Gå til innhold

Hvordan skal man få råd til leilighet egentlig?


TMB

Anbefalte innlegg

Det er ikke skatt på eiendom, det blir mao ikke dobbeltbeskatning. Jeg sier ikke formuesskatten er bra, men det er helt åpenbart ikke slik at å fjerne den vil gjøre boliger billigere, og det er det denne tråden handler om. Problemet er at bolig i praksis har negativ ligningsverdi, da lånet teller 100%, mens verdien er mye lavere. Om man skal ha formuesskatt, og evt hvor stor formuesskatten skal være er irrelevant, problemet er forskjellsbehandlingen som gjør bolig til et mer attraktivt investeringsobjekt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mitt eksempel på hvordan formueskatt på bolig allerede gjør det surt for folk som har spart lenge og klart å kjøpe seg et fint/dyrt hus er ganske relevant dog. Omgjør man den til å bli enda høyere blir det bare helt feil.

 

Formueskatten er langt ifra irrelevant når man snakker om verdi/beskatting av bolig.

Personling synes jeg at bolig man selv bor i bør ha 0 ! formue/ligningsverdi da man faktisk MÅ ha et sted å bo. Om det stedet koster 1mill eller 100mill er etter min mening irrelevant. Om/når man har en ekstra (eller flere) eiendom/eiendomer, om det være seg leilighet/hus/hytte/etc skal dette skattes, og der kan gjerne skatten være (noe/mye) høyere da dette er noe man ikke trenger/må ha, og et rent gode. Dermed løser man problemet med at folk som har spart hele livet for å kjøpe drømmeboligen ikke sliter når de slutter å jobbe, OG man kan lett regulere skatteprosenten på ekstra-eiendomer/leiligheter.

 

edit: Er man 2 stk som skal kjøpe hus/leilghet i Norge nå er det uansett ikke fryktelig vanskelig. Prisene er høye, men renten er jo (latterlig) lav. Forhørte meg med mine foreldere igår og da de kjøpte bolig da de var på min alder (midten/slutten av 20årene) var renten på 17%.

 

edit2: Jeg tror også at hvis politikerene hadde satt seg ned og sett på hvorfor/hvordan det er så profitabelt å ha mange leiligheter/eiendomer for investorer/folk med mye penger så kunne de med litt hjelp fra eksterne klart å komme opp med systemer som gjør det mindre profitabelt for de med mange/mye, og lettere for de som kun har 1/har lyst til å komme seg inn på markedet.

Endret av wampster
Lenke til kommentar

Det vi trenger er målrettede tiltak, spesielt i de store byene. For eksempel direkte finansielle goder til prosjekter som gjør om gammel bygningsmasse til nye leilighetskomplekser, dersom antallet beboere i det nye komplekset er (f.eks.) 3x det gamle eller høyere.

 

Vi kunne for eksempel gitt prosjektene momsfritak på absolutt alle innkjøp av bygningsmaterialer, eller fritak fra arbeidsgiveravgift... Mulighetene er endeløse.

Endret av Shruggie
Lenke til kommentar

Evt. gjør det enkelt å fjern hele formueskatten. Den står for fall uansett. Er nok liten tvil om at formueskatten presser opp prisene. Jeg vet av mange som ikke har solgt leiligheten sin, da de kjøpte seg hus, pga at eiendom skattes så lavt. Det er ikke rart når man i slipper formueskatt og i praksis også slipper skatt på verdistigningen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

^^. Jepp, der har vi årsaken.

I fjor ble 1362 boliger ferdigstilt, mens befolkningsveksten var på 14000. Når man da vet at et sted mellom 40 og 50 prosent av Oslos befolkning bor alene sier det seg selv at regnestykket ikke går opp. Det er ikke noe rart at boligprisene stiger...

Lenke til kommentar

Hvordan i alle dager skal det hjelpe? Problemet er for få boliger! Det eneste som hjelper er å bygge flere boliger.

 

Ja, og det er ikke så vanskelig. Som du selv sa er mulighetene endeløse; man kan frigjøre eiendommer, redusere reguleringer, gi fritak fra skatter og avgifter på byggingsrelatert virksomhet osv. Jeg har begynt å spekulere litt i hvorfor det er så vanskelig å gjennomføre og det er jo ikke tvil om at det er en stor gruppe mennesker som kun står til å tjene på at boligprisene skyter opp, og som også har en del politisk innflytelse. At boligprisene synker er det kun mennesker med lav/gjennomsnittlig inntekt og liten formue som står til å tjene på. Kanskje noe av svaret ligger der.

 

Det samme gjelder studentboliger. Det er en stor, velstående minoritet i Oslo som tjener hundretusener i året på å leie ut leiligheter til en pris som er helt på bristepunktet for leietaker. Hvis vi fikk en dramatisk høyere dekning på studentboliger ville det bli en katastrofe for disse.

Endret av Spartapus
Lenke til kommentar

Det er ikkje så lett å ta vekk eit gode som folk er vant til. Ved å gripe inn politisk for å redusere boligprisane så vil alle som har kjøpt eigendom tape mykje på dette. Den einaste måten eg kan sjå for meg at eit slikt inngrep vil kunne fungerer er dersom det blir gjort som ein langsiktig og gradvis nedtrapping.

 

Av liknande goder som ein ikkje kan fjerne er blandt anna russtoffet alkohol. Hadde det ikkje vært for at vi i Norge har ein lang tradisjon med alkohol så hadde det vært forbudt.

På tilsvarande måter er det også vanskelig å ta frå folk rettigheiter som dei tidligare har fått. I teorien burde dette blandt anna vært gjort med førerkort. Det er ingen samfunnsmessig god grunn til at den "eldre garde" ikkje burde være påkrevd å ta bestå teori og oppkjøyring av nyare dato for å få kjøyre bil, motorsykkel eller buss.

 

Men så var det dette med å ta frå folk goder da.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fjern den skattemessige subsidieringen av å eie fremfor å leie, innfør fordelsbeskatning av egen bolig, og fjern skattefritaket for utleieinntekter... Så skal du se det blir gøy.

Nå ble jeg nysgjerrig, hva er formålet med dette da, krikkert? :) Slik jeg tolker det vil det da bli høyere etterspørsel og lavere tilbud når det kommer til utleieboliger.

Lenke til kommentar

Igjen: Det er ingen som vil redusere boligprisene, vi vil bare senke farten på prisøkningen slik at den blir mer stabil! Prisene kommer ikke til å gå _ned_, det kommer aldri til å bli for mange boliger i Oslo.

 

Det kan tenkes at balansen i forhold til tilbud og etterspørsel av kreditt går i en slags metning, og at boligprisene i etterkant faller, helt uavhengig av det du skriver om. Det er også mulig at fallet i boligprisene vil føre til at arbeidsledigheten øker,og at det også blir endel tvangssalg som på 90-tallet, jeg tror ingenting av det som skjedde da egentlig hadde noe med et overskudd av boliger å gjøre. Det var for mange som levde på mye kreditt og det måtte komme en korreksjon.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...