Gå til innhold

Kraftig multikanal effektforsterker


Anbefalte innlegg

Jeg planlegger å lage et hjemmekinoanlegg med PCen som sentrum. Jeg vurderer å bruke PowerDVD 5 og TerraTec SoundSystem Aureon 5.1 Sky

(slik at jeg får både Dolby Digital og DTS).

 

Jeg vurderer to forsterkere, en Rotel RMB-1075 (5 kanals) til satellittene, og en Parasound HCA-1200II (1200W/4ohm) monokoblet til subbene.

 

Satellittene jeg planlegger å bruke er 4 stk. Proson Twin 2010SA (300W/4ohm), + en senterhøyttaler jeg håper dere kan tipse om. Jeg tenker å ha én evt. to 15"-18" subelementer (to gode bilstereobasser). Noen tips her óg?

 

Det store usikkerhetsmomentet mitt er Rotel effektforsterkeren. For meg ser det ut som den kun kan drive 8ohms høyttalere (http://europe.rotel.com/products/specs/rmb1075.htm). Er det riktig? :-?

 

I tillegg har den ikke digital inngang. Hvor stor er forskjellen i lydkvalitet ved analog vs. digital overføring fra lydkort til forsterker?

 

Derfor; har dere andre forslag til en passende effektforsterker (ikke receiver)? Den må ha 5 kanaler, og levere ca. 200W/4ohm per kanal. Digital inngang er viktig (SP-DIF, for det har jo lydkortet), samt Dolby Digital og DTS-dekoder. Pris er viktig, den burde være i omtrent samme prisklasse som Rotel'en (ca. 13.000).

 

Mvh,

Fredric

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jada, både Rotelen og Marantzen kan drive 4 ohms høyttalere.

Men det eksisterer nok ingen effektforsterkere med digital inngang. Effektforsterkere tar bare analog inn, ellers blir det ingen effektforsterker. Skulle den hatt digital inngang måtte den ha DAC og forforsterker også. Og siden du skal ha surround så måtte den hatt en Surround dekoder også, og da har det plutselig blitt en vanlig surroundforsterker.

 

Du kan benytte pcen som surrounddekoder og forforsterker, men da må du selvfølgelig bruke de analoge utgangene, og DACen i pcen er ikke mye å skryte av. Alternativet er å kjøpe en separat surroundforforsterker i tillegg til effektforsterker, da kan du bruke digitalutgangen på lydkortet inn til surroundforforsterkeren.

Lenke til kommentar

Ja 7300 er en god forsterker, men den leverer neppe 200 watt kontinuerlig per kanal selv i 4 ohm. Men hvorfor trenger du egentlig så mye effekt?

 

Selvsagt kan de beste lydkortene måle seg med gode surroundrecievere, men da snakker vi om lydkort som koster en god del mer enn surroundrecieverne. Og disse lydkortene pleier ikke å ha Dolby digital og slikt. En PC er et av de verste miljøene som analoge kretser kan arbeide i.

Lenke til kommentar

Satellittene er på 300W hver (i 4ohm). Er det ikke sånn at du helst skal ha forsterker som levererer halvparten av høyttalerenes effekt (forsterkerens RMS-effekt i riktig ohm)?

 

Hva med denne:

http://www.siba.no/Product/Product_reciver...ntifier=NO19058

 

Når det gjelder lydkort, spiller det noen rolle hvordan lydkort man har så lenge det er receiveren som skal prosessere lyden? (Eller dekoder lydkortet lyden først før det sendere signalene videre til receiveren?)

 

Og hva er best: Optisk eller CoAX?[/u]

Lenke til kommentar

Høyttalerne er ikke på 300 watt. Men de tåler (minst) 300 watt før de tar skade på grunn av overoppheting. Det som bestemmer hvor mange watt du trenger er hva slags følsomhet høyttalerne har og hvor høyt du trenger å spille.

 

Hva slags høyttalere er det egentlig? 300 watts effektålighet på satelitter er veldig mye. I de fleste tillfeller så holder alt over 100 watt i massevis for satelitter.

Lenke til kommentar

Hvorfor ikke bare kjøre digital lyd ut fra lydkortet, og inn på f.eks. denne: http://www.hifiklubben.no/show.php?folder=...product=avr3803

 

Denne forsterkeren holder i lassevis.

 

Og til sub vil jeg anbefale en aktiv sub, i stedet for 15-18 bilelementer som du nevner. Bilelementer er laget for mindre kasser, og egner seg sjelden til hifi surround greier inne. Større rom krever større basskasser, og da må en ha et element som svarer til.

