Gå til innhold

Hjelp, Niklas må bruke Linux!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

du bør prøve ut litt forskjellige ting, selv om du kommer til å bruke standard programmer mest (nettleser, tekstbehandling osv...) så kan det være gøy å prøve litt forskjellige ting, teste ut forskjellige skall, de tre store bør helt klart prøves ut.. altså KDE, Gnome og XFCE, og da aller helst den siste stabile versjonen av de og da spesielt gnome 3 som er basert på mye av de samme design prinsippene som unity men med en annen utførelse, dette gir deg også muligheten til å leke litt i terminalen, for all del utforsk terminalen! den er et utrolig kraftig verktøy og "kjernen" av gnu linux og unix

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Lykke til. :)

Og som noen sa i slutten av forrige artikkeltråd: Ikke vær redd for å installere Virtualbox med XP i seamless mode for f.eks Photoshop. Det er ingen krav til å kun bruke GPL-programvare her, målet er GSD (get shit done), noe GNU/Linux er en rev til, men trenger du spesialverktøy er det bare å virtualisere det og lure det inn i samme system med virtualisering og emulering.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ikke regn med at en Ubuntu-utgave som ikke er LTS vil være stabil på linje med Windows og OS X.

 

Vil du ha noe rock solid velger du Ubuntu 10.04.

 

Unity er fortsatt buggy for mange.

 

Generelt er GNU/Linux-verdenen i en overgangsfase, vekk fra GNOME 2. For noen år siden var det KDE som var i en overgangsfase. Nå er det KDE som er (noenlunde) stabilt mens GNOME 3 og Unity er buggy.

Lenke til kommentar

Har Niklas tenkt nøye gjennom hvilke oppgaver som skal gjøres på maskinen i den tiden du skal kjøre Linux? Grunnen til at jeg spør er at om du har tenkt nøye gjennom hvilke arbeidsoppgaver som må løses så blir det enklere for deg å finne riktig verktøy til oppgaven.

 

Du har allerede nevnt at du bruker endel Adobe programvare og om du er en tung bruker av photoshop og indesign kan det være smart å sjekke at versjonen du har kjører greit via wine. Om ikke bør du vurdere å kjøre en virtuell windows maskinen for slike spesifikke oppgaver. I virkelighetens verden er det ikke nødvendigvis et spørsmål om Windows eller Linux men heller et "ja takk begge deler".

 

Slik jeg ser det er ikke hverken av distro eller skrivebordsmiljø som vil avgjøre suksess eller nederlag. Det viktigste er at du jobber systematisk om du opplever problemer.

 

Står du fast er google din venn. Det er nærmest garantert at andre alt har opplevd de evt. problemene du kan oppleve. Det betyr at forum er viktig kilde til info. Vær heller ikke redd for å poste egne spørsmål. Forsøker du på oppgaver via kommandolinjen og møter problemer så kopier meldingene i terminalvinduet og post dem på et forum.

 

Positivt at dere kjører igang prosjektet og supert at så mange har proklamert at de skal gjøre egne forsøk på Linux.

Endret av mrs.robinson
Lenke til kommentar

Du er sikkert klar over at du har valgt en distro der du må etterinstallere en del kodeker og drivere, men jeg håper ikke du tror at det er kjapt utført og at du deretter kan gå videre med å anmelde distroen på bakgrunn av de første erfaringene. Da vil det isåfall bli en dårlig anmeldelse av Ubuntu.

 

Det vil ta tid, Niklas. Du er ukjent med Linux, du er ukjent med Ubuntu, du vet ikke helt hvor og hvordan du skal søke hjelp, osv. Mest sannsynlig vil du støte på et problem du ikke klarer å løse på mange dager. Du kunne spart deg selv en god del frustrasjoner ved å velge Mint istedet. Den er bedre for nybegynnere.

 

Når det er sagt, så er den beste hjelpen du finner for Ubuntu på http://ubuntuforums.org/ . Vær oppmerksom på at veldig mange i Linux-miljøet ikke vil hjelpe deg hvis de oppdager at du ikke har søkt etter svar før du spør. Du bør helst ha svettet i et par dager alene før de nedlater seg til å svare deg ... og ofte får du bare svar som "RTFM!" eller "Google is your friend!" Dessverre er det slik mange steder.

 

Ubuntu tilbyr betalt support for dem som vil ha det, og det mener jeg at nybegynnere bør ha. Det koster ikke så mye, og så er man mye bedre rustet til å møte den fremmede verdenen.

