Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utleie av utstyr - juridisk sett?


Huxy

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er ikke gitt særlig til lovgivning om lån eller leie av ting, slik at det er låne-/leieavtalen som vil være avgjørende. For lån har man regelen i Christian den Femtes lov, åttende kapittel, artikkel 1:

 

1Art. Laan maa ej fortabis men skal lydisløst hiemkomme og lige saa got, som mand det annammede, være sig Fæ, Klæde, Vaaben, eller andet Gods. End forkommer det, saa at det ikke kand igienskaffis, da bør dets Værd nøjagtig at betalis.

 

(På mer moderne norsk: "Lånt gods må ikke mistes/tapes, men skal returneres uskadet og i like god stand som man mottok det, uavhengig om det er fe/husdyr, klær, våpen, eller annet gods. Går det tapt og ikke kan gjenskaffes, skal verdien betales.")

 

Bestemmelsen regulerer ikke leie.

 

Dersom du skal ordne deg posisjon som utleier bør du ha et par ting i mente. Først og fremst: Hvor stor virksomhet tenker du deg? Merverdiavgiftsplikt inntrer når du omsetter for over 50k per år, du må også vurdere om dette er en liten hobbygreie eller om dette kommer til å vare over såpass lang tid, og om du planlegger å tjene på det i lengden. Det kan være Skatteetaten mener du gjør deg næring av det og vil skattlegge inntekten.

 

Deretter er det jo leieavtalen(e). Dette vil være den sentrale reguleringen av din og kundens rettigheter og plikter. Men før du kan utforme en slik er det en del ting du må ta stilling til. Først og fremst:

 

- Skal du yte kreditt? Du yter kreditt hvis du tar betalt etterskuddsvis. Hvis du yter kreditt bør du ikke ha kunder under 18 år, da du løper en uforholdsmessig stor risiko. Også kunder over 18 kan utgjøre en risiko -- dersom kunden knuser utstyret og nekter å betale er det du som må gå til inkasso og namsmann, og i mellomtiden har du hverken kamera eller penger.

- I forlengelsen av forrige: Hvis du krever betaling etterskuddsvis, skal du kreve depositum?

- Betalingsmetode - krever du kontant oppgjør, eller skal du fakturere?

- Pris? Eventuelle rabatter? Leien skal dekke dine kostnader (herunder slitasje på apparatet), risikoen for at tingen blir ødelagt, og en hendig fortjeneste til deg selv.

- Forsikring?

- Erklæring om hva slags ansvar kunden påtar seg

 

Ingen avtaler kan regulere alt. Men jo mer forarbeid du legger ned i å tenke over hvilke krangelpunkter som kan oppstå, og å få disse inn i standardavtalen din, desto mindre har du å bekymre deg over senere.

Lenke til kommentar

Takker for meget informativt svar.

 

Ser for meg jeg bare vil starte opp og teste farvannene. Blir det større enn maks forventet (10k i året-ish), så vil jeg nok registrere i hytt og gevær.

Men før den tid skal jeg øve meg en del på service av utstyret, og titte masse på leieavtaler. :)

 

 

Takk igjen.

-Lasse

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...