Gå til innhold

[Løst] suzuki 50 hk 4 takt 2002 modell


Anbefalte innlegg

jeg har nettopp kjøpt en silver viking 18 fisker med en suzuki påhenger, det er montert på nav. lys og et bittelite dekslys over døra fra før. Jeg har tenkt å kjøpe en liten lyskaster 12 volt på dekk når jeg skal fiske om natten og sigarettenner for evt. varme. Jeg har tenkt å kjøpe ett batteri til som jeg bare skal koble mot motoren, for å få startet den vis det blir tomt for strøm i det andre batteriet. Hvil suzukien klare å lade opp batteriet selv eller må jeg koble batteriene på landstrøm?

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Selv om det er løst kan jeg svare så andre kan ha glede av dette :)

 

Ja det går bra, det du trenger er et skillerele, en skillediode eller en toveis hovedstrømbryter.

 

Det største problemet er at påhengsmotorer ikke leverer så mye lade-amper så det kan være vanskelig og få begge batteriene fullt oppladet på korte turer.

 

Et skillerele lader først opp startbatteriet og etterpå opp forbruksbatteriet, problemet er at det vil "lekke" litt strøm hele tiden så en hovedstrømbryter burde brukes på begge batteriene.

Skillediode lader opp begge batteriene samtidig men gjør at strømmen ikke blir tatt fra startbatteriet til forbruksbatteriet, denne løsningen skal ikke bruke strøm.

 

En toveis hovedstrømbryter gjør at kapteinen må være ansvarlig og bytte batterikrets selv nå det ene batteriet er oppladet, fordelen er at du som kaptein kan kontrollere hele lade-syklusen på alle batterier og man har et nødstartesystem hvis det ene batteriet ikke innehar nok startstrøm, ulempen er at kapteinen er slapp og ikke veksler på ladingen individuelt men hele tiden lader begge batteriene samtidlig, noe som gir skjev lading og vil resultere på sikt i et utladet batteri og et overladet batteri.

 

Jeg pleier og bruke et hovedstrømpanel som gir 1 start og 1 forbruks-batteri, nødstart, 2 ekstra sikringer som er upåvirket av hovedbryteren til lensepumper etc., og 100amper sikring til forbruk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...