Gå til innhold

Kjøperguide for bærbare i alle klasser!


Anbefalte innlegg

UNDER ARBEID! BILDER, LENKER OG RESTEN AV TEKSTEN KOMMER! Jeg valgte å publisere denne nå for å få innspill på valgene, formatet og slikt før jeg ferdigstiller alt.

 

Introduksjon:

Det finnes en rekke med bærbare PCer, alle posisjonert mot en spesifikk målgruppe. Å velge riktig kan være vanskelig i en jungel med mange leverandører og enda flere modeller. Denne guiden er skrevet til dere usikre sjeler som er ute etter en ny bærbar, men ikke vet hvem dere skal velge. Felles for alle valg er at de har generelt god byggekvalitet, og utmerker seg i sitt prissegment.

 

 

Jeg har delt guiden opp etter pris, og deretter segment. Segmentene er:

 

Tynne mobile bærbare:

Populært omdøpt til ultrabooks, dette er segmentet hvor du finner små, tynne bærbare. Prisen ift. ytelse er lav, for det er ofte blitt brukt mindre komponenter, byggekvalitet er mer vektlagt. Skal du ha en solid, tynn PC begynner prisen på 9.000 kr. Passer for folk som ofte tar med seg den bærbare, har få ambisjoner om å spille på den bærbare, men ønsker en tynn laptop av høy kvalitet. Viktigste mål: lett og nett, rask hard disc, god byggekvalitet, lite støy, skjerm som kan brukes ute.

Multimedia/allround bærbare:

For de som ønsker en bærbar med balanse mellom kraft og mobilitet. Ønsker å kunne kjører spill og tyngre prosessor, samtidig som de ikke ønsker å knekke ryggen når de flytter pcen fra sted til sted. Viktigste parametere: God skjerm som kan brukes ute, grei lyd, grei balanse mellom skjermkort og prosessor, grei batteritid.

Gaminglaptops:

Generelt tunge PCer med kraftig skjermkort og lav batteritid. Passer for folk som må ha en god spillemaskin, men flytter ofte nok på den til at stasjonære maskiner ikke er et alternativ. Viktigste parametere: Kraftig skjermkort, god prosessor, god kjøling, god skjerm.

 

Budsjett: 5000 kr - 6000 kr

Skal du få en grei laptop anbefaler jeg at man legger i overkant av 5000 kroner i det. Hvis ikke ender du fort opp med en PC som dør etter et år. Spissformulert kan en si at 3000 kr hvert år på PC er dyrere enn 5000 hvert tredje år, enkel matematikk. Typisk for PCer under 6000 kr er relativt god på ting som kan oppgis I tall (GHz, RAM og GB), men oftest kombinert med svake skjermer, dårlig kjøling, høy viftestøy og medioker lydkvalitet på de innebygde høyttalerene.

 

Tynne mobile bærbare:

I denne prisklassen er det få gode alternativ som samtidig er lette, bærbare datamaskiner. Et lysglimt er Asus U46SD, som kombinerer sterk prosessor og skjermkort (GT 540M I en 14"!) med middels kjøling. Skjermen er dessverre ikke så god, da den er glanset og i tillegg har lav lysstyrke. Dette gjør den uaktuell som ute-pc, men svært aktuell for studenten som ønsker å spille litt. Interessant nok er U46SD den kraftigste mobile pcen i guiden akkurat nå.

 

 

Andre alternativ:

Toshiba Satellite R830 - svakere, men mindre og lettere

 

Multimedia/allround bærbare:

Det finnes mange allroundere i denne prisklassen, men ikke like mange som kan levere kjøling på linje med Asus K53SV. Kombinasjonen i5-prosessor og GT 540M er god for 15,6" til denne prisen, men K53SV hever seg over konkurrentene med suveren kjøling og god byggekvalitet (aluminium). Som praktisk talt alle PCer under 7000 kr er skjermen ikke blandt de beste, men ønsker du kraft og kjøling til en billig penge er dette absolutt din hest.

 

Andre alternativ:

Diverse tilbud på Dell XPS 15

 

Gaminglaptops:

Dedikerte gaming bærbare er fraværende i denne prisklassen, ta derfor utgangspunkt i allrounderen over!

