Gå til innhold

Mediaoppmerksomhet - Lukket emne


Open-Source

Anbefalte innlegg

Er all denne mediaoppmerksomheten manipulerene ovenfor folk? Skaper den også et helt skeivt konkurransebilde?

578766-ipad-launch2.jpg?w=540&h=405

Det er et slikt mediahysteri alle produsenter drømmer om. Blir det så mye at det kan virke manipulerende ovenfor den store folkemassen?. Det kan ses sånn ut.

 

 

Den store fordelen til Apple iPhone som enkeltmerke er at Apple er verdens beste på å reklamere sine produkter i filmer og tv-serier. Når Apple viser seg frem i hele 30% av de 33 mest populære filmene i USA, så er det jo klart at dette er med på å tiltrekke nye kjøpere. iPhone promoteres også kraftig i serier som “Two and a half men” og i “The Big Bang Theory”, som er de mest populære seriene i USA med hele 15 og 13millioner seere i snitt hver eneste episode!(bare for å nevne 2 av flere). Husk at de seriene som er mest populære i USA, også har en vane av å være de mest populære i Europa, samt mange flere land. Filmene som når topp 30 i USA, sendes over mesteparten av verden også. Sånt appellerer til nye kjøpere, spesielt kjendiser som er trendsettere.

 

Du hører ofte slik som dette “Ingen enkeltmodell selger mer en iPhone”, og det er Helt rett. Men ser du ovenfor her, så skal det litt til når det er flere hundre millioner som ofte ser iPhonen om og om igjen i media. Det kan være så mye som 700 millioner mennesker som ser iPhone i en eller annen form hver uke!(har ikke kilden). Denne oppmerksomheten er ikke en annen mobiltelefon i nærheten av å få. Du ser knapt/ikke andre enkeltmodeller skille seg ut i mer enn en film. Apple er svært gode, om ikke best på markedsføring. Har du f.eks sett en annen mobillansering nådd nyhetene på Nrk1 og Tv2? Siden en lansering av en ny iPhone vises stort sett på nyhetene i de fleste deler av verden, så er det ikke utenkelig at det er så mange som et par milliarder som får med seg at det blir sluppet en ny generasjon iPhone innen kort tid. F.eks, det er nok veldig få personer som ikke vet hva en iPhone er i Amerika, Australia og Europa, samt store deler av velstands-asia. Apple har en utrolig mediamakt. Er det rart det selges?

 

oppmerksomhet.jpg?w=540&h=377

Dette bildet viser bare en liten del av lanserings-oppmerksomheten som iPhone 5 har fått av de største mediene. Tenk deg at det hadde vært tatt med rykter om selve mobilen og all oppmerksomheten etter lansering. iPhone i norske medier får så ufattelig mye mer oppmerksom enn noen som helst av alle de andre smartmobilene.

 

Selv en enkeltmodell som hadde knust iPhone på alle områder ville ikke hatt en sjanse til å kunne selge flere enheter. Så når noen drar frem argumentet “hvis en enhet selger mer så er den nødt til å være bedre”. Da må jeg riste på hodet å forklare som om vedkommende skulle vært elev på barneskolen. De samme argumentene som jeg har kommet med her om iPhone, vil vi kunne se med iPad også. Men i en litt mindre grad.

 

Jeg vil se litt tilbake i tiden når iPhone 2G ble lansert i 2007:

Den støttet ikke mms, filming, 3g, gps, videresending av sms, ingen appstore eller mulighet for å instssllere 3 parts apper. Ikke støtte for Exchange epost, kameraet var dårligst på markedet og heller ikke støtte for ekstern harddisk. Den hadde og så dårlig antenne at folk måtte benytte andre mobiler i områder med lite dekning. Men den fikk veldig mye mediadekning fra første sekund, noe som førte til over 6 milloner solgte enheter i kun 5 land. Det er mer en toppmodellene til HTC på en helt år idag på verdensbasis! Grunnen til dette salget var apple som merkevare, design og publisiteten fra media. Tror alle kan konkludere med at folk ikke kjøpte den grunnen funksjoner og muligheter. Det var nesten en ubrukelig smarttelefon.

 

Nå som Android selges på over 170 enheter i 69 land med en rekke operatører, så blir det nok mer oppmerksomhet på alle de samlede androidmodellene enn iOS, tross glimrende markedsføring fra Apple. Den som markedsfører seg best og når ut til flest mennesker, vil ha en fordel. Men burde ikke produsenter som Samsung, HTC, LG og Motorola virkelig jobbe for å få med seg media mere? Hollywood er en viktig “slagmark”, som de absolutt bør ha mer fokus på.

