nietsoj100 Skrevet 10. mars 2012 Del Skrevet 10. mars 2012 Vi har akurat byttet ut vår gamle Jøtul Peis 1 med en Aduro Asgård 4. Med jøtulen så var det ikke all verdens fres på flammene så jeg tenkte at det vil sikkert hjelpe med en ny ovn. Som sagt så gjort, ny ovn ble kjøpt og satt inn med topp montert røykrør, men nå er det så dårlig trekk at skal jeg ha håp om at de ti det hele tatt skal brenne må ovnsdøra stå med ca 2cm åpning og all trekken på fullt.... Det er åpen ventil i stueveggen så tilluft skal det komme. Varmepumpa står også på så den skal vel også hjelpe til litt? Pipa er bygd på 40 tallet med teglsteinspipe og har en peis på motsatt side av der jeg har ovnen. Røykrøret til peisen har jeg tett inni peisen med isolasjon ettersom vi ikke bruker denne i det hele tatt. Men jeg får det ikke til å brenne skikkelig i denne ovnen, det brenner friskt til tennbrikkettene er brent opp så gir flammene seg gradvis og til slutt bare ulmer det i glør...Stenger jeg døra så slukker det før tennbrikkettene er oppbrukt også. Det sitter pipehatt på pipa som jeg tenkte jeg skulle ta av men jeg kan aldri tenke meg at den skal utgjøre så mye forskjell. Har sett på en slik Aspirator til pipa(vifte som blir drevet av vindkraft og skaper sug i pipa) men disse koster 3000,- så det er litt dumt hvis det ikke hjelper... Er det noen her inne som har peiling på slikt og kan komme med ett tips om hva jeg kan gjøre? Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 10. mars 2012 Del Skrevet 10. mars 2012 (endret) Bytta du ovn selv, eller hadde du en murer/ovnsmontør til å gjøre jobben? Kjente du noe trekk fra pipehullet før du monterte ovnen, eller kjenner du noen trekk om du holder hånda inni ovnen? Fyrer du opp riktig ovenfra og ned, med de største kubben nederst, og pyramide av stadig tynnere opptenningsved oppover, og en tennbrikett øverst og en litt mer midt i pyramiden? Det er lurt å få lettennelig ved til å brenne godt øverst for å få varm luft i røykrøret og pipa for å få i gang trekken. Ikke tenn på nederst, det gir gjerne mye kald tjukk røyk som hemmer at det tar fyr. Og ja, døra skal stå på gløtt mens du tenner opp, minst de ti første minuttene. Ikke engang tenk på å lukke mens tennbriketter ennå brenner, vent til varmen har spredd seg fra tykk opptenningsved til de større vedkubbene. Ventiler på ovnen skal også stå på full åpning, unntatt når ovnen er i ferd med å brenne ut og du ikke vil at den skal trekke for mye varme ut av rommet om natta. Endret 10. mars 2012 av Svinks Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 10. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 10. mars 2012 Byttet ovnen selv. Har gort det slik det skal gjøres ifølge forskrifter. Røykrøret som går inn i pipa stikker ikke innenfor kanten på pia. Det slutter ca 1,5cm før pipekanten hvis du skjønner. Holder jeg hånda inni feks feierluka så kjenner jeg at det er en liten trekk der men holder jeg hånda inni den nye ovnen kjenner jeg om enn noe, veldig lite trekk. Har prøvd å åpne veranda døra samtidig men det hjalp ikke noe nesten. Det glødet litt mer bare før det døde helt ut. Når jeg fyrer opp legger jeg 2 vedstykker nederst med en "fuge" i midten som jeg legger 1 tennbrikkett i, så ett vedstykke over der igjen. Slik har jeg alltid fyrt opp og aldri hatt noen problemer med det før, være seg i vedovn eller peis. Det har fyrt lett og med gode flammer med en gang. Trekkventilene står på fullt og i går når je gfyrte opp første gangen så sto døra oppe i ca 45 min før jeg prøvde å stenge den men i løpet av de 45 minuttene fikk jeg ikke til skikkelige flammer unntatt når tennbrikketten brant. Prøvde igjen i dag og lot døra stå oppe med ca 1 cm glippe men flammene klarte aldri å få skikkelig tak så til slutt døde de ut. Med døra oppe... Har hørt med flere som selger denne ovnen før jeg kjøpte den og den skulle visstnok være veldig lettfyrt å lett å bruke.... Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 10. mars 2012 Del Skrevet 10. mars 2012 Når jeg fyrer opp legger jeg 2 vedstykker nederst med en "fuge" i midten som jeg legger 1 tennbrikkett i, så ett vedstykke over der igjen. Slik har jeg alltid fyrt opp og aldri hatt noen problemer med det før, være seg i vedovn eller peis. Ja, det pleier ofte å virke. Men, den nye ovnen er konstruert for å få lufttilførsel i toppen, og derfor er det verdt et forsøk å tenne opp på en ny måte, som ikke bare reduserer forurensing, men også gjør det lettere å få i gang bålet: http://youtu.be/cDgeMsmG3J8 Dette funker i alle fall topp under alle forhold her i huset både i 1. og 2. etasje (Jøtul F220 og F3) med teglpipe fra 1948 på ca 11 m fra kjeller til loft, hvor vi merker at gammel teglpipe nok ikke er helt optimal for "moderne" ovner under enkelte værforhold. Skal ha noe å gjøre med at de nye ovnene gir mindre varme til pipa, og en kald pipe trekker dårligere enn en varm. I noen tilfeller kan man være nødt til å renovere pipa med et innvendig rør med mindre diameter for å få god trekk. Ellers bør du også prøve samme ved som har problemer med å få fyr på i nyovnen i en annen ovn eller i bål for å se om veden brenner godt - er veden tørr eller litt rå? Hvordan er lyden når du slår to vedstykker mot hverandre? Hvis du legger en vedkubbe i en tett plastpose i romtemperatur over natta, dugger det i posen? Hvor lang er pipa, og merker du forskjell på trekk ved forskjellig vær (vind/vindstille, høytrykk/lavtrykk)? Toppmontert røykrør: Har det 90 graders knekk inn mot pipa, eller to ganger 45, eller jevn bue? Har røykrørsinngangen i pipa svak helling oppover? Er den tett med rette sorten snøre mellom røykrør og røykrørsinnføring, eller suger pipa luft fra rommet langs røykrøret? Feieluke, er den tett eller lekker den luft? Når er pipa feid sist? Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 10. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 10. mars 2012 Skal teste denne måten å tenne opp på. Ang pipa så er den ca like gammel som din og samme høyde ca. Veden min er nok en tanke rå pga vi kjøpte huset i fjor sommer og veden kom ikke før i slutten av juli og ble båret inn i begynnelsen av august. Og i den perioden var det kansje 1 dag eller 2 det ikke regnet på. Jeg satset på at den skulle tørke skikkelig i vedboden men det har den ikke gjort. Det jeg har gjort er å ta inn 5-6 sekker med vd som har stått i kjelleren i rom temperatur, så har det blitt båret opp 1 sekk om gangen som har stått i trekken fra varmepumpa i ca ett døgn før det har blitt fyrt med. Men alikevel er det noe av veden som er litt rå enda. Har fått en pose TØRR ved fra svigers i dag som jeg tester nå og det kan virke som om den brenner bedre med denne veden ved første øyekast. Røykrøret har 90 graders knekk inn mot pipa.Vil det gi bedre trekk med ett som er buet tror du? Høyden på røret fra ovnen og opp til knekken er 50cm. Og det er tett i alle skjøter og rør overganger. Røret inn i pipa heller faktisk også ørlitt nedover. Feieluka er gammel så det kan jo være at det er ørlitt lekkasje der. Når pipa sist er feid vet jeg ikke dessverre. Men jeg ser nå at selv med TØRR ved og all trekk åpen så brenner det ikke godt. Det er små, lave flammer. Døra sto på gløtt de første 10 minuttene. Etter at jeg stengte døra så har det gått gradvis nedover. Og jeg har sett over ovnen inni og lest bruksanvisning så det ikke er noe som sperrer trekken. Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 10. