Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

politikk og makt tentamen fredag!Hjelp!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Først og fremst bør du konsentrere deg om maktbalansen sentrumspartiene har skapt, og fremdeles skaper, i norsk politikk. Radikale løsninger er sjelden eller aldri bra for den økonomiske og politiske stabiliteten. Vår politikk er preget av konsensus og kontinuitet, og det er her sentrumspartiene spiller en viktig rolle. Blant annet ved at de stabiliserer det politiske landskapet ved å holde yterpunktene på den politiske aksen nærmere hverandre.

 

I tillegg har disse partiene bidradd gjennom den politiske historien til at enkelte saker har blitt satt på den politiske agenda, som ellers ikke hadde hatt plass hvis yterpunktene hadde fått mer innflytelse. Blant annet har partiet Venstre hatt en viktig rolle i forhold til allmennstemmerett, og innføring av parlamentarismen. Riktig nok skjedde dette i perioden når den politiske aksen ikke var lik dagens akse, og Venstre var beregnet mer som liberalt parti enn et sentrumsparti. Det samme gjelder Sp som i sin tid var Bondepartiet, og dermed i dag opptatt av å sette distriktene på den politiske agenda.

 

Vår skandinaviske modell for styresett, der det praktiserer forholdstallsvalg i flermannskretser, er veldig gunstig for sentrumspartiene siden alle disse partiene er forholdsvis små i oppslutning. Dermed favoriserer denne modellen sentrumsløsninger og konsensuspolitikk.

 

Bortsett fra dette er det viktig at du leser det frem på i forhold til hvilket styresett vi praktiserer her til lands, siden det skiller seg en del fra andre land i Europa. Ved å gjøre dette blir du også få forståelse for hva slags rolle og betydning disse sentrumspartiene har hatt, og fremdeles har, i forhold til norsk politikk.

Endret av statsviter
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Viktig å nevne at koalisjonsregjeringer er vanlig, og at fløyene (høyre og venstre) derfor må alliere seg med sentrumspartier for å kunne skape en flertallsregjering -- dette gir en enorm makt til sentrumspartiene i teorien. I praksis er det ikke alltid sånn, SP har f.eks. lite makt i nåværende regjering. Samtidig hadde det lille partiet KrF statsministeren i Bondevikregjeringen.

Endret av Zodihax
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...