Gå til innhold

Hvor mye raskere blir PCen av å overklokke?


Anbefalte innlegg

Jeg driver med litt mild bilderedigering, og spilling, og lurer da på om det er vits å investere i en Noctua NH-D14, eller bare bruke stock kjøler. Blir PCen raskere? Tenker mest på åpning av programmer, og oppstartstid. Eller er det bare visse programmer som blir raskere?

Takk på forhånd :-)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Overklokking er generelt en god idè for å øke ytelsen, typisk vil programmer kjøre fra 10 til 20% raskere en stock. Minuset er at du nok mister en del levetid på det utstyret du overklokker.

 

Å bytte fra stock til F.eks Noctua, som du nevner vil være lurt, først av alt, vil CPUen bli mindre varm, og du kan oppleve å få bedre temperaturer inni kabinettet. Programmer og spill vil kunne starte kjappere en før, men det beste å oppgradere for å få enda raskere start av dette, er en SSD isteden for en vanlig kjip snurredisk.

 

Neste steg vil være å kjøre med mer og ikke minst raskere RAM, med strammere timings. Dette gjør at du kan kjøre en høyere frekvens på minne, som igjen øker den tilgjengelige båndbredda fra CPU til RAM.

 

Når du har en rask SSD, og en rask RAM, kan du kjøre opp cpuen til kanskje 10-20% raskere en stock frekvens, forutsatt at du har bytta ut stockkjølern.

 

Rekkefølgen vil da være:

-Ny SSD

-Ny RAM

-Ny Kjøler

 

Og til slutt, overklokke CPU. Da vil alle komponentene tåle den høyere frekvensen, og du vil ha nok tilførsel av data fra lageret, til å holde CPUen aktiv. Ofte er årsaken til at maskinen føles treig og uresponsiv at den står mye av tida å venter på ny data fra enten RAM eller platelager.

 

Asu

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ramtimings, ja. Skal vi se

 

Hasitgheta på hvordan rammen jobber er definert som "timings" Hva de gjør skal jeg komme tilbake til litt lengre ned.

 

Det som er viktig her at at du forstår hvordan datastrømmen i datamaskinene er først og fremst. Det er avgjørende for hvor rask den kan bli når du endrer komponentene i manskinen, og hvor flaskehalsene først dukker opp. Det som er "cluet" er å unngå at komponenter må vente unnødig på data.

 

Så, når du starter opp f.eks word, som ikke har vært starta opp før, ligger alt på disken, SSD eller Snurredisk. Når CPUen henter opp data for word, leter den først i Ram, og leter da først der. Den finner ut at "nei, her var det ingen word", så da fortsetter den til neste mulige sted, nemlig disken. Her leter den først i cache på disken, Ingen word her heller, så da får disk-kontrolleren beskjed om å søke opp dataen på disken og legge første data klar i cache sånn at CPU kan hente den der. Mens dette skjer, står CPUen og venter, dermed virker det for oss som at maskien er treg.

 

CPUen kaller opp denne dataen, og begynner å fylle Pipelinen sin med data fra Word. Programmet blir kjørt, og CPUen jobber til den er tom for data, da må den på nytt lete, og kjører samme runden på nytt. Den kaller opp ny data fra disk-kontrolleren, og den jobber, og CPUen står og venter. Denne runden gjentar seg til programmet er ferdig lasta. Nå er dette veldig enkelt forklart, for CPUen har en del funksjoner, bla.. prefetch som brukes til å "spå" om fremtiden, på ett vis. Enkelt forklart betyr det at den henter data som den tror den trenger,ut fra hva den har gjort før, og hva du kommer til å trenge neste gang du starter noe. Første sted det kan oppstå flaskehalser er RAM, og de timingene du spurte om er som følger:

 

CAS-tRCD-tRP-tRAS.

F. eks 9-9-9-24

CAS

CAS er Column Adress Strobe, eller Column Adress Select. Denne kontrollerer mengden tid, i sykluser, mellom sending og lesing av kommandoer og tiden det tar å begynne å jobbe med det. Fra start til slutt av CAS er det en forsinkelse. Så jo mindre tid i sykluser, jo raskere minne.

 

tRCD

RAS to CAS Delay (Row Address Strobe/Select to Column Address Strobe/Select). Dette er tiden det tar i sykluser fra en kommand blir aktiv, og Les/Skriv kommandoer. Det betyr at når CPU har gjort klar og vil ha data, sender den ut en kommando til RAM, som igjen trenger tid til å reagere, definert av en forsinkelse, definert av denne verdien.

 

tRP

Row Precharge Time. Dette er minste mulige tid fra en aktiv kommando, og LES/SKRIV på enste bank på minnemodulen. En minnebrikke består av mange minnemoduler eller chips. tRP er tiden det tar fra du skriver på en, til den aktive kommandoen leser eller skriver til neste chip på rambrikken.

 

tRAS

Min RAS Active Time. Dette er tiden det tar fra en ROW er akrtivert av Precharge, og deaktivert. En ROW kan ikke deaktiveres før trRAS er ferdig. Jo raskere dette går, lavere setting, og høyere ytelse. Men settes denne for lavt kan de føre til korrupt data i brikken, fordi den deaktiverer ROW for raskt.

 

Når disse er satt så "stramt" som den tilater, vil den jobbe så optimalt som overhode mulig, men det er forutsatt at resten kan jobbe like raskt. Her kommer Disken inn i bildet. En SSD vil kunne fylle RAM raskere, og dermed vil ikke CPUen måtte vente på disken for å kunne jobbe videre. Optimalt, vil CPU hele tiden ha data tilgjengelig når datastrømmen flyter raskest mulig mellom komponentene. Her kommer båndbredda mellom RAM og CPU inn i bildet, og den er deffinert av DataRaten, eller frekvensen på Rammen. Du har sikker hørt om QDR og DDR, Hva det betyr er hvordan Rammen leser eller skriver, Dual Data Rate og Quad Datarate. DDR er det som brukes i dag, og QDR var vanlig da Intel slapp sine første Pentium 4, og disse brukte RAMBUS minne. RAMBUS var serielt minne, med firedobbel datahastighet. Dagens DDR er parallellminne, og dobbel datahastighet.

 

Så, når du leser en teksten på en Rambrikke, står det ofte DDR3 1600 (PC3-12800), etterfulgt av CL9-9-9-24, som det stod på den jeg linka til.

 

Det ser veldig fancy og ikke minst raskt ut, men det betyr egentlig at rammen har en arbeidsfrekvens på 800 mhz, har en datarate på 1600, og en teoretisk maksimal båndbredde på 12,8 gigabyte, 1600x8=12800

 

Asu

Endret av Asumina
  • Liker 5
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...