Gå til innhold

Tidenes eventyrspill og andre spørsmål


Anbefalte innlegg

I forbindelse med vår nylige omtale av Runaway er jeg nysgjerrig på hvor mange av våre lesere som er tilhengere av denne (i mine subjektive øyne) høyst undervurderte sjangeren: Eventyrspill.

 

Hva skal til for at dere vil kjøpe et nytt eventyrspill i dag, og hvilke eldre spill var det som tente dere allermest? Og, viktig, hvorfor?

 

Og hva er egentlig de viktigste kvalitetene ved et slikt spill? Grafikk og historie, eller selve gameplayet: problemløsningen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er en klar tilhenger av eventyr-sjangeren. Det er der jeg har noen av de mest kjære gamer-minnene. Ingenting slår den følelsen du finner i Monkey Island 1 og 2. Jeg er også en stor tilhenger av Simon the Sorcorer-spillene, som har humoren jeg elsker. Typisk britisk, Monty Python-humor.

 

For det er det eventyrspill må ha. Humor. Et slikt spill må ikke ta seg høytidelig, og det må være en solid dose ulogiske dialoger og ting som får deg til å hyle i latter. Spesielt morsomt er det når eventyrspill begynner å blande virkeligheten inn i bildet. Da blir det virkelig ulogisk!

 

Hva skal til for at jeg kjøper et eventyrspill i dag? Vel, settingen må appellere, og jeg er en "sucker" for fantasy, pirater og middel-alder. Utover det må det love meg useriøs humor og lang, lang levetid.

Lenke til kommentar

For min del var det helt klart humoren som var avgjørende for om spillet var interessant eller ikke. LucasArt var helt suverene for noen år tilbake og leverte perle på perle. Sierra var ikke så verst dem heller og spill som Monkey Island 1&2, Day of the Tentacle, Hero's Quest og Police Quest bydde på timevis med førsteklasses underholdning. Legend of Kyrandia, Sam & Max hit the Road, Indiana Jones & the Fate of Atlantis... Til nå har jeg enda ikke funnet noen spill som kan matche disse.

 

Er det noen av disse spillene du aldri har prøvd bør du absolutt anskaffe deg dem!

Lenke til kommentar

Her har du enda en tilhenger av eventyrspill. Faktisk er det denne sjangeren som er best representert blant mine favorittspill, til tross for at jeg oppdaget denne sjangeren for bare 2-3 år siden. Pga. dette har jeg uheldigvis hatt store problemer med å finne mange av de gamle klassikerne for salg, f.eks har jeg fortsatt til gode å få spilt MI 1 og 2.

 

Men en del eventyrspill har jeg da stående i hylla, og blant disse er Grim Fandango, MI 3 og Discworld Noir noen av (de mange) favorittene. Mye grunnet den sprøe humoren og det forunderlige spilluniverset som disse spillene har.

 

Når det kommer til dagens spill så er det skuffende få utgivelser av eventyrspill (i mine øyne). Men de få gode titlene som kommer ut prøver jeg ihvertfall å få med meg, så lenge de har de samme kvalitetene som de noe eldre spillene.

 

De viktigste kvalitetene er vanskelig å rangere etter hverandre og å bastant fastslå at f.eks historien er viktigst etc, synes jeg er nesten umulig siden min oppfatning av dette varierer fra spill til spill. De verdiene jeg setter høyest er nok gameplayet, historien, selve settingen og humoren. Grafikk og lyd føler jeg også er viktig for å få meg dratt inn i spilluniverset og hjelper til med å øke spillopplevelsen betraktelig, men vel å merke bare hvis grafikken og lyden passer til det aktuelle spillet.

Lenke til kommentar

husker de goda gamle amiga tidene, da var det eventyr spill som gjalt.. Er selvfølgelig fan av monkey island spilla, men husker også et av hero`s quest spilla godt, men jeg manglet den siste disketten, så fullførte det aldri..Virkelig iriterende å gå glipp av slutten, husker jeg kom til en skog så skulle man sette inn en ny disk.. Men et godt gammelt futurisk eventyr spill ingen nevner, MEN som er helt konge.. Er Operation Stealthforce, tror vertfall det var det det het...puh mange det :smile: Men det handlet vertfall om at du skulle finne et forsvunnet stealth fly.. Bra story i spillet, syntes jeg værtfall da..

Lenke til kommentar

Det nyeste adventure spillet jeg har spilt, var nok Den lengste reisen. Det var herlig, og jeg gleder meg voldsomt til oppfølgeren (som er under utvikling).

 

Gabriel Knight var veldig bra også, jeg fikk en viss interesse for slott, for å si det slik, og varulver.. Så, folk slaktet det i øst og vest, so what, det var faktisk ganske spillbart, og jeg likte gåtene. Og stemningen ble ganske uhyggelig etterhvert.

 

Husker også et skrekk spill jeg bare ikke kan komme på tittelen til, det handlet vel om et gods, et uhyggelig plot, og endte med deg løpende for harde livet med en demon i hælene etter at "jenta di" fikk hodet utforsket av en diger øks som svingte fra taket om du gjorde ting i gal rekkefølge.

 

Monkey Island 3 var morsomt.

 

Final Fantasy 7 var.. ubeskrivelig (på en positiv måte). Først ble jeg gruelig skuffet over den dårlige grafikken, men det var før stemningen i spillet sank inn i meg, da var jeg solgt, og det var pinlig å måtte innrømme for meg selv at jeg hadde i senere år latt meg lede inn på veien mot fet grafikk og null innhold, men takket være FF7 ble jeg penset tilbake (ok kanskje ikke helt, men anyways..).

