Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Hva slags asfalt i Dyreparken?


Anbefalte innlegg

I Dyreparken i Kristiansand er veiene i parken stort sett dekket av asfalt hvor det kan se ut til at det er lagt et lag med finkornet singel på toppen av asfalten da den ble lagt - tipper de har kjørt over med valse slik at singelen har blitt presset nedi (og dermed festet seg til/i asfalten).

 

Resultatet av dette er et fast dekke hvor selve asfalten ikke viser, bare selve den finkornede singelen som ligger på toppen. Ser ganske bra ut, og ser ut til å tåle stor slitasje.

 

---->>>> Noen som kjenner til om dette er et standard produkt fra de som legger asfalt, eller om dette er noe Dyreparken har spesialbestilt?

 

... og hva dette kan koste, sammenlignet med vanlig asfalt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er det "maisbelegg" du tenker på?

 

Ja, kan se ut som om det er det jeg mener (gjorde et kjapt søk).

 

Er dette lett å få tak i? Koster mye? Egnet til typisk uteområde utenfor hus/garasje hvor man kjører bil?

Lenke til kommentar

Vet ikke hvilket asfalt-dekke, du tenker på! Men for bruk på veg, flyplasser, o.l., er det egne standarder som skal følges. Og kravene blir gitt av overordnet myndighet. Eks. på riks-og fylkes veg, er det Statens vegvesen, som setter kravene og velger standard. Og da er det meningen at firmaet som får kontrakten, skal følge aktuell standard. Men asfaltbransjen er "big business" og det er fusket mye i den bransjen. Og det virker som om kontrollen, er mangelfull.

 

Det er spessielt to områder det fuskes på og det er kvaliteten på asfalten (Bitumin) og kvaliteten på stein. Det går rykter om innblanding, av oljeprodukter i den dyre Bituminen, for å spare penger. Og da salt løser opp asfalt, blir det ennå værre når den blir blandet ut. Steinen som det skal slites på, løsner og blir "kjørt" vekk. Det er slik stein vi oftest, får i frontruta. Og det er i hovedsak saltets skyld, ikke piggdekkene! Steinen ville løsnt uansett, selv om det IKKE ble brukt piggdekker. Det ville bare ha tatt en-, til noen ukes lengere tid.

 

På hovedveger og andre veger med hard trafikkbelastning er det i standardene, krav til en hardet på steinen, som finnes kun få steder i landet. I hovedsak på sør-vestlandet. Den steinen er dyr å utvinne og så kommer transport. Så det brukes stein av dårligere kvalitet (innblandet, eller kun dårlig stein), for å spare penger og den slites raskere ned. Mer svevestøv!

 

Når det velges standard, sees det på div,, som bl.a. trafikkbelasting, type trafikk, lokale forhold, m.m. En type (som du antyder) er et drenerende asfaltdekke. Nytt, så er det effektivt for å hindre dammer, "bekker" og vannplaning. Vannet skal kunne både trenge ned mellom asfalten og ut til sidene! På mer vanlig asfaltdekke, så ligger vannet oppå asfalten og det blir vanndammer, hvis det ikke er lagt et fornuftig fall på overflaten. Dyreparken kan ha laget en egen spesifikkasjon, for sitt asfalterte område, eller ha benyttet en eksisterende standard.

 

Til ditt bruk, vil nok en drenerende asfalt bli unødig dyrt. Viktigere at du får bygd opp et bærelag, av stein som er frostfritt og med et svakt og fornuftig fall. Ellers benyttes en asfalt, som er noe fleksibel og stort sett følger telehivene. Så når telen har gitt seg, faller overflaten tilbake. Priser får du sjekke med div. asfalt firmaer. Gå for de seriøse og kun der, kan du sammenligne pris. Beste Tibud får du normalt, hvis et firma afalterer i nærheten av deg.

Endret av geco5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...