Gå til innhold

Noen tips for kamera i varmen. Forebygg selv.


Anbefalte innlegg

Luftfuktighet er drepen for noen og en hver. Reiser du til utlandet med kameraet i bagasjen, vil du før eller siden støte på problemet med kondens. Kondens er kameraets fiende nummer tre, etter støvet som er fiende nummer to, og vann er en klar fiende nummer en.

 

Ofte så er det aircondition på hotellene i varmere strøk, og her kan du fort møte veggen med et kamera som nekter å gå i opptak. Du får varsling om "HUMID" i søkeren, og kamerat nekter plent å samarbeide. Resultatet av dette kan bli "båndsalat" inne i kamerat, med mulige påfølgende skader på båndtransport m.m. Det er ingen enkel sak å dissekere (åpne) et konsument kamera. Jeg fraråder på det sterkeste å prøve på dette, da det fort kan bli et puslespill du overhodet ikke får til å bli komplett. Følgen av dette kan bli at garantien bortfaller.

 

For å forebygge kondens i kameraet i slike situasjoner, kan jeg anbefale følgende enkle tips: Når du har vært ute en hel dag med kameraet, er kameraet oppvarmet. Da er det aldri noe problem å bevege seg inn i områder som har en lavere temperatur. I løpet av natten med airconditon på, blir kameraet kaldt, og det er når du beveger deg ut i igjen varmen at kondensen kommer.

Når du kommer inn på rommet etter filming, pakker du kameraet godt inn et håndkle eller lignende, og legger det helst i et rom hvor aircondition ikke har noe særlig effekt. F.eks. i et skap. Det som er viktig, er å beholde ute temperaturen i kameraet så lenge som mulig.

 

Tips nummer to krever aktsomhet mot tyveri og eventuelt regnvær. Har du mulighet, med en viss sikkerhet om at kameraet ikke blir stjålet eller utsatt for et skybrudd, kan du oppbevare det på verandaen eller ute, da er alle problemer med kondens eliminert.

 

Selvfølgelig er det situasjoner man har lyst til å feste på tapen innendørs, og da får man ta konsekvenser av dette dagen derpå. Har kameraet en betydelig lavere temperatur når du tar det med ut i varmen, så la det få avklimatisere seg en god stund før du tar det i bruk. Du kan gjerne åpne kassettluken for at det skal gå raskere. Påse at det ikke kommer støv og andre fremmedlegemer inn i kassettluka.

 

Når det gjelder støv, saltdamp, og omgivelser med forurensninger kan en enkel plastpose spare deg for unødig irritasjon. Finn en transparent plastpose og tre denne over kamera. La åpningen vende ut mot linsa, og tape fast posen rundt linsa, slik at bare linsa stikker ut. Med litt fantasi klarer du å betjene kamera på normalt vis. Dette fungerer også i regnvær, men ikke stol blindt på at linsa tåler alt mulig. En Splashbag er jo selvfølgelig det sikreste, men de koster en del.

 

Til slutt:

Husk å forsikre utstyret ditt. Du kan tegne kameraforsikring som dekker alle mulige uhell. Den koster litt ekstra, men til gjengjeld er gunstig hvis uhellet er ute. En vanlig reiseforsikring er ikke like dekkende. Noter også alle serienumre, og ta gjerne bilder av utstyret. Bare et kamera? Da tar du bilde i et speil. Kvitteringer er også kjekt å ha, hvis det skulle bli et forsikringsoppgjør.

 

God tur!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...