Gå til innhold

Snu viften på CPU kjøleren


SpirreVipp

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg tror ikke det er noen god ide. Har to grunner til det:

 

1: Luftstrømmen på trykksiden er retningsbestemt, dvs at når vifta står riktig, blåses lufta hele veien langs ribba, ned til bunnen før den går ut til sidene. På sugesiden er luftstrømmen IKKE retningsbestemt. dvs at vifta henter lufta fra alle kanter, dermed vil ikke all lufta passere langs hele lengden på ribba.

 

2: "kompresjon/dekompressjon" Vifta genererer en så forsvinnende liten trykkforskjell mellom trykk og sugesiden at det trolig ikke er målbart

 

Den eneste måten å hente noe videre kjøling av en slik løsning må være å tette igjen øverst mellom ribbene slik at all lufta må suges inn i bånn. (for å få kjøling langs hele ribba og ikke bare i toppen)

 

Dette mener nå jeg i allefall, men alle former for nytenkning er positivt, det dukker jo opp en og annen god ide i blant.

Lenke til kommentar

Jeg har også tenkt på dette med at hvis den suger så suger den fra alle kanter. Dette tenkte jeg å løse ved å legge på en bred isolasjonstape øverst på ribba helt i kant med vifta.

Tenkte også på å teipe igjen helt og bare lage huller i bunnen slik at viften jobbet tung (lagde undertrykk) og luften strømmet helt fra bunnen av og ut via vifta.

Slik er det jo med kabinetter også. Overtrykk er et problem mens undertrykk er det ideelle med tanke på temperaturen.

 

Mvh SpirreVipp

Lenke til kommentar

Jeg har en liten teori angående retning på vifter:

 

Dersom man har en maskin som ikke produserer så mye varme, og dermed ikke så stor ribbe, vil det være effektift å ha en vifte som suger, da viften er ganske nærmt bunnen av ribben.

 

Dersom man har en høy ribbe, og viften skal suge, vil den ikke kunne suge lut fra der det er varmest (den vil ikke klare å trekke bort all luften helt i bunnen av ribben). Hvis den deriomot blir satt til å blåse mot bunnen, vil luften treffe bunnen av ribben og flytte seg til siden etterhvert som ny og kald luft kommer ned på ribbebunnen!

Lenke til kommentar

Etter som det er så delte meninger om dette så skal jeg teste litt i helgen. Skal teste med og uten tape også.

Har en Swiftech kjøler (MCX370 eller noe sånt) med 60X60X25 Pabst vifte så jeg må nok til med noe tape for å hente varmen vekk fra bunnen av kjøleren.

Skal poste resultatet her så fort jeg får noen erfaringer med dette.

Lenke til kommentar

Og dette er resultatet:

 

Blåse

[*] 34 grader idle

[*] 41 grader load

Suge

[*] 38 grader idle

[*] 42 grader load

 

Ikke helt hva jeg hadde ventet og spesielt ikke det at den skulle øke 4 grader på idle og bare 1 på load. Har nå snudd viften til å blåse igjen.

 

Man kan vel muligens konkludere med at det om viften skal blåse eller suge kommer helt ann på hva kjøleribben er laget for. Min er tydeligvis laget for at viften skal blåse. Den er jo forholdsvis dyp og da med lange, gjengede kjølepinner.

 

Skal teste senere ved å sette på en større og raskere vifte på den. Ideelt hadde vært med en vifte i kabinettet som blåser luft rett inn på CPU kjøleren via en ventilasjonsslange eller noe slikt.

 

 

_________________

 

Happy hunting!

SpirreVipp

_________________

One OS to rule them all,

one OS to find them,

one OS to bring them all

and in the darkness bind them.

_________________

 

[ Denne Melding var redigert av: SpirreVipp på 2002-02-09 02:53 ]

 

[ Denne Melding var redigert av: SpirreVipp på 2002-02-09 02:54 ]

Lenke til kommentar

På den ene maskinen min, en Dell Optiplex er designenb slik at slot 1 (? - sånn P3 kort som man stapper nedi) kortet har en type "trakt" over seg mens vifta er plassert i bakkant av kassa. Lufta blir dratt inn gjennom den smale inngangen og langs hele kjøleribbas lengde før den blåses ut og bort på baksiden. ***** kult design faktisk. :smile: "Støvsuger prinsippet".

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Fekk dette forklart av ein som kan litt strømingsteori(skal forklare slik eg forstod det, ikkje veldig vitenskapleg):

 

På blåse-sida av ei vifte så blir det stor orden i lufta, så ein kan tenke seg at lufta jobbar samla mot eit fells mål, ribba, den får stor fart og treff ribba med stor kraft. Da blir det stor uorden, og lufta blandar seg godt.

 

På sugesida blir lufta samla frå eit stort volum og går sakte inn mot vifta. Lufta treff ribba med låg fart. All lufta kjem ikkje i kontakt med ribba, og lufta blir heller ikkje godt blanda, altså blir varmekapasiteten i lufta dårlegare utnytta.

 

Men så er det enkelte som oppnår betre resultat ved å suge.

Det kan vere fordi ribba er konstruert for det.

Men vanlegvis er det fordi desse brukar ein funnel, altså 80->60 adapter mellom ribba og vifta.

Denne funnelen smalnar inn nederst. Når vifta bles luft ned i funnelen blir det trongare og trongare, og det oppstår eit mottrykk i funnelen, som vil føre til at mindre luft enn vanleg kjem gjennom.

I dette tilfellet vil det vere betre å snu vifta og suge inn lufta. Da unngår ein mottrykket, og maks. mengde luft kjem gjennom.

 

Konklusjon:

Vanlegvis er det best at vifta bles, men om du brukar funnel *kan* det lønne seg å sette den til å suge.

 

[ Denne Melding var redigert av: Ola PeK på 2002-02-26 14:36 ]

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...