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 10. mars 2012 (endret) I kjelleren min så har jeg 2 lufteluker i pipa. Disse har jeg aregnet med ikke har noen fysisk forbindelse med selve pipeløpet. Men jeg tok å stengte de nå og det kan virke som om det brenner bedre nå med lukene stengt...Kan det være at de har forbindelse med pipa lenge roppover? Legger ved en videosnutt av hvordan det rbenner i ovnen nå. Dette er med stengt dør og øvre og nedre trekk på fullt. "]Vedovn[/url] Vedovn Beklager dårlig kvalitet men hadde bare telefonen i nærheten. Kan jeg regne med noe mer fart enn dette i en ny ovn? Det skal legges til at så bra som dette har jeg ikke fått det til å brenne i den før. Endret 10. mars 2012 av nietsoj100 Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 10. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 10. mars 2012 Har nå fått test fyrt skikkelig med tørr ved og hadde fort 25 varme i stu aher nå Det virker som om det gjorde underverker å få stengt de 2 lukene:) Det er varmegrader ute men jeg skal prøve igjen i morgen kveld å fyre med min egen ved som noe av er litt rå bare for å se om det kun var veden eller om lukene hadde noe for seg. Takker for gode svar fra deg! Lenke til kommentar
Svinks Skrevet 11. mars 2012 Del Skrevet 11. mars 2012 Røykrøret har 90 graders knekk inn mot pipa.Vil det gi bedre trekk med ett som er buet tror du? ... Røret inn i pipa heller faktisk også ørlitt nedover. Jeg mener at jeg leste et sted da vi bytta peis med ovn i fjor at røykrør med to 45-graders knekker hadde minst motstand og en 90-graders størst motstand eller bremset røykgassene mest. Bue vil mange synes er penest, og skulle ligge mellom de to andre alternativene, men det henger sikkert også sammenheng med radisen på buen sammenlignet med diameteren. (Vi valgte uansett bakmontert rett kort rør.) Det er også fordelaktig at røret inn i pipa heller litt oppover, sett fra ovnen mot pipa. Men videoen ser jo bra ut, og også bra at det har hjulpet å stenge ventiler i pipa. Piper fra første halvdel av forrige århundre har ofte to løp, et for røyk og et som ble brukt til ventilasjon, og ventiler skal normalt være i det kalde ventilasjonsløpet. Om noen av en eller annen grunn har montert ventiler i det varme røykløpet, så er det kanskje like lurt å mure dem igjen permanent? Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 11. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 11. mars 2012 Skal ringe en varmefag butikk til uka og forhøre meg litt om dette med buet og 90 graders rør. Som nevnt så heller røret ØRlitt nedover.max 2 grader men det kan jo være nok. Men skal jeg skifte ut til buet rør må jeg kansje løsne det uansett så da kan jeg ihvertfall sørge for at det peker litt oppover. Angående de 2 lukene så sitter de lenger til høyre i pipa enn selve pipeløpet men kan det være at de går i sammen lenger opp? Eller at det kansje har skapt noe slags turbulens eller noe på toppen og ødelagt for trekken? Ikke vet jeg. Men skal som sagt prøve med ved som er litt rå i kveld og se hvordan det oppfører seg da. Senere i går kveld brant det som om vi fyrte med bensin:) Lenke til kommentar
Friluftskar Skrevet 11. mars 2012 Del Skrevet 11. mars 2012 Har lest det første innlegget ditt og skummet resten av deres kommunikasjon. Optimal trekk i ei pipe kan gå på en del småting, som vinkel på bend, o.s.v. Men her var det jo større problemer. Og du hadde også problemer tidligere, når du hadde Jøtul peisen der. Undelig at du ikke søke råd, før du byttet til ovn. Det har tydligvis vært noe galt, over lengere tid. Svinks har kommet med mange bra tips, selv om jeg humert litt for meg selv, da det ble anbefalt opptenning via indianer metoden. Men ok. Når selv opptenningsbrikketter (noe jeg aldri