Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Varmt / kaldtvannssystem i hus


Anbefalte innlegg

Hvordan fungerer egentlig vannsystemet i hus og hytter osv?

 

Hvor kommer vannet fra?

 

Hvordan er det mulig å skifte mellom kaldt vann og varmt vann så fort / hvordan skilles det?

 

Hvor ofte fylles varmtvannstanken opp? Trenger den å fylles så ofte opp etter som at vann ofte brukes på nytt etter at det har gått gjennom sluken (gråvann).

 

Kommer vannet fra forskjellige plasser for for eksempel hageslangen, springen, dusjen, vaskemaskinen, toalettet?

 

Dette er foresten ikke lekse egentlig, det er bare nysjerrighet. :green:

 

Noen som vet hvordan dette fungerer?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vannet kommer fra renseanlegg rundt om i landet. Vannet hentes fra større vann og kilder.

 

Rør med varmt og kaldt vann går helt til kranen/blandebatteriet der det står en ventil man velger varmt og kaldt vann

 

Den er full av vann hele tiden. Det er et rør inn i huset som er kaldvann. Dette røret er koblet rett på varmtvannstanken, og forsyner den med vann når den trenger det.

 

Alt vannet kommer fra samme plass, iverfall her i Norge.

 

Ellers henger det mange kloker hoder i denne tråden som er ment for slike spørsmål

Endret av Mr. A
Lenke til kommentar

Synes da dette var et helt kurant og OK skolespørsmål.

 

Hver bygning har vanligvis bare ett vanninntak.

 

Etter vanninntaket så kjører man en "gren" inn til varmtvannstanken og en "gren" inn til alt det andre i huset som bruker kaldtvann.

 

Dusjen har "forsyning" både fra varmtvannstanken og fra "kaldtvannsgrena". Ved å bruke en kran som kan blande riktig mengde kaldtvann og varmtvann, så får vi riktig eller ønsket temperatur.

 

Noen steder er vannet så rent at man kan tappe det direkte fra innsjøer og lignende.

 

Andre steder så renser man det for eksempel ved å la det passere gjennom et filter av sand og/eller grus.

 

I utlandet så dreper man også bakterier ved hjelp av ultrafiolett lys, men tror ikke dette er vanlig i Norge. En annen mulighet er å tilsette litt klor, og det gjør vi vel noen steder i Norge.

 

Kanskje litt kjedelig, men masse lesestoff:

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainArea_5661&MainArea_5661=5631:0:15,3030:1:0:0:::0:0

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...