Gå til innhold

Førerhund - lurer du på noe? Ingen spørsmål er dumme!


Anbefalte innlegg

Jeg har hatt førerhund i 11 år, og kanskje er vi flere her inne (?). Tenkte å lage denne tråden, for jeg vet det er mange som lurer på mangt og mye når det kommer til temaet førerhund. Ingen spørsmål er dumme!

Og først: Det heter førerhund og ikke "blindehund". Når folk kaller hunden min for blindehund, sier jeg at det er ikke hunden som er blind... :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hvordan skal blinde personer komme seg inn her?

På samme måte som deg, gjennom en PC. Jeg bruker en helt vanlig PC med Windows 7, men jeg har installert en skjermleser som tolker tekst på skjermen slik at en stemme leser opp tekst og jeg kan koble til et punktskriftdisplay slik at jeg kan lese teksten i punktskrift. Det fungerer fint, men bilder og grafikk har jeg ingen nytte av. Tastaturet jeg bruker er et helt ordinært QWERTY-tastatur som jeg kjenner ut og inn.

Lenke til kommentar

  1. Har du hatt samme hund i alle år?
  2. Jeg har lest et sted at også førerhunder luftes, fordi når de er på "jobb" så går dem ikke på do - stemmer dette?
  3. Hvordan lufter du hunden?
  4. Plukker du opp etter hunden din?
  5. Fungerer førerhunden som en "kosehund" hjemme?

Lenke til kommentar

Hei, fine spørsmål du kommer med!

1.Har du hatt samme hund i alle år?

Nei. Jeg hadde min første hund i 8 år. Hun begynte å vise tegn på at hun var mett av å arbeide som førerhund, i form av at hun selv regulerte tempoet og var vanskelig å få til å gå i det tempoet jeg ønsket. Hun ble pensjonist når hun var 10 1/2 år gammel. Da overtok fôrtvertene henne, altså de som hadde henne før hun gikk i utdanning til å bli førerhund. Hun ble helt blind etter et halvt år og fikk dermed ikke den mosjonen hun hadde behov for pga. forkalkning i ryggen. Min andre hund fikk jeg i oktober 2009, men henne leverte jeg fra meg i november 2011 fordi hun strevde sånn med allergi mot to typer husstøvmidd og to typer lagermidd. Hun klødde mye, fikk ofte våteksem, øyekatarr og ørebetennelser, måtte dusjes ukentlig, få sprøyte hver 3. uke osv. På 14 mnd. var vi til veterinær 16 ganger.

2.Jeg har lest et sted at også førerhunder luftes, fordi når de er på "jobb" så går dem ikke på do - stemmer dette?

Ja, det stemmer. Førerhundselen er arbeidsantrekket til hunden og da vet den at den ikke får lov til å gå på do. Likevel, om de må på do, gikk begge mine hunder ut i grøfta. Når jeg da tok av selen, satte de seg rett ned for å gjøre sitt fornødne. Det er viktig at jeg gir hunden anledning til å lufte seg før og etter seletur. En gang satte min første hund seg rett ned uten varsel og hadde diaré. Da kneppet jeg straks av selen.

3.Hvordan lufter du hunden?

I mange tilfeller lufter jeg hunden i flexiline, men en førerhund som ofte får en statisk gange i selen, som egentlig er unaturlig for en hund, trenger den også å få løpe fra seg. Førerhunder har lov til å slippes fri også hunder båndtvangstidene, men det er jo mitt ansvar å ha såpass kontroll på hunden at den kommer når jeg roper på hunden.

4.Plukker du opp etter hunden din?

I de tilfeller hvor jeg vet nøyaktig hvor hunden har gjort fra seg, har jeg alltid hundepose i vesken, men i mange tilfeller er det vanskelig å finne avføringen når jeg ikke ser. Jeg forsøker å lufte hunden i kratt og grøftekanter hvor det ikke ferdes mennesker.

5.Fungerer førerhunden som en "kosehund" hjemme?

Når jeg kommer hjem, tar jeg alltid av selen og den blir en vandlig hund, med litt ekstra regler. Aldri opp i møbler som sofa eller seng. Aldri tigging ved bordet. skjelden middagsrester. Hunden får sin mat, enten tørrfôr eller råfôr to ganger til dagen, en porson om morgenen og en porson på ettermiddagen. Med min første hund, fikk hun halvparten av tørrfôret i en aktivitetsball som hun gikk og rullet på og fikk ut godbiter av den. Dette synes hun var gøy og gikk og logret mens hun trilet på ballen. Jeg prøvde dette også med min andre hund, men hun ble svært stresset av det. Da tok jeg istedenfor frem noen av Nina Ottosens leker. Noe annet som er viktig, er at det er jeg som bruker som har kontroll over hunden. Det er jeg som sier at hun skal gå og legge seg på plassen sin. Det er alltid jeg som har lydighetstrening meg hunden og altid jeg som gir hunden mat. Hunden skal se på meg som en Alfa i flokken.

Håper du fikk svar på spørsmålene dine nå. Gjerne kom med flere om det skulle dukke opp noen! :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

kult, ble litt nysgjerrig og heldigvis var ingen spørsmål dumme :o)

Nei... Her er ingen spørsmål dumme. Ganske naturlig å tenke at en blir umulig å bruke PC uten skjerm, siden seende bruker den og mus svært aktivt. Jeg bruker aldri mus, men en hel del hurtigtaster.