 

Ellers, lykke til! :thumbup:

Endret av Prognatus
Lenke til kommentar

I mine øyne finnes det 1 distro som funker bra på desktop. Det er Arch Linux. Det er rolling release så du kan installere systemet i 2011 og ikke måtte reinstallere. Siden du slipper og oppgradere som f.eks win xp til win 7 siden alle oppdateringer kommer med en gang og slipper reinstallasjon.

Men Gentoo er jo også en bra linux distro men føler ikke det er vært all tiden det tar og sette opp. Arch Linux er ikke akkurat for folk som har prøver linux for første gang siden du må installere alt selv og dermed får du valgt alt selv men første gang jeg installerte det hadde jeg ikke mye peiling men fulgte den enormt gode wikien og et veldig hjelpsomt ccommunity på IRC

Lenke til kommentar

I mine øyne finnes det 1 distro som funker bra på desktop. Det er Arch Linux. Det er rolling release så du kan installere systemet i 2011 og ikke måtte reinstallere. Siden du slipper og oppgradere som f.eks win xp til win 7 siden alle oppdateringer kommer med en gang og slipper reinstallasjon.

Men Gentoo er jo også en bra linux distro men føler ikke det er vært all tiden det tar og sette opp. Arch Linux er ikke akkurat for folk som har prøver linux for første gang siden du må installere alt selv og dermed får du valgt alt selv men første gang jeg installerte det hadde jeg ikke mye peiling men fulgte den enormt gode wikien og et veldig hjelpsomt ccommunity på IRC

Og de to årene jeg brukte Arch Linux på den bærbae så erfarte jeg heller:

* Jeg endte opp med å overføre "quirks"-skript fra Ubuntu/Debian sin acpi-support pakke til Arch Linux. *Helt* *bortkastet* *tid*. Dette var før pm-utils ble utbredt.

* Jeg knotet livet av meg for å få input hotplugging til å virke i X.Org. Det er jo nesten litt praktisk at man kan gjøre noe så grusomt basic som å forvente at man ikke må starte X på nytt, bare fordi man ønsker å koble til en blåtann-mus.

* Rolling relase er vel og fint. Så lenge du kjører pacman -Syu hver eneste dag. Venter du en uke, så er det litt som å spille i lotto. Kanskje går noe til helvete, eller så går det fint. Eller så kan man søle vekk tid på å følge med på nyhetssiden, for å se hvilke "breaking changes" som man nå må passe på.

* Strømstyring måtte også konfigureres med skript som ble kjørt på hendelser som "AC -> batteri", "batteri -> AC"... Dette er jo selvfølgelig noe som fungerte ut av boksen i Ubuntu. Nå som pm-utils blir brukt og er tilgjengelig, så kan det tenkes at det stiller seg bedre. Eller kanskje ikke.

 

Å ha stabile versjoner av programmer er også en fordel. Når man bruker Debian stable eller LTS-utgavene til Ubuntu, så kan man regne med at det ikke blir introdusert større endringer i brukergrensesnitt i de pakkene som vedlikeholdes av distributøren. Det gir en stabil og trykk plattform i levetiden til produktet. For de brukerne som ønsker nyere programmer, så kan backports eller Ubuntu PPAer benyttes.

Lenke til kommentar

Ubuntu funker kjempe bra! Kunne helt sikkert klart meg kun med Ubuntu om jeg ikke var en gamer. Men har dog klart å få CoD4, Steam med alt av steam-games + flere spill til å fungere ved hjelp av Wine og PlayOnLinux.

Det er jo klart at tilgang på programvare bør styre valg av OS. Informerte brukere er i stand til å fatte informerte beslutninger, og står i bedre posisjon til å vurdere "pros" og "cons".

 

F.eks dersom spill er veldig viktig, så er det ikke til å stikke under en stol at Windows sitt grafikkstack og leverandører sine GPU-drivere er bedre optimalisert mot spill, enn i OS som Solaris, *BSD, GNU/Linux og OSX. Og så kan man eventuelt kombinere dette med virtualisering av et annet OS. Eller så kan man teste ut, det som du har gjort.

Lenke til kommentar
En av de største fordelene til Linux er for min del også en av de største problemene: Det er åpent. Det er fritt.

