Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Jobbsøking og sykdom


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Arbeidsmiljøloven kapittel 13 forbyr i de fleste tilfeller innhenting av opplysninger om politisk syn, seksuell orientering, og fagforeningstilhørighet. Likestillingsloven § 4 forbyr innhenting av opplysninger om graviditet, adopsjon, eller familieplanlegging. Diskrimineringsloven § 7 forbyr innhenting av opplysninger om religion eller kulturelle holdninger (i de fleste tilfeller).

 

Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, som omhandler funksjonsnedsettelse og sykdom, har ikke et slikt forbud. Dette innebærer at hvis potensiell arbeidsgiver spør, må du svare.

 

Noen generell rettslig plikt til å opplyse om kroniske sykdommer av eget tiltak finnes imidlertid ikke.

 

Når man forhandler om inngåelse av en arbeidsavtale (jobbintervju o.l.) vil det kunne være et brudd på den ulovfestede lojalitetsplikten hvis det er av vesentlig betydning for arbeidsgiver å kjenne til forholdet. Det beror imidlertid på sykdommen og arbeidets art. En epileptiker eller diabetiker bør f.eks. ikke holde tilbake opplysningen om sin sykdom hvis han søker jobb i Utrykningspolitiet -- epilepsi og visse tilfeller av diabetes innebærer at man ikke fyller helsekravene for å kjøre utrykning, og da kan man ikke gjøre jobben man søker på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...