Gå til innhold

[Løst] Nettverkskabel lengde


Anbefalte innlegg

Jeg har en D-Link Dir-615 router. Jeg har problemer med å få en kabel på 20 meter til å fungere. Noen som har tips om hva som kan være årsaken.

Jeg har prøvd 2 forskjellige kabler på denne lengden med samme problem.

Lengder på 10m/5m/2m fungerer helt fint.

Det ser ut som om det er svakt signal når jeg ser på "local area connection". Den får forbindelse og mister den med en gang(Blinker hele tiden).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kabel på 20m skal ikke være i nærheten av et problem. Er dette ferdigkoblete kabler, eller kabler hvor du har satt på plugg.

 

Blir problemer med kabler når man kommer opp i lit lengde om man terminerer pluggene galt.

 

Riktig rekkefølge skal normalt være som under i Norge:

  1. Hvit/Orange
  2. Orange
  3. Hvit/Grønn
  4. Blå
  5. Hvit/blå
  6. Grønn
  7. Hvit/Brun
  8. Brun

 

Rart, er dette en krysset kabel? Ikke skyt meg viss jeg tar feil men mener å huske at man "må" ha det for slike lengder. Sitter selv på en cat-5 krysset på 25 m fra samme router.

Trenger ikke krysset kabel ved større avstander. Krysset/ukrysset har ikke noe med avstand å gjøre.

Lenke til kommentar

Standard TP cat5 skal holde opp til 100meter ved mindre det er ekstremt mye EM støy. I praksis så finner du skjeldent slikt i et vanlig hus ved mindre har kveilet TP kabelen din 20 ganger rundt trafoen på den store stålampen i stuen ;)

 

Hvis den svikter på bare 20 meter så er noe veldig galt.

Krysset eller ukrysset kabel skal ikke være noe issue. Det skal ikke påvirke på noen måte hvor lang kabelen kan være - og med autosensing på de aller fleste nettverksporter som vi har på dagens utstyr så er det som regel helt ett-fett om du bruker krysset eller ikke. Det er på gammelt eller profesjonellt bedriftsutstyr generellt sett at du må ha litt bedre kontroll på dette. Hvis dette var et issue så ville ihvertfall ikke avstanden være en faktor. Da ville du bare ikke fått kontakt i det hele tatt på en av de to typene.

 

Jeg vet rett go slett ikke helt hva jeg kan foreslå som feilkilde her - utenom at du må sjekke kabelen for fysiske skader. Stygge knekker og annen skade kan jo ha skadet en leder og laget dårligere kontakt. Nå er vanligvis TP kabel rimelig robust dog...

 

Har du laget kabelen selv så sjekk også at den er terminert riktig som det nevnes over. Det er alltid marginer for feil når det ikke er en ferdigkabel.

 

En siste mulighet er kanskje at porten du bruker på nettverksenheten er skader og ikke sender sterkt nok signal? Bare en idè. Vet ikke helt hvordan man ville testet dette i praksis - men om du kan helt utelukke kabelen vet å teste 2 forskjellige f.eks. så er det gjerne noe jeg ville mistenkt i neste omgang.

 

Du må bare gå systematisk til verks og begynne å utelukke mulige årsaker :)

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Du har koblet kabelen feil. Det er fire tvunnede par i en slik kabel og man må bruke de parvis.

Big_JT gav deg riktig kobling over.

 

rj45-straight-568-B.gif

 

Ja, det OP oppgir er jo ikke korrekt. Vet ikke om det bare var slurv fra hans side da han skrev innlegget, men det bør jo absolutt dobbelsjekkes. Hvis ikke kablingen stemmer så er det jo en åpenbar feilkilde.

 

Bare høres litt merkelig ut at ikke ferdig kabel på 25meter ikke fungerte heller dersom dette er feilen. Det fremkommer ikke helt klart om dette var test mot hans egen ruter eller mot denne andre ruteren.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Standard TP cat5 skal holde opp til 100meter ved mindre det er ekstremt mye EM støy.

 

En Cat5 skal i teorien ikke være lenger enn 90m, hvis ikke kan den ikke puttes i båsen cat5. I praksis kan den være ganske mye lenger.

 

Godt mulig. Det jeg skrev var ikke ment som noe definisjonsmessig presist men heller praktisk info. Beklager om det ikke var klart nok uttrykt. Setter likevel pris på rettelsen.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Den ferdige 25 meteren var mot en annen router.

Jeg har jo koblet en 10 meter og en 5 meter på denne måten som fungerte helt fint. Det er jo slik ferdig koblede kabler er...

Det er en grense på rundt 10 meter på om kabel som er riktig koblet eller ikke fungerer. På kortere avstander blir det ikke nok støy til at man merker at kabelen er feil, men på lengre avstander blir støyen så kraftig at det overdøver nyttesignalene.

 

En Cat5 skal i teorien ikke være lenger enn 90m, hvis ikke kan den ikke puttes i båsen cat5. I praksis kan den være ganske mye lenger.

For å presisere lit. Standaren som sier noe om nettverkskabling tilater totalt 100m nettverkskabling. Av dette kan 90m være fast opplegg og man har lagt inn mulighet for 2 x 5m patchesnorer i vær ende. Derav total kabellenge på 100m.

Lenke til kommentar

Big_JT: Dette tror jeg ikkenoe på :) Jeg har brukt 25m+ snorer både i jobb og ikke - med forholdsvis mye elektromagnetisk støy og har aldri opplevd dette.

 

Snabelen

 

Misforstod du nå?

Jeg tolket det slik at han forklarte at en feilterminert kabel kan fungere på kort avstand, men at det da vil slå ut på lengre kabel - ikke at ikke 25m+ kabler ikke fungerer. Som det er nevnt så er jo cat5 passelig opp til 100m (eller 90m avhengig av hvordan du definerer det).

 

Jeg har selv brukt 50m+ kablinger uten noe problem selv på gigabit, så dette er vel ikke noe kontroversiellt.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Rart, er dette en krysset kabel? Ikke skyt meg viss jeg tar feil men mener å huske at man "må" ha det for slike lengder. Sitter selv på en cat-5 krysset på 25 m fra samme router.

 

Nei.

Opprinnelig brukte man krysset kabel dersom man feks. koblet 2 PCer direkte mot hverandre, mens man brukte rette kabler dersom man koblet via en hub (switch ble først vanlig en stund etterpå).

 

I dag har det aller meste utstyr, både nettverkskort og switcher (hub'er eksisterer så og si ikke lenger)såkalt "Auto-MDIX" porter, som automatisk endrer porten slik at både rette og kryssede kabler kan brukes om hverandre. Det er derfor SVÆRT sjeldent man har behov for en krysset kable, ihvertfall på et hjemmenettverk.

Lenke til kommentar

Tusen takk for hjelpen. Litt flaut å koble feil.. Trodde jeg gjorde det riktig når kortere lengder fungerte:-) Alt funker fint nå.

Det er helt normalt at det fungerer med enkeltledere på korte avstander (ca 0-20m), men på lengre strekk vil man få feil tilpasning og støy uten parvis terminering.

 

Jeg kan ikke nok om det fysiske nettverkslaget på ethernet og TP-kabel, men jeg ville jo tro at om koblingen på kabelen var feil så ville ingenting bli overført uansett avstand pga. impulsene kom frem i feil mønster og dermed var meningsløst tullball som nettverkskortet ikke kunne lese uansett.

 

Jeg tviler på ingen måte altså - jeg bare sier at det hadde vært fint om noen forklarte hvordan det kan fungere med en feil i kabelkoblingen likevel - for min egen lærings del :)

 

EDIT: hmm nå tenkte jeg ikke på at så lenge man gjør samme feil i begge ender så vil fremdeles signalene komme inn på riktig pin. Da forstår jeg kanskje. Den parvise termineringen er viktig pga. hvordan EM feltet i kabelen former seg og lager sin egen støy på lederene anntar jeg? Da kan jeg se hvordan den kunne fungere på 10m men ikke 25.

 

-Stigma

Endret av Stigma
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...