Lenke til kommentar

Jeg vil ta opp et tema som er særdeles viktig for førerhundens arbeid. Når du ser eller møter en førerhund, er det best om du overser hunden totalt. Ikke ta blikkontakt med hunden engang. Førerhunder skal være glad i mennesker, men når den har på seg selen, er den på jobb og må ikke forstyrres. Om hunden blir mer oppmerksom på deg enn f.eks. fortauskant ned for å krysse en vei, kan det oppstå farlige situasjoner. Hunden kan f.eks. krysse gaten skjevt fordi du står der og kontakter hunden vha. øyekontakt. Når du går forbi en førerhund, skal du aldri klappe eller snakke til hunden. Når dette er sagt, må dere gjerne kontakte førerhundbrukeren og høre om du kan få lov til å hilse. Dersom brukeren har tiden til det, tas selen av og du får lov til å hilse på hunden. Uten sele er den ikke på jobb lenger. En regel er absolutt: Aldri gi hunden mat. Alt spiselig skal komme fra eier i form av godbiter når den gjør noe riktig og gjennom måltider.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Et litt annet spørsmål:

Av alle førerhunder jeg har sett, så har samtlige bortsett fra én vært labradorer (mulig noen har vært golden med kort håret pels, men jeg tror ikke det). Jeg antar det er fordi de er lettest å trene opp. En gang så jeg en puddel som var førerhund - det trodde jeg nesten var en spøk til jeg kom tettere på dem.

 

Vet du om de utdanner andre raser enn labrador og tilsynelatende pudler til førerhund? Antar de kan bruke schæfere til slikt også.

Lenke til kommentar

Vet du om de utdanner andre raser enn labrador og tilsynelatende pudler til førerhund? Antar de kan bruke schæfere til slikt også.

Når man begynte å trene førerhunder i Tyskland på 1930-tallet, brukte de kun schæfere. I dag bruker man mest Labrador, dernest Golden og dernest Puddel. Får man først god kontakt og kjemi med en puddel, har man en trofast førerhund i mange år - og den røyter ikke. Grunnen til at man bruker mest Labrador, er at de er lettstelte og svært tilpasningsdyktige. En førerhund skal takle mange miljøer, som by, buss, tog, fly, trikk, bil, butikk, restaurant osv., og de blir tatt med til skytebane for å se at hunden ikke reagerer stort på skudd. Ja, hunden av lov til å reagere, men den skal raskt avreagere og bli fokusert på det den gjorde. Dessuten, Labradoren er matglad og gjør hva som helst for å få en liten godbit. Man har prøvd å krysse Label, i håp om å få en hund som ikke røytet med labradorens mentale egenskaper, men hundene ble langhårede pudler som røytet... :)rador og Pudd

Lenke til kommentar

Hvorfor er regel om at "Aldri gi hunden mat" til? Kan du forklare mer om bakgrunnen for dette? Tenker i forhold til opptrening av egen hund.

Det er jeg som eier som skal være Alfa-ulven i flokken. Det er jeg som gir hunden min mat og det er av meg den får godbiter av. Jeg blir den hunden ser opp til og har fokuset på. Om hunden ble vant til at "hvem som helst" kom og ga hunden min mat, ville den for det første ikke lenger se på meg som den tydelige alfa-en og hunden ville oppsøkt mennesker istedenfor å gjøre jobben sin.

Når jeg fikk min første førerhund, følte jeg meg som en fôringsautomat, der hunden fikk godbit for hver fortauskant opp og ned osv. Når jeg fikk min andre hund 9 år senere fra en annen skole, la de mer vekt på at det var jeg som var godbiten. Den fikk godbit av meg, men samtidig måtte jeg bruke meg selv mer aktivt i form av verbal oppmuntrende ros og kos og klapp, dette i tillegg til godbitene.

Fikk du svar på det du lurte på? Dette tror jeg det står en del om i Turid Rugås bok "Positiv hverdagslydighet".

Lenke til kommentar

En førerhund er avlet opp for å til sammen få de beste genene til å bli en førerhund. Når de er 8 uker gamle, blir de delt ut til fôrverten som gir hunden en god oppdragelse med mye miljøtrening. De skal lære hunden å gå fint i bånd, gjøre fra seg på kommando, ikke hoppe opp i møbler og ikke tigge ved bordet. Den skal bli vant til og ferdes i butikker, transportmidler (som tog, buss, bil, trikk, fly) og bli vant til mennesker og andre dyr. Når hunden er 18 mnd. blir den kalt inn til førerhundskolen og blir først sjekket for fysiske sykdommer og skavanker. Deretter begynner en svært viktig testing. De tester hundens evne til å være i stressende situasjoner. De ser på hundens evne til konsentrasjon og slappe av. Hundens evne til å avreagere på en adekvat måte når den blir utsatt for noe den synes er skummelt.

Det er ca. 25-30% av hundene som kommer igjennom nåløyet og blir trent opp til førerhunder. I treningen lærer de å stopppe for kanter og trapper. Den lærer å søke opp ulike ting, som dør, disk, heis, stolpe, stol osv. Jeg lærte hunden min å søke opp postkassen min. I begynnelsen trenes hunden med en trener som ser og kan korrigere, men de har ofte mørke solbriller på seg slik at hunden vendes til å ikke få blikkontakt. Etter hvert i treningen, trenes hunden med trener som har blindfold på seg. Den siste måneden av trenningen, som tar mellom 6 og 8 uker, er brukeren med på treningen. Da lærer vi å bli kjent med en ny følgesvenn. Det er alltid like spennende og like slitsomt å få sin første hund og sin åttende hund. Hundene blir også veldig slitne av samtreningen. Det er mye nytt og i begynnelsen synes de det er rart at en annen person holder i selen. I den 3. uken av samtreningen, blir hund og bruker som ekvipasje godkjent av et faglig utvalg i NAV. Vi må skrive under på et papir shvor vi forplikter oss til å bruke hunden jevnlig og gi den godt stell.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...