 

Jeg liker adventure spill, og jeg tror jeg alltid vil gjøre det til den dagen jeg dør av alderdom. Det er noe med slike spill som kan tiltale absolutt alle aldre. Om man ser på f.eks. CSI og Kripos som adventure spill, er det en masse godt voksne mennesker som liker å spille slikt f.eks.

Lenke til kommentar
Gabriel Knight var veldig bra også, jeg fikk en viss interesse for slott, for å si det slik, og varulver.. Så, folk slaktet det i øst og vest, so what, det var faktisk ganske spillbart, og jeg likte gåtene. Og stemningen ble ganske uhyggelig etterhvert.

Hadde håpet noen skulle nevne dette: The Beast Within er i mine øyne det beste eventyrspillet noensinne.

 

Dette understreker også hva jeg foretrekker allermest. For min del behøver ikke eventyrspill være humoristiske, selv om mange av de aller beste har vært det. Problemet med å gå seriøst er bare at fallhøyden er så mye større hvis historien/historiefortellingen ikke er god nok. Men se på The Beast Within, Den Lengste Reisen, Riven eller Syberia for eksempler på spill som har kommet ganske godt ut av det uten å være avhengig av humor.

 

Tør ikke tenke på hvor gode spill vi hadde hatt i dag om eventyrbølgen fra første halvdel av nittitallet hadde vart.

 

I 1996 ga jo LucasArts ut "The Dig", som var utviklet i samarbeid med Steven Spielberg. Kunne være spennende å se hva som ville skje hvis man inviterte verdensklasseforfattere og -regissører til bords. Hva med et spill hvor David Lynch, Lars von Trier eller Oliver Stone hadde kunstnerisk regi, for eksempel?

 

Framover blir det i hvert fall spennende å følge Syberia II, Broken Sword: The Sleeping Dragon og Uru: Ages Beyond Myst. Lenke: Gamer.no ser på spillhøsten 2003

Lenke til kommentar

Husker ennå de mange gode timene jeg hadde med Den Lengste Reisen, flott historie, herlig miljø, gripende stemning og veldig heldig implementering av kjente norske skuespillere...

 

Jeg skal innrømme for dere her og nå; jeg har ikke prøvd Monkey Island-spillene (vennligst ikke flame meg så veldig mye) men jeg har veldig lyst, og så snart jeg får orden på bank-sakene mine skal jeg gå ut på leting etter slike klassikere...:)

Lenke til kommentar

Som de aller fleste andre deltakere i denne tråden elsker jeg eventyrspill. Husker enda hvor fortryllet jeg ble av African Safari på C64'en, selv om spillet i seg selv ikke var så fryktelig godt. Favorittspillene mine i sjangeren ble stort sett alle utgitt på nittitallet. Monkey Island (1, ikke 2 (og for all del ikke 3 eller 4!)) er kanskje den største favoritten, men jeg har like gode minner fra Sierra's Quest for Glory-serie. Det første spillet i serien, So You want to be a Hero, er et spill jeg kan helt utenatt. Jeg klarte for øvrig akkurat å overtale en venn av meg til å kjøpe(!) det, og han elsket det.

 

Men det er vanskelig å velge ut _en_ favoritt i sjangeren. Senere på nittitallet kom spill som Beneath a Steel Sky og Flight of the Amazon Queen. Klassikere, begge to. Så kom Sierra's FMV-baserte spill (favorittene her er det første Phantasmagoria-spillet og Gabriel Knight 2: The Beast Within. Sistnevnte er et av tidenes beste eventyrspill) og Access Software's Tex Murphy-spill i 3D. Helt suverene spill. Apropos Tex Murphy, det er kommet et helt nytt spill i samme sjanger. Tror det heter Nick Velios: Conspiracy. Spillet distribueres dessverre ikke i Norge (enda?).

 

I de senere år har det egentlig kun kommet ett eventyrspill jeg virkelig har elsket: Syberia. Det er et spill ingen eventyrspillfans kan gå glipp av. Spillet har en suveren historie og en fantastisk stemning.

 

Hva skal til for at jeg skal kjøpe et eventyrspill? Visshet om at det har fått gode omtaler, og om at fokuset er på historien og ikke "puzzles". Spill som Myst har jeg aldri likt. Det er vanskelig å tenke seg eventyrspill uten puzzles, men det viktige er at de bygger opp under og passer inn i historien. Ulogiske eller "upassende" (altså slike som ikke passer inn i settingen, og som kun er der for å hindre spilleren) puzzles har jeg ingen ting til overs for.

 

Tilhengere av sjangeren bør forresten ta en titt på Interaktiv Fiksjon (eller teksteventyrspill). Det produseres massevis av dem i dag, og de fleste er gratis. Mange av dem er virkelig gode. Et par eksempler på klassikere i sjangeren: Dangerous Curves (detektivspill), Photopia, Anchorhead (Lovecraft-aktig grøsser), The Edifice, Fallacy of Dawn,... søk på "interactive fiction" på Google for å finne sider med omtaler og slikt.

Lenke til kommentar
Men et godt gammelt futurisk eventyr spill ingen nevner, MEN som er helt konge.. Er Operation Stealthforce, tror vertfall det var det det het...puh mange det :smile: Men det handlet vertfall om at du skulle finne et forsvunnet stealth fly.. Bra story i spillet, syntes jeg værtfall da..

 

Du mener Operation Stealth, fra Delphine Software (som senere lagde klassikere som Another World og Flashback... og som nå lager motorsykkelspill for EA).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...