Gå til innhold

Politi - er yrket verdt å satse på?


Anbefalte innlegg

Har i det siste blitt særdeles interessert i å utdanne meg innenfor Politihøgskolen, men mangler fortsatt den endelige overbevisningen. Går foreløpig snart på sisteåret på studiespesialisering med et greit snitt på 4,4. Antar forsvaret og alderspoeng når en når 20 vil øke dette med ytterlige 2(?) poeng hver, dermed bringes det opp til 4,8(?).

2 problem; kan enda ikke svømme, og har enda ikke tatt førerkortet eller begynt å øvelseskjøre. Går inn i førstegangstjeneste etter fullført videregående, så vil nok få gjort det innen den tid.

 

Hvordan er hverdagen til politiet innenfor de forskjellige stillingene? Noen som har erfaring eller slikt ang. dette? Hva burde en være forberedt på, hva er positivt/negativt? Alt bidrag er bra bidrag.

 

Krav:

Må fylle minst 20 år i opptaksåret

Minst karakteren 3 eller bedre i norsk hovedmål (393 timer), gjennomsnitt av standpunkt og eksamen

Godkjent førerkort klasse B

Norsk statsborgerskap

Plettfri vandel

Legeerklæring

Tilfredsstillende fysikk og svømmeferdigheter

Personlig egnethet for tjenesten.

Følgeskjema må sendes inn senest 22. mars

Opptaksprøve

Snittet ligger mellom 42 til 48 konkurransepoeng for å komme inn.

 

Lønn:

Politibetjenter har en grunnlønn på ca 332 000 kroner i året, når de begynner i politiet. Etter ca 7 år i jobb og med etter-/videreutdanning, er grunnlønnen ca 350 000 kroner i året. Etter ca 10 år i jobb og med videreutdanning og spesialisering, kan grunnlønnen være ca 372 000 kroner.

De politifolkene som jobber skift har variable tillegg fra 60 000 til 100 000 kroner per år avhengig av hvor mye ubekvem arbeidstid turnusen innebærer. Disse har også et tillegg for belastende unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel på ca 26 000 koner per år, og 15 000 per år for å arbeide en ekstra time per uke.

Ledere vil ha en del høyere lønn en dette, men de har ofte ikke tillegget for ubekvem arbeidstid, eller et lavere tillegg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du må ihvertfall ha tatt førerkort og lært deg å svømme før du i det hele tatt kan søke. Kanskje du skal prøve å søke stilling som militærpoliti i førstegangstjenesten for å finne ut om politiyrket kan være noe for deg? Lønna er ikke særlig bra, og det er per i dag veldig vanskelig å få seg jobb som politibetjent i byene etter man er ferdig utdannet.

Lenke til kommentar

Behovet for meir politi i sentrale strøk er meir eit budsjettmessig spørsmål enn eit spørsmål om rekrutering. I den grad dei største byrane mangler politi så er det fordi det ikkje er satt av penger til å ansette nokon.

 

I mindre bygder er det omvendt, der er det stillinger som er ledig men få som søker på jobbene.

 

Særlig for nyutdanna politibetjenter så er det eit stort ønske om å jobbe i eit distrikt der det skjer ting ofte.

 

 

Angåande militærpoliti så har eg høyrt litt både og om akkurat det. Enkelte seier at det er positivit med søkere som har liknande erfaringer andre seier at det er negativt med ein slik bakgrunn sidan det sender eit signal om at søkeren blir tiltrekkt til stillinger som innebærer makt og myndigheit.

Lenke til kommentar

Kanskje et dumt spørsmål, men hvorfor er det vanskelig å få seg jobb sentralt, ettersom det (fra det jeg har hørt) faktisk er behov for flere politi nettopp der?

 

Det er behov for mange, mange flere politibetjenter, men det er ikke opprettet nok stillinger. ;)

Lenke til kommentar

Man kan si det slik at det er jobb til mange, men da må man søke seg ut i distriktene. Problemet er bare at etter tre år på politihøyskolen er de fleste så kresne og klare til å etablere seg at de heller velger å jobbe som noe helt annet mens de venter på at det skal åpne seg en ledig stilling sentralt.

Lenke til kommentar

Det høres her ut som alle nyutdannede krever å jobbe i en by. Det er feil, og mange tar seg friillig jobb ut i distriktene for å få bredere erfaring de første årene av karrieren.

 

Men når tilbudet du får er å flytte land og strand rundt (gjerne med samboer og barn) for et 4 mnd engasjement uten sikkerhet for forlengelse, da skjønner jeg godt de som heller velger å bli boende i byen for å vente på andre stillinger.

 

Tilbake til spørsmålet ditt, Shield, så spørs det litt hva du ser etter i en jobb. Noen kjappe punkter:

 

Du blir ikke rik av å jobbe i politiet - det er ingen hemmelighet. Men så bør heller ikke penger være motivasjonen for en slik jobb. Når det er sagt, så er en jobb i staten gjerne sikrere enn i det private, og det er et vanvittig bredt spekter av fagfelt og tjenestemuligheter.

 

Du vil arbeide mye med mennesker - på godt og vondt. I mange tilfeller arbeider du med folk i de vanskeligste minuttene av deres liv. Dette er både vanskelig og givende på en gang.

 

Variert hverdag. Enkelte tjenestesett er stille. Andre er travle. Du vet aldri hva som skjer, men må hele tiden være forberedt på det meste.

 

Utdanning på PHS gir deg en Bachelor. Nå kan du også utvide med to år og få en Master. Studietiden du tilbringer på skolen (1. og 3. år) er fullpakket og tøff. Andre studieår er et rent praksisår hvor du får operativ utdanning, utrykningskurs og får prøve deg i praksis under veiledning. Dette er en utdanningsmodell andre yrker skuer med misunnelige øyne.

 

Trening er viktig og prioritert.

 

Anbefales på det sterkeste, men vi er alle forskjellige! :)

 

Og et tips sånn helt på tampen:

Ta lappen tidlig og kjør mye. Du skal være et eksempel i trafikken, og ikke minst er det viktig med erfaring bak rattet når du skal kjøre utrykning. (Og først og fremst bestå utrykningskurset)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...