Gå til innhold

Trenger hjelp: Arv vil gi meg for høy formue ift. stipend!


ThorU

Anbefalte innlegg

Jeg har et problem. I år vil jeg overta en tredjedel av feriestedet til familien. På selvangivelsen vil den stå på meg og jeg får derfor min tredjedel oppført som formue. (Stedet vil i praksis være min fars). Kjernen av saken er den at jeg skal begynne å studere høsten 2012 og vil derfor få redusert eller ingen stipend fra lånekassen. Dette er utrolig kjipt ettersom "formuen" min ikke kan brukes til å finnansiere studiene mine. Så jeg lurer rett og slett på om det finnes noen smutthull eller unntak jeg kan benytte meg av for å fremdeles få stipend?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjøp bolig/leilighet:)

 

Da vil du mest sannsynlig få gjeld som overskrider det du har i "hytta" slik at du vil stå med 0 eller -xxx i formue. Husk at det også (trolig) vil være en verdistigning på boligen, (5% årlig?) og at du vil miste retten til omlag 35000 kr (nominelt) i stipend hvert år når du studerer. 5 år = 175000 kr (nominelt, altså ikke tatt høyde for inflasjon og eventuell økning av studiestøtten.)

 

Ved kjøp av bolig til ca 1,5 millioner, vil den etter 5 år trolig ha økt til oppimot 2 million. Dette er basert på tidligere utvikling, og kan selvsagt ikke sees på som en garanti, men "forventet" avkastning. Det går selvfølgelig også bort en del til megler, renter ++

 

-B

Endret av Boneraw
Lenke til kommentar

Det var janteloven som talte.

 

Er du sikker på at du kommer over formuegrensen? Verdien av hytta skal beregnes til 40%, så må vel være en rimelig dyr hytte? Grensen er på 287k, så da må hytten være verdsatt til mer enn 287k/(30%*40%) = 2,4 millioner.

 

Hvis du kommer over formuegrensen, er eneste måte å komme seg rundt det på som over å kjøpe mer eiendom, ettersom lånet teller 100%, mens verdien av boligen bare regnes som 25%-30%.

 

Det er greit å få med seg at det skal ikke rare studielånet til før du igjen går under grensen. Mao, det kan jo hende du kommer under grensen etter første året...

Endret av blackbrrd
Lenke til kommentar

Er du sikker på at du kommer over formuegrensen?

Markedsverdien er over det dobbelte av hva du skrev, så er rimelig sikker på jeg vil komme over grensen.

 

Det er greit å få med seg at det skal ikke rare studielånet til før du igjen går under grensen. Mao, det kan jo hende du kommer under grensen etter første året...

Tror dette vil være det sterkeste kortet mitt.

 

Dette virker som det er litt i gråsonen for å tilegne seg stipend man ikke har rett til. Det bør man være varsom med.

Vil bare si at jeg prøver ikke å svindle til meg mer enn jeg skal ha, men jeg føler at det blir litt urettferdig at jeg skal "lide" på grunn av dette. Jeg vet jeg er utrolig heldig som arver slike verdier! Men siden jeg er eldste søsken og de to andre er under 18, er det ingen som kan kjøpe min andel og ligningsformuen min vil derfor bli ufrivillig. (Litt tøvete sagt, men fant ikke noen annen måte å beskrive det på...)

Lenke til kommentar

Velkommen i klubben. Det idiotiske med formuegrensen for Lånekassen er at den er satt alt for lavt. De som har relativt mye penger kjøper bolig mens de studerer og får dermed fullt stipend. De av oss som bare har vært litt flink å jobbe siden de var 15 skal straffes! (Man får ikke noe særlig hus for 300-400k og banken vil ikke gi deg lån). Samme gjelder de som får arveoppgjøret mitt oppi studietiden.

 

Du bor hos foreldrene dine nå? Da er det vel rimelig at du betaler litt i leie hos de? La oss si 6000kr/mnd! Men disse pengene har du jo ikke nå, derfor så blir dere nødt til å føre opp dette som lån på selvangivelsen. Etter studiene så finner foreldrene din ut at det er på tide at du får litt arv. Dermed begynner de å føre over skattefritt G/2 pr. år...

Endret av Wisd0m
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...