 

Jeg kjører selv digital ut fra et onboard lydkort, og jeg får dolby digital og dts fra pcen, selv om lydkortet ikke "støtter" disse. Lydstreamen går da rett fra plata til forsterkeren uten dekoding. Akkurat som en billig dvd-spiller uten innebygd dekoder.

Lenke til kommentar
Satellittene er på 300W hver (i 4ohm). Er det ikke sånn at du helst skal ha forsterker som levererer halvparten av høyttalerenes effekt (forsterkerens RMS-effekt i riktig ohm)?

 

Hva med denne:

http://www.siba.no/Product/Product_reciver...ntifier=NO19058

 

Når det gjelder lydkort, spiller det noen rolle hvordan lydkort man har så lenge det er receiveren som skal prosessere lyden? (Eller dekoder lydkortet lyden først før det sendere signalene videre til receiveren?)

 

Og hva er best: Optisk eller CoAX?[/u]

 

Husk at det der er 5x120 sony-watt...

Det vil si: ikke forvent allverden!

Coax er best.

Lenke til kommentar

Noen som vet om denne klarer 4 ohm, har digital inngang og støtter Dolby Digital og DTS? Er jo en THX-forsterker...

 

Mvh,

Fredric

 

En effekt forsterker er KUN en forsterker, ikke en receiver (delen som omgjør signalet). En effektforsterker, forsterker opp det signalet som den får inn på analog inngangene, det er IKKE digitale innganger, disse finnes kun på effektforsterkere som er spesielt laget for dette, men de finnes, etter hva jeg vet, kun for spesielle merker, Meridian har dette, men der er de integrert i høytallerene. Det finnes ikke noen receivere i dag som gir de forskjellige kanalene ut i digital form.

 

Så effektforsterkeren vil funke på alt av lydformater, så lenge receiveren tar det. THX betyr bare at den er godkjent innen for en standard, det finnes ikke noe eget signal som heter THX.

 

De fleste forsterkere håndterer både 2,4,6 og 8 ohms høytallere, den effekten som er oppgitt er utgangs effekten i 8 ohm, hvis forsterkeren er god nok, så greier den det dobbelte i 4 ohm, altså 8 ohm=100W, 4 ohm= 200W og 2 ohm= 400W.

Lenke til kommentar

De proson høyttalerene er vedig lettdrevne, har de selv. Får kjøpt 150watts forsterker fra proson til å hekte bakpå til å drive bassene, og da trengs det ikke kraftige saken til å drive resten. En billig surroundforsterker vil nok slite med å drive 4 så store høyttalere samtidig, tro ikek de er beregnet for det.

 

Btw jeg har en technics efffktforsterker 2*80 watt i 8 ohm skal den yte. Men den veier også 10kg, og strømforsyningen har maks inn fra strømnettet på 460watt. Til sammenlikning veier en billig surroundforsterker under 10kg, og trekker under 500watt maks fra strømnettet, da blir det lite 5*100watt kontinuerlig

Lenke til kommentar

Hehe, med 6250W uteffekt hadde vel lysa i nabolaget dimma ganske kraftig... :smile:

 

Var på Siba og prøvde en såkalt 5x100W (DIN 8ohm) receiver på to tilsvarende høyttalere til de jeg har, og med en gang man dro på litt flatet lyden godt ut. Jeg hadde med en person som har litt hifi-erfaring, og han mente det var forsterkeren som ikke orket mer. Kan da tenke meg resultatet med tre like høyttalere i tillegg.

 

Skal man kjøpe en receiver som leverer nok kraft, må man jo ihvertfall ut med godt over 20k, og anlegget skal ikke brukes så mye at den prisen kan forsvares.

 

Har derfor sett mer og mer på Cayin-forsterken, og den burde jo levere nok krefter. Jeg har alltid hørt at man skal kjøpe hifi etter vekta, og det peker jo ihvertfall i retning av Cayin D1205... :) I tillegg har den jo fått 9+ i forholdet ytelse/pris av Lyd & Bilde.

 

Det eneste jeg er skeptisk til, er digital støy fra lydkortet til forsterkeren. Hvordan skjermer jeg de analoge utgangene fra lydkortet på best mulig måte? Er det noe forskjell på lydkortene når det gjelder denne støyen?

 

Evt. kan jeg jo skaffe en billig preforsterker (receiver) med DTS og digital inngang. Noen som vet om en slik?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...