Gå til innhold

Snart får du Linux på nettbrettet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er klart at Canonical har teknologien og folkene til å få dette til. Jeg har brukt Ubuntu i noen år og i den siste tiden gått over til Mint. Dette har mange Ubuntu brukere gjort pga av dårlige avgjørelser fra Canonicals side. Her gjenstår det å se om de klarer å lage en solid platform og om de gjør de samme feilene som de gjorde med Ubuntu.

Lenke til kommentar

Off topic kommentar til faktafeil i spoiler.

 

Ubuntu har tidligere utviklet sitt eget brukergrensesnitt for berøringsskjermer, som de kaller Utouch. Etter det har Linux-utviklerne implementert støtte for multitouch direkte i både Linux-kjernen og i grafikkmotoren X.org. Det er også støtte for multitouch på eksperimentstadiet i grafikkmotoren Wayland, som ses på som en arvtager til X.org.

En kommentar til dette:

Jeg vet at dere har direkte oversatt dette avsnittet fra IDG som dere oppgir som kilde, men jeg tror det likevel er feil. uTouch kom så vidt jeg kan google med Ubuntu 10.10 i oktober 2010 mens Linux kernelen fikk multitouch i kernel 2.6.30 som kom 9. juni 2009 og multitouch standarden brukt i X (MPX, Multi Pointer X) ble spesifisert i 2008 og lansert i oktober 2009.

 

Så ordet siden passer ikke inn i avsnittet. Både Linux kernelen og f.eks KDE har f.eks hatt støtte for multitouch i åresvis som vist i videoen her fra 10 juni 2009:

 

 

 

Kjempeflott at Canonical kommer på tablet-markedet. De har det nødvendige oganisasjonsapparatet som kreves for å få gode maskinvarekontakter hos produsentene og samtidig et langt over gjennomsnittlig ønske om åpenhet og følging av standarder, samt at de leverer et ganske polert produkt. Jeg velger lett Ubuntu over Android og iOS på en tablet.

Lenke til kommentar

Enig med JohndoeMAKT her, gi meg heller en fullblods linuxdistro enn Android. Ser for meg at unity eller gnome 3 faktisk kan fungere på tableter, hva de gjør på desktopen er en annen sak. En fullblods linuxtablet med store deler av den normale pakkebrønnen hadde vært noe jeg faktisk kunne tenke meg til å kjøpe, siden jeg da vil få tilgang til det meste av programmer jeg til daglig kjører på laptopen som kjører lubuntu.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

håper det bare ikke er for sent å komme på markedet nå.

 

Hvor sent kom ikke Apple til portabel musikk-markedet? Mange år etter MP3-spilleren, årtier etter minidisk-spilleren (som hadde bedre kapasitet og lavere pris på det tidspunktet) og flere århundrer etter walkman'en.

 

Tablet-markedet er hverken saturert eller konsolidert. Det er nok ikke tidspunktet som avgjør om Ubuntu lykkes her. Det er spørsmålet om de klarer å levere noe som flere regner som bedre.

 

Hadde de lovet en Ubuntu-mobiltelefon, hadde jeg (og kanskje ikke så mange flere enn meg) lagt meg på pre-order. Men her skal de altså opp mot Windows 8, og konkurrere om hvem som skal være på topp av tungdrevne desktop-operativsystem tilpasset tablets. Det er mye som kan gå galt her. Andelen vanlige forbrukere som anser "Ubuntu" for å være et større brand name enn "Android" eller "Windows" er nok ganske begrenset. De blir nødt til å levere.

Lenke til kommentar

Don't underestimate the power of appstore/marcetplace.

 

Det vi ikke kan legge under en stol er at iOS ikke er så populært som det er bare fordi OS'et er så bra. iOS er mye godt ubrukelig standalone. Mye av styrken til iOS lå i utviklingsplattformen og distrubisjonsplattformen som gjorde det lett for utviklere å nå ut med sine apper, og lett for brukere å finne apper, da til relativt rimelige priser. Dette var ting tjenestetilbydere raskt slengte seg på og reklamerte for, hvilket igjenn betød gratis reklame for apple. Så kom alskens 3. parts hardware.

 

Det er i dette mesteparten av forspranget ligger, alt omkring, ikke selve nettfjøla.

 

Jeg kan se at dette nok kan være en super sak for entusiasten, men for vanlige folk er det så alt for mye som mangler av disse små enkle tingene.

 

Det er ikke uten grunn at MS har implementert marcetplace i windows 8. Joda, jeg vet at man kan installere programmer selv, fra forskjellige steder, men vanlige folk er enkle brukere, og de fleste skjønner stort sett ikke en dritt når du snakker om de enkleste ting som omhandler IT.

Lenke til kommentar
Don't underestimate the power of appstore/marcetplace.

Du vet at Debian som Ubuntu er basert på fikk "appstore" i 1998 og omtrent alt av Linux-distroer har hatt tilsvarende i minst 10 år. Under GNU/Linux bruker du normalt utelukkende "appstore" for programvareinstallasjon i motsetning til Windows og OS X som nå i 2011 og 2012 skal gjøre det mulig for utvalgte applikasjoner. "Appstores" i Linux-verdenen er også normalt kompilert for en rekke maskinvarearkitekturer som f.eks ARM som gjør at det øyeblikket du installerer Ubuntu på en tablet har du tilgjengelig 99% av programvaren du har på Ubuntu på skrivebordet, per i dag omtrent 35 000 applikasjoner.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...