 

iPhone 4:

Produktkarakter 7/10

Produktoppmerksomhet 10/10

 

Galaxy S II:

Produktkarakter 9/10

Produktoppmerksomhet 2,5/10

 

Dette er et eksempel på at produktoppmerksomhet har svært mye å si for salgsantall, men det må gjøres på den rette måten, slik som apple har gjort. De har ikke de beste produktene med tanke på smartmobil, men alikevel så solgte de 5 ganger så mye iPhoner som de ble solgt Galaxy S II, i sist kvartal. Og husk iPhonen er over et år gammel nå! Galaxy S II er en merkbart bedre mobil på nesten alle punkter, men sør-koreanerne ser ikke ut til å ville markedsføre seg innenfor filmer og serier, noe som er trist. Skal apple bare fortsette å skape en hype alene?

 

Er det urettferdig all denne oppmerksomheten som apple iPhone får i forhold til konkurrentene? Jeg vil ta Galaxy S II som eksempel igjen. Den var i en helt egen klasse når den ble sluppet, mobiljournalister verden over har kronet den til kongen og det er ingen andre mobiler som har fått mer oppmerksomhet på det norske forumet enn denne mobilen. Likevel får den bare en brøkdel av oppmerksomheten som iPhone får. Dette fører også til at kommende funksjoner på iPhone vil få ekstra oppmerksomhet enn det ville gjort hos andre konkurrenter. Midlertidig må vi huske på at artikler om iPhone kanskje genererer flere klikk enn andre mobilartikler. Jeg mener iPhone fortjener en del oppmerksomhet, siden det er en bra smartmobil, på den andre siden syns jeg det tar litt vel mye av. Den oppmerksomheten som iPhone får via filmer serier og annen produktplassering er fult fortjent, men all den oppmersomheten den får via aviser, artikler på nett, radio, magasiner, nyehter osv. Den er helt ekstrem i forhold til hvor god selve telefonen er målt opp mot konkurrentene, som faktisk er bedre. Dette fører til at kari og per som har mindre kunnskap om smartmobiler, de vil oppfatte iPhone som den eneste gode smartmobilen pga. at de ser den over alt. Det blir en manipulerende effekt som sprer seg. Fremdeles ikke overbevist? Les her

 

Nok et eksempel som kan virke manipulerende, som igjen gjør at folk blir lokket som fluer til å kjøpe siste generasjon iPhone:

 

Norske publikasjoner om iPhone i media


  •  
  • Rykter om neste generasjon (dette er med på å gjøre nordmenn oppspilt)
  • Før lanseringen (se bilde ovenfor)
  • Etter lanseringen
  • Hysteriet rundt smartmobilen (folk som står i kø, mangel på enheter i butikk osv)
  • Førsteinntrykk
  • Tester
  • Pris og hvor du får kjøpt smartmobilen.
  • Salgstall
  • Flere andre diverse nyheter

Norske publikasjoner om Galaxy S II i media


  •  
  • Tester

Førstegangskjøpere og folk med mindre kunnskap om smartmobiler biter svært lett på markedsføring og mediaomtale. Hva er det som skjer når denne folkegruppen hører om iPhone konstant over alt? Jo de blir lettere påvirket til å ta et valg. Ingen andre modeller er i nærheten av merkevaret Apple iPhone. En android enkeltmodell blir vist frem i noen få aviser ved lansering og av og til i tester. iPhone er i media året rundt svært ofte. Påvirker dette folk til å kjøpe iPhone? Ja absolutt, det er ikke engang tvil. Når ingen andre mobiler opplever samme situasjon, så er det helt umulig å kunne selge mer, selv om enheten måtte være aldri så mye bedre.

 

Tar du med deg den beste og mest kjente androidmobilen i verden SGS II og spør folk på gata om de vet hvilken mobil dette er, så skal jeg love deg at det ikke er mange som engang vet hvilket merke det er snakk om. Til tross for at den har vært betegnet som den beste smarttelefonen det siste halve året hos alle mobiljournalister, testere og andre eksperter.

 

Når andre produsenter ikke har samme mediadekning og renommé som Apple, da er det ikke lett å konkurrere på salgstall i forhold til enkeltenheter. Uansett hvor god produktkarakter det konkurrerende produktet måtte ha.

 

Det er ingenting annet å gjøre enn å rose apple for den markedsføringen de driver med. Kan nesten ikke fatte og begripe at ingen andre produsenter kopierer de mer på dette området.

 

Vinn media, vinn folket.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...