bruker innomhus) IKKE brenner, er det jo andre "ting" som er veldig galt! Nå er jo det største problemet løst og hvis ovnen brenner, så bra så er det kanskje lite å bry seg med. Men det er et par ting jeg vil kommentere, både for din del og kanskje andre som leser dette. Du har en peis på motsatt side av veggen. Og slik jeg forstår deg, så har du stappet isolasjon inn i røykrøret, som går fra peis og inn til pipen. Dette har liten hensikt. Antar at det er mulig å lukke "trekken" i den peisen. Sjekk at trekken er lukket! Gjelder alle ovner/peiser, som ikke er i bruk og som benytter samme pipeløp. Er det en peis som ikke har lukkeordning, bør denne åpningen mures igjen! Isolasjon lekker luft og har inge hensikt. I teorien er dette enkelt. 1) Stor nok ventil i veggen (som er åpen), for innluft (peis krever 15 x 15 cm, i samme rom), i hvert rom det er ovn/peis. 2) Ikke undertrykk i rommet (eks. mekanisk ventilator). 3) Tørr ved. 4) Etter opptenning, nok tilførselsluft i/ved ovnsdør. 5) Fri tilgang, til ei pipe (uten falsk trekk). Så har også (som Svinks nevner) pipeløpets areal en betydning. Da ei 9 tomms murt pipe, har et for stort pipeløp, til at det er opptimalt for EN morderne varmekilde. Men det koster fort 20 - 40 tusen, å montere et nytt innerløp i stål. Røykrøret som går fra ovnen og inn i pipa, burde ikke helle den gale veien. Helst noe oppover. Men jeg tror ikke dette er kritisk, når det er så lite. For å få "raskt fyr" i en ovn/peis, er det en fordel om det "flammer opp" raskest mulig og brenner friskt, de første minuttene. Selv bruker jeg strimler av avispapir (eller never) underst, så fliser knusktør ved. Følger på med grøvere og grøvere ved etter hvert. Samme som jeg gjør i skogen. Kan godt stable flisene, men da på en måte så ikke papiret blir klemt for mye i sammen. Eller bruk tenbrikketene dine, under oppstablingen. Ved å tenne på under, fatter veden over raskere fyr, enn om du bruker indianermetoden! Den er til et annet bruk! De to ventilasjons lukene skulle ikke ha noe å si, hvis pipen er mur etter datidens (og nåværende regler). Ventilasjonskanalen skal ikke ha forbindelse med røykrøret. Men det er mulig det har vært noen amatører, som har bygd pipen. Eller så er pipen din så dårlig at murfugene er blitt utette. Sjekk pipa di, den kan være brannfarlig! Veden bør helst ha en relativ fuktighet, som er mindre enn 15 -16 %. Enkelte gamle kjellere har så høy luftfuktighet, at veden kan trekker til seg fuktighet! Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 11. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 11. mars 2012 Her var det mye fornuftig:) Takk for ett godt svar! Jeg skal sjekke opp alle disse tingene litt nærmere i løpet av uka. Det er jo ingen krise siden det er oppunder 10 varme grader ute. Og som nevnt, så i går brant det skikkelig godt der!! Men da var det med TØRR ved og skal som også nevnt prøve idag med litt råere ved. Og at det er amatører som har bygd denne pipa skal du ikke se bort ifra...Har måttet gjort om igjen en del ting her etter at vi kjøpte det i fjor høst... Skal få en feier til å vurdere pipa, tror det skal feies i løpet av året nå. Lenke til kommentar
nietsoj100 Skrevet 11. mars 2012 Forfatter Del Skrevet 11. mars 2012 Har prøvd litt råere ved i kveld og da var det verre å få fyr enn i går med tørr ved. Selvsagt. Men vi fikk fyr og la innpå tørr ved etterhvert og da brant det godt og fint. Så kansje det er er en blanding av dårlig ved/litt dårlig trekk/tilluft. Skal prøve igjen i morgen men da med de 2 luftelukene åpne for å se om de i det hele tatt hadde noe med det å gjøre eller om det var tilfeldig at det begynte å brenne bedre etter jeg stengte de. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå