Gå til innhold

Fotografering av døde personer


Laffe

Anbefalte innlegg

Vet ikek helt om dette er det riktige stedet å spørre om... men hvordan er etikken rundt fotografering av døde personer? Da tenker jeg på fotografer som jobber for en eller annen avis og publiserer det på nettet/avisen så at familien og venner kan se personen bare i ufokusert/pixelaktig

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå har etikk lite med juss og gjere, men når det gjeld det juridiske så vil nok straffelovens § 390 være aktuell dersom bildet blir publisert før alle dei pårørande er varsla.

  Sitat

§ 390. Med bøter eller fengsel inntil 3 måneder straffes den som krenker privatlivets fred ved å gi offentlig meddelelse om personlige eller huslige forhold.

§§ 250 og 254 får tilsvarende anvendelse.

Er forseelsen forøvet i trykt skrift, kan inndragning besluttes i samsvar med § 38.

Offentlig påtale finner bare sted når det begjæres av fornærmede og finnes påkrevet av almene hensyn.

Endret ved lover 10 mars 1939 nr. 1, 12 des 1958 nr. 1, 23 mars 1973 nr. 17.

 

Ellers så er det svært få ting som det ikkje er lov til å ta bilete av. Men som journalist så bør du følge vær varsom plakaten dersom du vil framstå som seriøs.

I desse reglane står det blandt anna:

  Sitat
4.6. Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.

http://presse.no/Etisk-regelverk/Vaer-Varsom-plakaten/

 

Nøyaktig korleis ein går fram for skåne dei pårørande vil være opp til den aktuelle journalisten og redaktøren. Dersom ein velger å sensurere ved å gjere biletet uklart eller liknande så bør ein legge vekt på å skjule alt som kan brukast til å identifisere vedkommande, dette kan f.eks være klesplagg, smykker og andre personlege effekter. I andre tilfeller kan det nok være nok å berre sensurere ansiktet.

 

Dersom det er snakk om ein konkret sak der pressen har gått for langt så kan du sende inn klage til pressens faglige utvalg (du finner framgangsmåten for dette i samme linken som eg viste til i stad).

Merk at dette kun er til hjelp dersom det ikkje er ein privatperson som har fotografert.

 

 

Ellers så vil dei fleste arbeidsplasser som kan komme opp i slike situasjoner ha eigne interne rettningslinjer for korleis ein skal opptre. Typisk så vil både f.eks journalister og ambulansearbeidere ha rettningslinjer for slike ting.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...