Gå til innhold

Vi drukner i søppel


Anbefalte innlegg

Avfall forsøpler selv de fjerneste og mest avsidesliggende hjørnene av kloden. Søppel flyter langs kysten av Svalbard, rundt Grønland, i Antarktis. Ølbokser, emballasje, kosmetikk, ledninger, batterier, datamaskiner og mobiltelefoner.

 

Verdens høyeste fjell, Mount Everest, oversvømmes av av søppel. De som vil til topps må klatre over plastflasker, teltduker, tomme oksygenbeholdere og mye annet som klatrere har kastet fra seg under tidligere ekspedisjoner. Det finnes ingen eksakte tall på hvor mye søppel som ligger igjen på fjellet, men etter 50 år med klatring ligger det uante mengder menneskelig avfall igjen på fjellet. Siden 1953 har rundt 300 mennesker mistet livet på den øverste delen av Mount Everest, og klatrere som kommer etterpå må gå forbi døde mennesker på vei til toppen. Hvert år plukker lokale sherpaer flere tonn søppel og lik som de frakter ned fra fjellet.

 

Den private miljøorganisasjonen Eco Everest Expedition har samlet inn over ti tonn søppel, 400 kg menneskelig avføring og fire lik fra Mount Everest siden 2008. Fjellet er kalt verdens høyeste søppelcontainer. Det tar flere tiår før menneskelig avfall brytes ned på grunn av den ekstreme kulden. Enhver ekspedisjon legger igjen flere hundre kil søppel. Det er ikke bare veldig stygt, men også skadelig for urbefolkningen, naturen og sherpaene.

 

Vi som bor i den industrielle verden er flinke til å kvitte hos med ting vi ikke trenger lenger. Når flere milliarder mennesker gjør dette hver dag, så vokser søppelhaugene drastisk. Jordkloden er blitt en gedigen søppelfylling. Hvor mange milliarder tonn søppel vi kaster i året er nærmest umulig å fastslå. Det er anslått at den gjennomsnittlige europeer kaster ca 500 kilo husholdningsavfall i året, og hver amerikaner kaster ca 760 kilo i året. I 2009 kastet hver nordmann i gjennomsnitt 42 kilo søppel. Det er nesten 80% mer enn for 20 år siden. Hver eneste bil som havner hos bilopphuggeren bidrar med rundt ett tonn avfall i form av metall, elektronikk og rester etter drivstoff og olje.

 

Det er enorme mengder søppel som kastes, og mye av det er farlig. Avfall som kommer fra konsum og velstand, såkalt organisk avfall, råtner og forsurer luften. Søppelfyllinger får ofte besøk av dyr, og ikke bare skadedyr, men også andre sultne dyr. Dyr kommer i kontakt med avfall etter legemidler, tungmetaller fra kjemisk industri, radioaktiv uran og andre strålefarlige materialer, dyrene forstår ikke at dette er farlig og forsyner seg av dette.

 

Selv ikke Sahara-ørkenen slipper unna forsøpling til tross for den intense varmen og de gigantiske sanddynene som hever seg mot en skyfri himmel. Sahara skjemmes av blikkbokser, ølflasker, sigarettsneiper, toalettpapir, klær og elektronikk samt mye annet. Hver vår arrangerer reiseselskapet Badawiya Expedition Travel en pakketur til Sahara-ørkenen for naturvernere og andre idealister fra hele verden som samler sammen avfallet slik at ørkenen skal bevare sitt særpreg og geologiske arv. Iallefall for en stakket stund.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Søppelet er kommet for å bli, dessverre. Det man derimot kan gjøre er å se på mulighetene det gir oss, ikke minst det store økonomiske potensialet som finnes i dette.

 

Innenfor energi er søppel viktig. Fjernvarme kommer fra brent søppel og metan som kan brukes som drivstoff fanges opp fra store nedgravde søppelfyllinger. Sistnevnte har stort potensial, men det er vanskelig å finne rett sted til dette formålet.

 

Bedre kildesortering vil også hjelpe miljøet, siden avfall da kan resirkuleres mer direkte og spesialisert

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...