Gå til innhold

"Utbetalt" overtidsjobbing som avspasering, ikke lønn


Anbefalte innlegg

Samboeren jobber i en barnehage. I denne barnehagen er det slik at man aldri får betalt for overtidsjobbing i form av utbetaling av rene penger, men man tjener opp avspasering. Det jeg lurer på er om dette er ihht regelverket. Burde ikke overtidsjobbing bli utbetalt i kroner?

 

Bemanningssituasjonen gjør det vanskelig for henne å få brukt avspaseringen som tjenes opp, og avspaserings"kontoen" blir slettet hvert halvår hvis man ikke bruker opp alt. Syns hele opplegget lukter ganske svidd.

Endret av Anathema
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå finner jeg ingen kilder på det, men mener at arbeidsgiver kan "utbetale" overtid som avspasering. Men uansett krever dette at det er en reell mulighet til å avspasere. Dersom arbeidstageren aldri får lov til å avspasere, så må arbeidsgiver utbetale alt som lønn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette høres for meg litt rart ut. I vår bedrift har vi en grense på 150 timer (vi kaller det timebank), og ved hvert årsskifte gjøres dette opp: Det man ikke har tatt ut i fri/avspasering blir utbetalt som vanlig lønn. Dette fungerer bra hos oss.

 

Vet imidlertid ikke noe om hvilke regler som gjelder.

Lenke til kommentar

AML § 10-6 (11) og (12) sier at det skal utbetales overtidstillegg på minst 40%, og at det kan avtales skriftlig at overtidstimer (altså ikke tillegget, kun de timene man har jobbet ekstra) skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt. Dersom det ikke kan tas ut, så skal det selvfølgelig utbetales i penger, ikke slettes.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette med sletting av avspaseringstimer som overstiger 40 timer i månden så er dette henta frå samme paragraf som Herr Brun viser til:

 

§ 10-6. Overtid

 

(1) Arbeid utover avtalt arbeidstid må ikke gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det.

 

(2) Varer arbeidet for noen arbeidstaker ut over lovens grense for den alminnelige arbeidstid regnes det overskytende som overtidsarbeid.

 

(3) Før arbeid som nevnt i denne paragraf iverksettes skal arbeidsgiver, dersom det er mulig, drøfte nødvendigheten av det med arbeidstakernes tillitsvalgte.

 

(4) Overtidsarbeidet må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker.

 

(5) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale kan skriftlig avtale overtidsarbeid inntil 15 timer i løpet av sju dager, men slik at samlet overtidsarbeid ikke overstiger 40 timer i fire sammenhengende uker. Overtidsarbeidet må ikke overstige 300 timer innenfor en periode på 52 uker.

 

(6) Arbeidstilsynet kan etter søknad i særlige tilfeller tillate samlet overtidsarbeid inntil 20 timer i løpet av sju dager og 200 timer i løpet av en periode på 26 uker. Referat fra drøftingene jf. tredje ledd skal vedlegges søknaden. Fremmer virksomheten søknad om overtid innenfor rammen i femte ledd, skal årsaken til at saken ikke er løst ved avtale med de tillitsvalgte alltid oppgis. Arbeidstilsynet skal ved sin avgjørelse legge særlig vekt på hensynet til arbeidstakernes helse og velferd.

 

(7) Overtidsarbeid utover rammen i fjerde ledd kan bare pålegges arbeidstakere som i det enkelte tilfellet har sagt seg villig til det.

 

(8) Samlet arbeidstid må ikke overstige 13 timer i løpet av 24 timer eller 48 timer i løpet av sju dager. Grensen på 48 timer i løpet av sju dager kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker.

 

(9) Arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, kan skriftlig avtale unntak fra grensen på 13 timer i åttende ledd, men slik at den samlede arbeidstid ikke overstiger 16 timer i løpet av 24 timer. Arbeidstaker skal i så fall sikres tilsvarende kompenserende hvileperioder eller, der dette ikke er mulig, annet passende vern.

 

(10) Arbeidstaker har rett til å bli fritatt fra å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid når vedkommende av helsemessige eller vektige sosiale grunner ber om det. Arbeidsgiver plikter også ellers å frita arbeidstaker som ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

 

(11) For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent.

 

(12) Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt.

 

Som du ser utifrå punkt 5 så er det ikkje meininga at ein arbeidstaker jobber meir enn 40 timar overtid i månden. Men dette betyr ikkje det samme som at arbeidsgiver kan slette timane. Mange arbeidsplasser praktiserer det også slik at du må ta ut avspaseringa fortløpande slik at det ikkje sammler seg opp og "alle" tar fri på slutten av året.

 

Mange plasser er det vanlig at dersom du må jobbe ekstra ein kveld så tar du fri den fyrste ordinære arbeidsdagen. På denne måten sikkrer arbeidstaker seg slik at avspaseringa blir brukt opp og arbeidsgiver slepper å at arbeidstakerane tar seg fri på uheldige tidspunkt.

 

Merk også punkt 1, overtid skal kun brukast dersom det er eit særlig og tidsavgrenset behov for overtidsarbeid. Dersom dette skjer ofte så skal arbeidsgiver ansette ein ekstra person.

 

 

 

Bemanningssituasjonen skal ikkje ha innvirkning, dette kan ein løyse enkelt å greit med å seie ifrå til arbeidsgiver at i morgen tar eg ut avspasering slik at arbeidsgiver må finne ein vikar på samme måte som om du melder frå til arbeidsgiver at du er syk. Det å ikkje få ein reell muligheit til å ta ut avspaseringa er sjølvsagt ikkje holdbart, då må overtida betalast ut i penger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vel, alle de problemene avspasering kan medføre er det faktisk arbeidsgiver sin oppgave å rydde opp i, ved at han kan lage avspaseringsplan på samme måten som arbeidsplan. Dersom arbeidsgiver ikke får dette til å gå opp, må han betale de ut i penger.

Og overskridelse av grensene for overtiden er det også arbeidsgiver som har hovedansvaret for å overholde, og arbeidsgiver må ta støyten om den ikke overholdes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...