Gå til innhold

Velkommen til min ringe bolig!


Stigah

Anbefalte innlegg

Beklager hvis tittelen var litt villedende, men jeg har alltid lurt på hvor uttrykket "Velkommen til min ringe bolig" stammer i fra. Samme med "Du kom i grevens tid." Hvorfor akkurat greven?

 

Dette har jeg grubler over i lang stund nå, og håper det er noen her som faktisk vet hor uttrykkene stammer fra.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tviler på at "Velkommen til min ringe bolig" er et uttrykk som stammer fra noe spesielt. Ringe betyr som kjent beskjeden, enkel o.l., og det var sikkert ikke uvanlig å si "velkommen til mitt beskjedne hjem" hvis man fikk besøk av noen som var litt høyere på strå i samfunnet.

 

Når det gjelder i grevens tid kan man i Wikipedia lese:

Grevens tid är ett uttryck med sannolikt ursprung i att folket i Per Brahe d.y.:s närhet ansåg att det var gott att leva under dennes beskydd och tid.

 

Uttrycket åsyftar åtminstone i Finland, direkt på greve Per Brahe. På finska heter uttrycket "kreivin aikaan" och även om inte alla finländare direkt kommer att tänka på Per Brahe d.y., så vet man att om det sker "i grevens tid" eller "i sista stund", så slutar det lyckligt. Finländarna minns grevens tid som något positivt.

 

I Danmark syftar uttrycket på Kristofer av Oldenburg, inblandad i den så kallade grevefejden på 1500-talet, och har en helt annan betydelse.

 

"I grevens tid" kan i betydelsen "i sista stund" också härledas till den gamla sedvänjan att man kom senare till en begivenhet, ju finare man var - och sist kom greven (utom när kungafamiljen var inblandad). Jfr "Fint folk kommer sent".

 

Den här artikeln saknar källhänvisningar och kan därför inte verifieras.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...