Gå til innhold

Lurt å kjøpe bolig nå?


avlvl

Anbefalte innlegg

Var på visning i går for å sjekke markedet. En leilighet som opprinelig var rimelig dyrt priset fra før av ligger nå på 10% over takst, tilsvarende kvm-pris på 55k/kvm. Folk regner med gode tider framover.

 

Edit: Men samtidig føler jeg på at bilkostnadene stadig øker, og spesielt at bomringer rundt byene settes opp. Det er ikke rart at folk ønsker å bo sentralt og er villig til å betale enorme summer når det koster 50kr/mil å kjøre. Hadde vi sett bilkostnadene på nivå med Sverige tror jeg mange ville valgt å bo mindre sentralt (inkl. meg selv)

Endret av Wisd0m
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For amerikanske konsumenter er det åpenbart en fordel av oljeprisen faller da det gir noe som i praksis ligner en form for skattelette. I Norge tror jeg det kan virke annerledes fordi husholdnings-gjelden er så høy og den nasjonale psyken i så stor grad er avhengig av oljeprisen. Jeg tror på en utvikling i Norge lignende den Canada hadde fra 1994-2003. Da falt prisene i Canada, samtidig som de steg i USA. Det som skiller Norge i 2012 fra 1994 eller 1980 er i stor grad at vi har blitt en bananrepublikk, og et derivat på Kina, mens vi tidligere var et derivat på USA, hvor fallet i produksjon fra nordsjøen spesielt de siste 10 årene har blitt maskert av en prisøkning på olje godt hjulpet av en svak dollar. Det som fikk markedet til å falle skikkelig i Norge sist var når luften begynte å gå ut av Japan i 1989. Jeg tror Kina spiller en tilsvarende rolle i dag. Trolig vil arbeidsledigheten gå opp relativt mye om det som kan kalles for unødvendig høyt privat konsum faller til mer edruelige nivåer. Alle kan på et individuelt nivå tenke at de skal greie å betjene lånene i dårligere tider, men det fungerer ikke kollektivt sett fordi veldig mange da på grunn av lavere konsum vil bli uten jobb.

 

Denne oransje linjen er på ca. 210 % i Norge, og det er hele 250000 med mer enn 500 % av inntekt i gjeld, noe som må kalles subprime. Jeg tror det skal ned på et mer bærekraftig nivå. Jeg ser for meg at det kan bli sånn at en leilighet som koster ca 2,5 million i Oslo kan falle til 1 million.

 

US_household-Debt.jpg

Endret av festen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ok. Synes det hele virker litt farfetched. Bare se i USA. Alt det de har vært igjennom - og New York har fortsatt et av verdens dyreste boligmarekder.

 

At det er dyrt der, men billigere enn i Oslo og spesielt dyrt på Manhattan (det er priset til ca 20 ganger leieinntektene som ikke er dyrere enn hverken Oslo eller Trondheim) på handler mer om en økende skjev fordeling av rikdom mellom ulike yrkesgrupper enn markedet som helhet som kan leses ut av de nasjonale prisene, som er under halvparten av snittet i Norge.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Norsk økonomi er ekstremt avhengig av oljeprisen. Lav oljepris = lav aktivitet i oljeindustrien = mindre økonomisk vekst/svak økonomi.

Ser flere her spekulerer i effekten av at oljeprisene faller.... kanskje tenker dere litt bakvendt.

 

Ville heller tenkt på lave oljepriser som en virkning av noe som har skjedd istedefor årsaken for at noe vil skje.

 

Så spørsmålene jeg ville stilt er.... hva skal skje i verden for at oljeprisene blir lave og hvilke virkninger vil det få på norsk økonomi i tillegg til lave oljepriser.

 

Som dere tenker er vi det mest betydelige landet i verden... det er vi ikke.

Lenke til kommentar

Oljeprisen faller ikke naturlig, den presses ned av storprodusentene i Midtøsten. Dette gjør de etter sigende for å være snille med de som er avhengig av olje. De øker produksjonen sin, rett og slett. Samtidig tror jeg vi på verdensbasis vil se fortsatt økt behov for olje. Miljøvennlige alternativer til transport ble ikke gull og grønne skoger som man hadde trodd.

 

(Dessverre) tror jeg på fortsatt oljefest i Norge, selv om vi påvirkes av konjekturene. Kan umulig være bra for en nasjon i lengden å få alt servert på et oljefat, slik vi får!

 

Var nettopp på visning, Sentrumsnær tomannsbolig til 1,65 mill (takst). Virket rolig på visning, blir overrasket om den går over takst! Den hadde en interessant kjeller, med bad og opplegg for kjøkken, men tror takhøyde (ca 2,10m?) og lysforhold gjør det ulovlig å leie ut. Vet ikke om det er lov å leie ut kjeller i tomannsbolig en gang, selv om kjelleren tilhører seksjonen.

Lenke til kommentar

Hvis en vil drive med utleie på diverse mindre steder tror jeg det er mulig. Sarpsborg er en typisk by hvor boligprisene er ganske lave. Problemet er at det helt sikkert vil bli mye ubehag og stress. En enebolig burde være såpass billig at det lar seg finansiere uten "kreative" løsninger. Det har økt fra ca 4200 til 16000. Trolig er det den billigste byen i Norge.