 

 

Budsjett: 6000 kr - 8000 kr

I denne prisklassen begynner kvaliteten å bli høyere. Hvis en kun ser på spesifikasjoner er det liten ytelsesøkning, men de lite-målbare spesifikasjonene som skjerm, høyttalere, matrialvalg og tastatur heves til et helt annet nivå.

 

Tynne mobile bærbare:

Overraskende nok er det ikke så mye å hente enda i segmentet 6000-8000, de ordentlig gode ultrabookene starter på rundt 9000 kr. Slik markedet er nå vil jeg enten anbefale å kjøpe modellene nevnt ovenfor (Asus U46SD, Toshiba Satellite R830) - eller flesk til noen kroner for den suverene Asus Zenbook UX31.

 

Samsungs første ultrabooklansering - Samsung 530U3B virker som beste alternativ i prisklassen, men denne er flunkende ny og ikke vært inne for testing noe sted enda. Anbefalingen gjøres derfor på bakgrunn av Samsungs generelle kvalitet, som over linjen har visst seg som svært god. På papiret virker den svært lovende, og leveres med sterk prosessor og rask 128 GB SSD-disc, kombinert med lav nettovekt på 1,4 kg.

 

Andre alternativ:

Asus Zenbook UX21 - God prosessor og rask SSD-disc, kombinert med suveren byggekvalitet samt svært lav total vekt (1,1 kg!). Ulempene er middels svakt batteri og svært svak, refleksiv skjerm.

HP Probook 6460 - 14" på over 2 kg, god skjerm med høy oppløsning, relativt solid maskinvare og byggekvalitet. Noe svakt batteri og lite mobilitet (tung og relativt stor til å være 14") "diskvalifiserer" den fra en anbefaling.

 

Multimedia/allround bærbare:

Det finnes flere fantastiske allroundere i denne klassen, som leverer godt på alle områder. De som skiller seg ut gjør det ved å levere solid byggekvalitet, full-HD skjerm og god lyd. Valget mitt falt på Dell XPS 15 (med oppgradert skjerm). XPS 15 leverer en fantastisk multimediapakke med klassens beste skjerm og lyd, solid byggekvalitet og balanserte komponenter. Spilling er også fint mulig i lavere oppløsninger. For brukere sultne på høy batteritid kan man oppgradere batteriet - og da kan man fort få til 6 timers kontinuerlig filmavspillning - og skal du primært se mye film på den bærbare, kjøp for guds skyld denne og ikke kast bort penger på noe dyrere.

 

Andre alternativ:

Asus N53SN - billigere, kjøligere, bedre ytelse og mer stillegående enn XPS 15, men ikke med like godt lyd og bilde, samt betraktelig svakere batteri. Solid andre plass

 

Gaminglaptops:

Selv ikke 8000 kr holder til en bunnsolid gaminglaptop med et ordentlig skjermkort! Fra tid til annen bikker de svakeste versjonene av Asus G53SX under 8000 kr og blir da automatisk førstevalg.

 

I prinsippet vil jeg anbefale å enten spare opp litt ekstra og kjøpe den dyrere kr Asus G53SX eller kjøp allrounderen Asus N53.

 

Andre alternativ:

Asus N43SN er et greit alternativ, og til rett over 6000 kr kan den sees på som et kupp ift ytelse. Utstyrt med et GT 550M grafikkort yter den bedre enn GT540M-brødrene sine, og litt dyrere varianter kan også fås med SSD. Lydkvaliteten i de innebygde høyttalerene og byggekvalitet er også svært god ift. skjermstørrelsen på 14". Det store aberet er og blir skjermkvaliteten, som er svært reflektiv, kombinert med lav lysstyrke og bare et helt greit fargespekter. At oppløsningen er lav gjør forsåvidt lite - skjermkort under ytelsen til Nvidia GTX 560M kjører få spill i høy oppløsning uansett.

 

MSI GE620DX - utstyrt med godt balanserte Nvidia GT 555M og en i5-prosessor. Skjermen er god, og komponentmessig gir denne laptopen mye per krone. Dessverre har tester rapportert CPU-throttling, høy viftestøy og varmeutvikling. Kan vurderes på tilbud, men til full pris blir den for dyr ift. generell kvalitet.

 

Budsjett: 8000 kr - 10.000 kr

***Kommer***

 

 

Budsjett: 10.000 kr - 15.000 kr

***Kommer***

 

Budsjett: 15.000 kr ->

***Kommer***

 

 

 

Endret av Geirern
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...