Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Spørsmål angående arbeidstider i forhold til kontrakt.


Foxboron

Anbefalte innlegg

Morn. Spør på vegne av kjærsten.

 

Så hun må ifølge arbeidskontrakten jobbe 16 timer i uka.

Hun skal denne uka jobbe 7 nattvakter på rad (en vakt = 8 timer), noe som gjør det til totalt 57,5 timer på 7 dager.

Det vill si hun jobber 1/3 av alle vaktene på en uke.

 

Hun har ikke lyst å jobbe alle de vaktene, men påstår hu ikke kan si nei.

Sitter å leser Arbeidsmiljøloven men sliter å evt finne noen lover som støtter opp påstanden om at hun ikke har krav på å jobbe dette.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Arbeidskontrakten skal egentlig beskrive lengde og plassering av daglig og ukentlig arbeidstid (jf. aml § 14-6 j)). I mange kontrakter oppfylles dette kriteriet gjennom feks en timeplan i arbeidskontrakten.

 

Hvis kjæresten din jobber utover det som er fastsatt i hennes kontrakt så defineres dette som det vi kaller mertid/merarbeid.

 

Vilkårene for å pålegge mertid er de samme som for overtid (jf. aml § 10-6)

 

I praksis har dermed arbeidsgiver lov til å pålegge henne å jobbe mertid gitt at vilkårene for å pålegge overtid er oppfylt.

 

I praksis er det slik at de fleste arbeidsgivere ikke "presser" noen til å jobbe mertid/overtid. Ansatte som sier opp fordi de må jobbe mye mer enn de ønsker er dårlig business.

 

Kjæresten din har også rett på fritak for mertid/overtid hvis hun har vektige helsemessige eller sosiale grunner som taler for et slikt fritak. Dette er litt diffust men hvis hun feks skal på skolen eller har et barn som må hentes i barnehagen så kan hun kreve seg fritatt for slikt arbeid. Det samme gjelder hvis arbeidet hun skal utføre uten skade kan utsettes eller utføres av andre (jf. aml § 10-6 (10)).

 

 

Dette er noe overfladisk, jeg kjenner ikke situasjonen godt nok til at jeg vil uttale meg videre. Når det rent juridiske er sagt så blir det selvsagt alltid gode referanser osv. senere i livet når hun kanskje skal ha seg ny jobb hvis hun har vist innsatsvilje og god innstilling ;)

 

Håper dette kan være til noe hjelp :)

 

Mvh. :)

Lenke til kommentar

Hei.

Matematikken er ikke helt god, men hovedpoenget blir det samme uansett.

 

Er de sju oppsatte dagene i samme uke, eller er det sju påfølgende dager over ei helg?

 

Mange bedrifter og institusjoner har som forutsetning at dersom intet annet er avtalt er uke definert fra mandag 0000 til søndag 2400.

 

For å drodle videre ift om det da går over to uker og krav til hviletid er ivaretatt i de to ukene er det som over snakk om mertid som skal kompenseres med timelønn da det ikke overstiger full stillings normaltid.

Lenke til kommentar

 

Så hun må ifølge arbeidskontrakten jobbe 16 timer i uka.

Hun skal denne uka jobbe 7 nattvakter på rad (en vakt = 8 timer), noe som gjør det til totalt 57,5 timer på 7 dager.

 

 

Vist kontrakten sier 16 timer så bør det være ulovelig.

Prøv og ring eller send en e-post til en advokat er ikke så dyrt et par hundre kroner så svarer advoktaten hva hun kan gjøre :)

Lenke til kommentar

Jeg forstår ikke hvorfor det skulle være ulovlig. Her hvor jeg jobber tar folk ofte flere timer enn det som står i kontrakten sin. Her ser vi på det som noe bra å bli tilbudt masse vakter=mer lønn. Kanskje det hele løsere seg hvis kjæresten din forklarer sjefen at hun ikke setter pris på disse vaktene, kanskje noen andre på jobben hennes overtar vaktene med glede? Hos oss slåss vi om timene...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...