Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Sammenligning av Koreakrigen og Vietnamkrigen. Spørsmål.


Anbefalte innlegg

Heisann. Skriver en oppgave og ser på ulikheter og likheter mellom disse krigene.

Først lurer jeg på om dette er et greit sammendrag av krigene:

 

 

 

Vietnamkrigen var i utgangspunktet en borgerkrig mellom to parter, Nord og Sør, som hadde ulike fremtidsvisjoner for landet. Landet var nemlig midlertidig delt i Nord og Sør ved 17. breddegrad etter Genève-konferansen av 1954, til det skulle holdes valg innen to år for å samle landet. I Nord skulle Ho Chi Minh, kommunist og støttet av Sovjet og Kina, lede og i Sør skulle Bao Dai lede (i 1955 tok Ngô Dình Diem over, som var anti-kommunist og hadde amerikansk støtte). Diem var mindre populær enn Minh, og det var forventet av Minh skulle vinne valget, men Diem og Sør nektet å avholde valg og viste til at de aldri hadde undertegnet Geneve-avtalen. Og så skjedde aldri valget, og fra 1956 var landet permanent delt. Begge parter hadde ulike ideer og forståelse om ideologi, økonomi, samfunn og politikk. Nord hadde en kommunistisk modell, mens Sør ønsket et liberalt samfunn. Men begge ville fortsatt samle landet, og etter at det ikke ble valg, ble Nord mer aktive militært, og var sendt ned til Sør for å angripe. I tillegg til å være borgerkrig, var det en arena for stormaktene å engasjere seg. Nord fikk støtte av Kina, Sovjet og andre kommunistisk land, mens Sør fikk støtte av USA og deres allierte. Krigen begynte, som jeg nevnte, da Nord sendte soldater til Sør i et forsøk på å overta hele landet og samle det under kommunisme, og krigen eskalerte med stormaktenes støtte. USA sendte soldater til Sør i 1965, men mistet etter hvert motet (tiden USA deltok aktivt for Sør i tiden 64-73 ansees som krigens mest brutale tid). Mot slutten måtte Sør kjempe alene, mens Nord fikk stadig flere og mer moderne våpen fra Kina og Sovjet. I 1975 tapte Sør, og kommunismen tok over hele landet.

 

Koreakrigen begynte med at Nord angrep Sør, for landet var nemlig delt ved 38. Breddegrad som følge av Potsdamkonferansen – etter å ha vært kolonisert av Japan i 35 år. Nord og Sør var to midlertidige okkupasjonssoner, hvor Sovjet besatte Nord og USA Sør. Ønsket var at Korea skulle gjenforenes etter fire valg. Men som følge av at Sovjet ikke ville samarbeide med FN og holde valg, fikk man isteden opprettet en permanent kommunistisk regjering dannet Nord i 1948 og Nord ble ”Den demokratiske folkerepublikken Korea”, og Sør-Korea ble i 1948, etter valg, ”Republikken Korea”. Etter dette trakk USA og Sovjet seg i stor grad ut av landene. Begge landsdelens ledere, ønsket en forening av landet, men hver av dem under sin ideologi. Begge styrte sin del med hardt grep. I sør slo man hardt ned mot alle demonstrasjoner og massemønstringer, noe som gjorde at Nord innså at politisk overtakelse gjennom infiltrasjon og agitasjon var umulig. Dette, kombinert med råd fra Stalin om at invasjon var letteste måte å forene landet og støtte fra Mai, gjorde at nordkoreanske styrker 25 Juni 1950 gikk over breddegraden inn i Sør. Gjennom intervensjon fra USA og allierte til Sør, og Kina, Sovjet og andre kommunistiske land til Nord, ble krigen utvidet til en internasjonal konflikt. I 1953 ble det undertegnet en våpenhvile, og en demilitarisert sone mellom landene på ca. 38. breddegrad ble opprettet. Krigen er i realiteten ikke over ettersom det ikke finnes noen fredsavtale, i tillegg er det gjort en del krenkelser på grensesonen, i hovedsak fra Nord-Koreas side.

 

 

 

Dernest lurer jeg også på om landene var splittet midlertidig, for at det skulle kunne samles i fremtiden etter valg var avholdt?

Er litt usikker på det, men mener å huske å ha lest det et sted.

 

Lurer også på hvordan det sto til med FN ifht krigene. Var det sånn at FN var involvert i Koreakrigen, men ikke Vietnamkrigen - i så fall, hvorfor?

 

Ville vært veldig takknemlig for hjelp.

Endret av GrevenLight
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...