 

Det betyr at man skal kunne velge akkurat hvilken distro du skal ha, hva slags "skall" eller front-end det skal bruke, hvilke programmer som skal gjøre hva, og hvordan ting skal se ut.

..

 

..nå er vel ikke linux veldig egnet for den som får krise om de må velge mellom Alfa Rosso, og Alfa Bianco i bil-butikken.

 

Men det valget må du jo strengt tatt gjøre i ubuntu når du installerer også. :)

Lenke til kommentar

Her vil man nok helst holde seg til Unity, ellers kan det bli kluss med en del innstillinger og man får et unødvendig stort spekter av pakker å vedlikeholde.

Vil absolutt anbefale å ta en kikk på Ubuntu Programvaresenter. Der finner du det meste ved å søke, og du kan til og med søke etter Photoshop. (Søk etter alternativer)

 

Angående Ubuntu One, er det en veldig god tjeneste sammenlignet med konkurransen. Du får 5Gb gratis for lagring i tillegg til synkronisering av kontakter og diverse programmer med synkroniseringsstøtte. (Tomboy for notater)

 

Det er også greit å være oppmerksom på hva PPA er. Personal Package Archive. Det finnes et lass av dem, og de har some funksjon å servere seneste versjoner av programmer for deg, uten at du trenger å bry deg om noe mer. Alt du trenger å gjøre er å klikke på Oppdater en gang i uka.

 

På menyen er det også å anbefale Gwibber for god integrering av Facebook og Twitter til skrivebordet, og Empathy for en enkel chat-klient. Man trenger egentlig ikke å installere mye, fordi de mest grunnleggende programmene er der allerede, men man må ikke glemme at det er enkelt å laste ned Chrome fra Google.

Lenke til kommentar

Jeg la inn Ubuntu 11.10 på laptopen min igår. Jeg var ikke fornøyd med batteritid, viftestyring (viftene blåste for halvfull hals selv om de kun flyttet kald luft) og stabiliteten på Atheos sine WLAN- drivere da jeg kjørte W7.

Jeg gikk for Unity og ble positivt overrasket.

Smellen kom imidlertid kjapt. Det er visstnok en feil i seneste Linux- versjoner med strøm og varme, spesielt for Sandy Bridge- chipset og seneste generasjon i3/5/7.

Derfor bråker den mer enn den gjorde i W7 og batteritida er horribel! I tillegg er rekkevidden på WLAN skrumpet kraftig; men det er hvertfall stabilt!

I Linux har jeg (manglende kunnskap til grunn) heller ikke mulighet til å kjøre "Eco- mode" eller lignende (alt av/ned/på minimum - Toshiba- funksjon).

 

Det er spennende å være grønn på Linux. Men ganske frustrerende også.

Endret av StorPeder
Lenke til kommentar

Bra valg! Jeg var akkurat i samme situasjon for rundt en uke siden.

 

Kjører nå Ubuntu 11.10, og jeg synes det er befriende, og ikke minst lærerikt å bruke Linux.

 

Har aldri touchet en linux distro tidligere, og har brukt windows siden jeg var guttunge.

 

Det er null problem å bruke pcen til basisoppgaver, i tillegg kan man dykke så dypt man bare ønsker mtp å lære seg terminalen.

 

Så synes jeg det ser mer "fancy" ut og. ;)

Lenke til kommentar

I mine øyne finnes det 1 distro som funker bra på desktop. Det er Arch Linux. Det er rolling release så du kan installere systemet i 2011 og ikke måtte reinstallere. Siden du slipper og oppgradere som f.eks win xp til win 7 siden alle oppdateringer kommer med en gang og slipper reinstallasjon.

Men Gentoo er jo også en bra linux distro men føler ikke det er vært all tiden det tar og sette opp. Arch Linux er ikke akkurat for folk som har prøver linux for første gang siden du må installere alt selv og dermed får du valgt alt selv men første gang jeg installerte det hadde jeg ikke mye peiling men fulgte den enormt gode wikien og et veldig hjelpsomt ccommunity på IRC

Fullstendig tåpelig å argumentere for at noen skal hoppe rett inn i Arch i en sammenligning med Windows og os x. Jeg bruker utelukkende Arch selv, men filosofien vil aldri kunne nå ut til massene, og det hører ikke hjemme i denne sammenhengen. Gentoo trenger jeg neppe si noe om...

 

Tittelen burde for øvrig endres til "Hurra, Niklas må bruke Linux!" :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...