 

Det er forresten utrolig hvor mye det har gått opp.

I Stavanger har det økt ca. 680 % siden bunnen for eneboliger, fra 4800 til 33000. Jeg tror ikke det er noen steder i landet eneboliger har gått så mye opp. Det er et symbol på hvor viktig oljen er. Stopper etterspørselen opp slik at oljeprisen faller kommer ikke boligmarkedet i Stavanger til å være hett lenger, og slik det går i Stavanger tror jeg det vil gå for resten av landet også.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Tror du har et poeng med Stavanger, ja. Hvis det ikke finnes jobb der, vil det jo ikke være like interessant. Men for det første: alle byer i Norge er ikke Stavanger. For det andre: folk må fortsatt ha et sted å bo. For det tredje: prisene, som du sier, har steget enormt i Stavanger. De har bygget opp byen, noe som gjør at en eventuell. fraflytting ikke vil føre dem tilbake med tilsvarende prosentnedgang.

Lenke til kommentar

Kravet om 15% egenkapital er jo latterlig. Jeg har ikke 15%, men banken gir meg uoppfordret et ekstra lån slik at jeg får nok "egenkapital". Til høyere rente. Så eneste som ble endret med kravet om 15%, er at jeg låner de siste kr 100.000 til litt høyere rente, betaler dette ned raskt mens jeg har resten av lånet på avdragsfrihet. Helt latterlig tiltak fra regjeringen!

Lenke til kommentar

Jeg tror alle skjønner at økonomien vil bli dårlig om boligboblen sprekker. Derfor blir forsøkene fra regjeringen et slags haltende forsøk på å dempe utviklingen og samtidig fraskrive seg ansvaret for boblen. Det er uansett påfunnet til finanstilsynet som jeg tror regjeringen støtter fordi det er flere der som kan se boblen. Hadde de som var førstegangskjøpere blitt låst ute fra markedet gjennom at reglene ble fulgt 100 % tror jeg prisene ville falt. Da ville bankene fått tap. Viljen til å omgå reglene og dermed utsette det uunngåelige så lenge som mulig ligger nok der. Det er også litt patetisk om de som snakker om mulig frykt for at det skal komme en boligboble. Som om det er noe å bekymre seg for, som om boblen ikke alt er her. Er en bolig dekket med eternittplater så opplyses det nesten ikke lenger i annonsen. Det jukses med falske bud. Takstmenn presses. Det er generelt elendige tilstander.

Endret av festen
Lenke til kommentar

Da var jeg blitt boligeier, til kr 1.650.000! For en tomannsbolig i sentrum av en middels stor by. Føler meg trygg på at jeg ikke risikerer veldig mye her, med tanke på krakk. Jeg tåler renteoppgang på 15%. Muligens får jeg leid ut kjelleren for kr 4000 (billig for en sentrumshybel, trenger bare kjøkkeninnredning i kjeller), og da dekker jo denne leien alle mine rentekostnader. Egentlig ganske uforståelig!

Lenke til kommentar

Det var en meget akseptabel pris - nei du risikerer neppe mye. Boligen min (også tomannsbolig i utkanten av en middels stor by, men svært god kommunikasjon) har en verdi-/markedstakst på ca 2,1 millioner. Og det uten utleiemuligheter.

 

Nei - jeg tror ikke du tar store risikoen med den prisen og når du tåler såpass høy rente.

Lenke til kommentar

Kravet om 15% egenkapital er jo latterlig. Jeg har ikke 15%, men banken gir meg uoppfordret et ekstra lån slik at jeg får nok "egenkapital". Til høyere rente. Så eneste som ble endret med kravet om 15%, er at jeg låner de siste kr 100.000 til litt høyere rente, betaler dette ned raskt mens jeg har resten av lånet på avdragsfrihet. Helt latterlig tiltak fra regjeringen!

 

Det der høres da mer ut som at banken din utnytter situasjonen, og bruker statens pålegg om egenkapital som unnskyldning for å tjene enda mer penger på deg som kunde. Slike smutthull i lovgivningen er uunngåelige, og ikke særlig etiske av bankene å utnytte. Men likefremt er det også feil å skylde på regjeringen for at bankene finner "kreative" løsninger.

Lenke til kommentar

I Stavanger har det økt ca. 680 % siden bunnen for eneboliger, fra 4800 til 33000.

 

Stavanger har hatt meget bra prisutvikling. Mye av dette skyldes også at mange ansatte i oljeindustrien får gratis lån (dvs. arbeidsgiveren betaler renteutifter) samt leiemarked som gir bra avkastning. Men det var i hovedsak perioden 2004 til 2008 at Stavanger hadde den største veksten som man kan se av vedlegget.

post-66296-0-39069900-1339607527_thumb.png

Lenke til kommentar

Banken utnytter definitivt situasjonen, men jeg løser det enkelt ved å ta avdragsfrihet på det største lånet, og nedbetale det minste (med 7% rente) på 1,5 år. Alt i alt taper jeg ikke mye, men det føles jo bare latterlig med EK-kravet når det uansett kan gis mer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...