me1 Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Hei! Er det noen som har noen eksempler på typisk norsk mat og mattradisjoner? Gjerne retter og mattradisjoner som er spesielle fra forskjellige steder i Norge. På forhånd takk Lenke til kommentar
Dr. Brodsky Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Alt som blir spist på julaften, desverre inkludert Grandiosa. Lenke til kommentar
me1 Skrevet 1. mai 2012 Forfatter Del Skrevet 1. mai 2012 fortell gjerne litt om retten. hvor den stammer fra, tradisjonene rundt, årstider, hvor den spises osv. Lenke til kommentar
me1 Skrevet 1. mai 2012 Forfatter Del Skrevet 1. mai 2012 kort sagt, hva er rakfisk? Lenke til kommentar
me1 Skrevet 1. mai 2012 Forfatter Del Skrevet 1. mai 2012 Fårikål HVOR kommer det fra? NÅR er det vanlig? HVA er det? tradisjoner? plis, har sykt dårlig tid! Lenke til kommentar
J. Verlander Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 (endret) Fårikål HVOR kommer det fra? NÅR er det vanlig? HVA er det? tradisjoner? plis, har sykt dårlig tid! Google it ffs. Vi skal ikke gjøre leksene for deg, bare vær glad for at vi hjelper til. edit: siden du spør så pent Fårikål er en matrett av sauekjøtt (får) eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper som er kokt sammen i en gryte. Noen ganger brukes det hvetemel for å jevne kraften litt. Retten serveres med kokte poteter. Totalforbruket av lam var i 2009 5,7 kilo per person i Norge. Mye av lammekjøttet går sannsynligvis i fårikålgryten. Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. Siden har retten fått både fanklubb (Fårikålens venner) og egen festdag. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Fårikålens dag ble innstiftet av Opplysningskontoret for kjøtt i 1997 og er den siste torsdagen i september hvert år.[1] Historie [rediger] Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker kan sees som en gammel norsk skikk var det først mot slutten av 1800-tallet ble "faar i kaal" innskrevet i kokebøkene. Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk. Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor oppskriften "Nedlagt Gaas i Hvidkaal" er som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Årsaken til at man skiftet fra gås til får ligger nok i tilgangen på råvarer. Endret 1. mai 2012 av rottefOu~ Lenke til kommentar
TuRb0 Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Har du prøvd google? Det er din beste venn http://no.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5rik%C3%A5l Lenke til kommentar
me1 Skrevet 1. mai 2012 Forfatter Del Skrevet 1. mai 2012 Fårikål HVOR kommer det fra? NÅR er det vanlig? HVA er det? tradisjoner? plis, har sykt dårlig tid! Google it ffs. Vi skal ikke gjøre leksene for deg, bare vær glad for at vi hjelper til. edit: siden du spør så pent Fårikål er en matrett av sauekjøtt (får) eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper som er kokt sammen i en gryte. Noen ganger brukes det hvetemel for å jevne kraften litt. Retten serveres med kokte poteter. Totalforbruket av lam var i 2009 5,7 kilo per person i Norge. Mye av lammekjøttet går sannsynligvis i fårikålgryten. Lyttere til radioprogrammet Nitimen kåret på 1970-tallet fårikål til nasjonalrett. Siden har retten fått både fanklubb (Fårikålens venner) og egen festdag. I Norge spises fårikål tradisjonelt om høsten. Fårikålens dag ble innstiftet av Opplysningskontoret for kjøtt i 1997 og er den siste torsdagen i september hvert år.[1] Historie [rediger] Selv om det å koke kjøtt sammen med grønnsaker kan sees som en gammel norsk skikk var det først mot slutten av 1800-tallet ble "faar i kaal" innskrevet i kokebøkene. Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk. Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor oppskriften "Nedlagt Gaas i Hvidkaal" er som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås. Årsaken til at man skiftet fra gås til får ligger nok i tilgangen på råvarer. det er jo bare drittsvar på google, hvis du vet det kan du vel bare si det? dessuten er jeg veldig takknemlig for at dere hjelper Lenke til kommentar
Dr. Brodsky Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Du har da internett som alle andre. Kjente, tradisjonelle matretter finner du enkelt masse info om ved hjelp av for eksempel den fantastiske tjenesten Google. Folk er generelt veldig hjelpsomme, men det du gjør er ikke å spørre om hjelp, du maser om at folk skal gjøre alt for deg. Lenke til kommentar
me1 Skrevet 1. mai 2012 Forfatter Del Skrevet 1. mai 2012 oj, så ikke at du hadde skrevet allt! tusen takk! Du har da internett som alle andre. Kjente, tradisjonelle matretter finner du enkelt masse info om ved hjelp av for eksempel den fantastiske tjenesten Google. Folk er generelt veldig hjelpsomme, men det du gjør er ikke å spørre om hjelp, du maser om at folk skal gjøre alt for deg. jeg maser ikke, men hvis noen synes det er innteresant så er det kult og veldig hyggelig hvis noen gidder sånn som rotte Lenke til kommentar
J. Verlander Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 oj, så ikke at du hadde skrevet allt! tusen takk! Du har da internett som alle andre. Kjente, tradisjonelle matretter finner du enkelt masse info om ved hjelp av for eksempel den fantastiske tjenesten Google. Folk er generelt veldig hjelpsomme, men det du gjør er ikke å spørre om hjelp, du maser om at folk skal gjøre alt for deg. jeg maser ikke, men hvis noen synes det er innteresant så er det kult og veldig hyggelig hvis noen gidder sånn som rotte Alt jeg gjorde var å gå på wikipedia og søke på fårikål, for så å paste det her. Tok meg rundt 23 sekunder Lenke til kommentar
me1 Skrevet 1. mai 2012 Forfatter Del Skrevet 1. mai 2012 noen som vet om minst tre konserveringsmetoder? Lenke til kommentar
J. Verlander Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Frysetørring Frysing Graving Hermetisering Konserveringsmiddel Raking Røyking Safting Salting Lakesalting Tørrsalting Speking Sylting Tørking Vakuumering Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Graving, tørking, røyking, hermetisering, salting, speking, sylting, frysetørring. Lenke til kommentar
mwy Skrevet 1. mai 2012 Del Skrevet 1. mai 2012 Hei! Er det noen som har noen eksempler på typisk norsk mat og mattradisjoner? Gjerne retter og mattradisjoner som er spesielle fra forskjellige steder i Norge. På forhånd takk Min favoritt er kumle med vossakorv, saltkjøtt og kålerabistappe. Det kommer fra vestlandet, mener jeg. Så har vi røyklaks. Tørrfisk. Akkevit. Gumme, gammelost. Jarlsberg, grandiosa (den norskeste av alle retter). Svele er godt, krumkaker. Noe av det norskeste du kan få er finnbiff eller reinskav. Også fenalår av rein er godt. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå