Gå til innhold

Solcellepanel - Bevegende mot solen


Anbefalte innlegg

Hei, har fått en litt vanskelig oppgave, for meg som ikke er båtkyndig.

 

Jeg skal da ha et solcelle panel som kan flyttes, automatisk etter solens posisjon, og skru seg av når natt (helst 100% automatisk)

 

Planer;

Lage en bøy over båten med en typ motor(eller noe) som kan flytte solpanelet fra taket til siden av båten (rett).

Den skal også kunne bøyes.

 

Er dette en fantasi prosjekt eller?

NB budsjett er ikke spørsmål, men hold deg saklig.

 

Eventuelle tips?

Endret av Woltox
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fult mulig..

 

Alt går, bare noe tar lenger tid.

 

Når det gjelder å kutte forssyningen om natten, så kan det gjøres enkelt med et rele i passende størrelse, avhengig av solpanelets effekt. Dette trekkes automatisk ved hjelp av strøm fra solcellepanelet. Ved hjelp av dioder i kretsen, som gjør at det bare får strøm fra solcellen, og ikke fra batteriet. Men det må også brukes en spenningsregulator, og litt elektronik til for at det skal virke stabilt.

 

Selve flyttingen av panelet kan gjøres med stepp motor. Og du må velge om du vil ha en eller to akser. Styringen av den kan gjøres med spesielle lyssensorer. (Er ikke inne i det..).

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Det er ikke en selvfølge at et solpanel som følger solen automatisk gir høyere ladestrøm, og spesielt ikke hele året. Men siden dette er ei oppgave, så tipper eg at det ikke er viktig :)

 

Selve "teknikken" er enkel. Panelet må festes på en motor som er så strømgjerrig som overhode mulig. Bruker den mye strøm så er det fort gjort at riggen bruker mer strøm enn gevinsten man får av å følge solen. Ref første avsnitt her. Husk at motoren skal tilbake igjen på kvelden også, noe som også bruker strøm. Det normale er å bruke en stepmotor, men en vanlig reverserbar motor er også brukbar. For mindre DIY løsninger så kan man bruke servoer.

 

Når det gjelder styringen så kan dere enten styre motoren via en mikrokontroller som kalkulerer solens bane over himmelen. Siden båten ikke alltid vil være stasjonær så kreves det også GPS så mikrokontrolleren vet hvor den er(for å beregne banen). Eller så kan dere lage en sensor med tre lysfølsomme sensorer. Mikrokontrolleren programmeres da slik at den flytter panelet slik at det alltid er den midterste sensoren som har mest lys. Får sensoren til høyre mer lys så flyttes panelet til høyre, og vice versa.

 

På mange dager er det såpass lite sollys generelt at å flytte panelet etter sollyset er et tapsprosjekt. Så systemet bør inkludere en metode for å finne ut hvor mye sollys det faktisk er, og om det er vits i å flytte panelet for å få mer ladestrøm. Dette kan kanskje registreres via lyssensorene eller via å sjekke ladespenningen(jo høyere den er jo mer sollys er det).

 

Det beste alternativet er en mekanisk løsning. Om dere ser på drivhus så er det mange som har temperaturregulert åpning/lukking av vinduene. Her er det festet enkle stempler på et utvalg av vinduene med en gass som utvider seg når den blir varm. Så jo varmere det blir i drivhuset jo større blir åpningen i vinduet. Når gassen så blir kjølt ned igjen så lukkes vinduet. Dette er da en løsning som ikke bruker strøm, og lignende løsninger blir ofte brukt på solar tracking solarpanel.

 

Søk på nettet, spesielt på hackaday.com, så vil du finne mange forslag. Lykke til! :)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Her må du spørre deg om den ekstra elektronikken og mekanikken virkelig er billigere og mer driftsikker enn å bare montere et eller to ekstra paneler i forskjellige retninger. Jeg tror du skal ha ganske store paneler før det lønner seg med en motorisert løsning, typisk 10 kW eller mer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...