Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

styrestrøm skjema vg2 trenger hjelp snarest! :)


Anbefalte innlegg

Hei.

 

noen som kan hjelpe meg med et stryrestrømm skjema, har prøvd flere ganger, men får det ikke til

 

her er oppgaven:

 

du har et transportbåndsystem med 3 transportbånd med hver sin motor, som ska startes med en knapp(s1) og stoppes(s2) med en annen.

 

når du trykker på s1 skal motor 1 starte, etter 5 sekund skal motor 2 starte, etter 5 sekund til ska motor 3 starte.

 

så skal dette svive til du trykker på stopp kanppen (s2) da skal motor 3 stoppe, så skal motor 2 stoppe etter 10 sekund, og så skal motor 1 stoppe etter 5 sekund.

 

Bilde ble speilvendt men håper dere fårstår det det er sånn jeg mener det skal være men det virker ikke. noen som kan komme med nytt forslag?

 

problemet nå er at jeg ikke klarer å lage en holdekontakt på s2

Endret av oadn
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noe av problemstillingen er jo at naar en laerer gir en slik oppgave, saa er det jo fordi elevene skal jobbe med den og saa laere av denne jobbingen.

 

Hvis man saa bare legger ut et forslag til en "ferdig loesning" da har jo laeringen paa mange maater gaatt i vasken. Hvis man i stedet "hinter litt paa vei" saa skulle ikke laeringsprosessen gaa tapt.

 

Finnes det noen foeringer eller bestemmelser for hva slags "teknologi" som skal brukes ?

 

Her blir det nok enklest og billigst aa bruke PLS og programmerte timere, i stedet for elektromekaniske eller elektropneumatiske timere pluss det fornoedene antallet releer.

 

Som PLS oppgave saa er det jo en forholdvis grei oppgave. Er det lov aa bruke PLS ?

 

Uansett enten det er lov aa lage sluttloesningen med PLS eller ikke, saa ville jeg ha begynt med aa lage et PLS program i ladder som loeser oppgaven og saa eventuelt "oversatt" fra ladder til styrestroemsskjema i ettertid.

 

Det billigste og enkleste vil nok vaere aa benytte en PLS for start og stopp logikk pluss eventuelt 3 stk releer for aa levere noedvendig effekt til motorne, hvis dette er en akseptabel loesning.

 

Er det snakk om 2 eller 3 fase system ? Stor eller liten effekt ?

 

Beklager mangel paa "rett tastatur".

Lenke til kommentar

Nei, det er nok egentlig ikke en PLS oppgave, men det er vel allikevel enklest å først løse den som PLS oppgave og så eventuelt "oversette" til rlelogikk etterpå. (Dvs etter testkjøring med simulator.)

 

Som et alternativ til kryssord og den slags tidtrøyte, har laget to forskjellige løsninger som begge ser ut til å fungere på/med PLS.

 

Den første varianten ville kreve totalt 9 releer og 4 tidsreleer hvis den skulle konverteres til relestyring, slik at denne ble for omfattende som relelogikk.

 

Laget så en variant med 4 releer og 4 tidsreleer som også ser ut til å fungere. Rele no 4 er ellers et hjelperele for å holde styr på "start/stopp logikken".

 

som "oadn" skriver i sitt første innlegg så er det et problem å få til en holdekontakt i forhold til stoppbryteren, med mindre man tar i bruk et ekstra rele til dette spesielle formålet.

 

Tips om å utvide fra 3 til 4 releer er gitt. Du/dere får komme med noen videre forslag selv, slik at det ikke blir "ferdig løsning og ingen læring".

 

Oppgaven lar seg da løse og det er da en forholsdvis "morsom" og interessant oppgave.

Endret av arne22
Lenke til kommentar

det er rele styring, så har ikke låv til å bruke pls.

 

men jeg har tegnet det på fluid sim sånn at jeg kan få simulert det, og alt virker, det startet sånn som det skal. Og stopper som det skal når jeg holder inne stoppknappen.

Så det som er problemet er altså stoppknappen få den til å bryte sånn att k7 ( offdealy) mister spenningen og begynner og telle. så det eneste tipse jeg trenger er den der stoppkanppen..

Lenke til kommentar

Når man programmerer PLS i ladder, så kan man programmere slik at det er forholdsvis enkelt å konvertere fra ladder til styrestrømsskjema for relestyring og vise versa.

 

Laget en løsning for Ladder / relestyring som ser ut til å fungere greit. (Bruker PLS simulator til å teste.)(Zelio Soft fra Schneider)

 

Det du nevner og som jeg tror er helt rett, det er at du mangler noe "logikk" rundt start stopp funksjonen.

 

I forbindelse med den enkleste ladder varianten, så simulerte jeg med 3 stk releer for motorstyring, pluss et ekstra rele til å holde styr på "start/stopp logikk".

 

Hvis du lar start og stopp gå via en ekstra holdekrets for start og stopp, slik at det blir til sammen 4 releer og fire holdekretser, da kan det nok fungere.

Lenke til kommentar

Fant ut av en nokså enkel løsning som lar seg forholdsvis lett implementere både som pls program og som styrestrømsskjema / relestyring.

 

I all enkelhet: Man setter inn en ekstra holdekkrets (dvs også et ekstra rele) som bare er til for å styre start/stopp timerne.

 

Denne ene holdekretsen lar man styre 2 stk "delayed on" og 2 stk "delayed off" tidsreleer.

 

For de tre motorne så lager man hver sin forholdvis ordniære holdekrets, bortsett fra:

 

Starten for den første motoren (den som skal starte først) er en ordinær bryter, for eksempel S1. (S1 starter både den ekstra holdekretsen pluss også holdekretsen for den første motoren.)

 

De to neste holdekretsene startes av T1 og T2 som er "delayed on".

 

Ved stopp aktiviseres S2. Dette "slår av" den ekstra holdekretsen, pluss også holdekretsen for den siste motoren. De to neste motorholdekretsene slås så av ved hjelp av T3 og T4 som er "deleyed off" (Og som i likhet med de to andre timerne er styrt fra den ekstra holdekretsen.)

 

Klarer du å se dette for deg ? Tegn gjerne et forslag, hvis du vil.

 

Det som ser ut til å være bra med denne løsningen, det er at ved å velge timertype og timerintervall, så kan man i bunn og grunn få til en hvilken som helst sekvens av "hendelser" ifb med start og stopp.

 

Denne metoden forutsetter like mange holdekretser som det er motorer pluss et ekstra "logikkrele".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...