står i stillingsbetegnelsen eller ei.

 

Har også sett flere eksempler på mennesker som aldri burde hatt en rådgiverstilling som får den stillingsbetegnelsen. Et typisk eksempel er mennesker med stor teoretisk kunnskap men med så liten sosial/menneskelig innsikt at de ikke klarer å formidle kunnskapen på en forståelig og sammenhengende mtåe. En rådgiver kan ikke bare være kunnskapsrik, personen må også være litt pedagog hvis stillingsbetegnelsen skal bety noe.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...