r2d290 Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 (endret) Heisann Satt igang mitt første ølbryggingsprosjekt igår. Brukte no ferdig-mix i en 25-liters bøtte, putta oppi gjær, og helte det over i en slik kanne tilsvarende maursyrekanner som bøndene bruker, altså en helt tett kanne med skrukork. Tenkte ikke på at gjæringsprosessen gjerne trengte å kvitte seg med gassene. Når jeg våknet dagen etter var kanna oppblåst som pokker. Jeg slapp ut trykket, og satt korken sånn halvveis på igjen, slik at fremtidig trykk vil sive ut. Hjemme hos a mor har vi pleid å bruke et melkespann til denne prosessen. Hvordan bør jeg gjøre det når jeg ikke har tilgang på melkespann? Kan jeg bruke "syrekanna" mi, men la være å skru korken helt igjen? Evt. bytte ut korken med et håndkle som jeg krøller sammen og stapper ned i hullet? Endret 8. november 2011 av r2d290 waits for alice Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 Du kan godt bruke ei maursyrekanne, den er laget av sk matvareplast og avgir ingen gasser som kan sette smak på øllet. Du må ikke skru korken helt til, gassen må få komme ut, og den vanlige skrukorken er den beste om du ikke får satt på gjærlås, som du burde hatt. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 8. november 2011 Forfatter Del Skrevet 8. november 2011 Takk for det! Skjønte ikke helt (utifra bilder på nett) hvordan denne skulle monteres. Ser det finnes to ulike, en med og en uten kullfilter: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=24 http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=523 På "Syrekanna" som jeg kjøpte på Europris, var det ett stort hull oppå på den ene siden. På den andre siden på toppen var det en litt mindre skrukork, men denne ser "dummy" ut. Det er gjenger på utsiden av tappen på syrekannen som gjør at jeg kan skru den lille korken uttenpå, men denne tappen var tettet igjen. Kan man lage hull i denne tappen, og montere filteret i dette hullet som jeg lager meg? Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 Takk for det! Skjønte ikke helt (utifra bilder på nett) hvordan denne skulle monteres. Ser det finnes to ulike, en med og en uten kullfilter: http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=24 http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=523 På "Syrekanna" som jeg kjøpte på Europris, var det ett stort hull oppå på den ene siden. På den andre siden på toppen var det en litt mindre skrukork, men denne ser "dummy" ut. Det er gjenger på utsiden av tappen på syrekannen som gjør at jeg kan skru den lille korken uttenpå, men denne tappen var tettet igjen. Kan man lage hull i denne tappen, og montere filteret i dette hullet som jeg lager meg? Gjærlåset er best å ha i den store skrukorka. Når du sier at dunken er kjøpt på Europris og er ingen "ekte" maursyredunk, så skal det finnes i handelen skrukork med hull og pakning som passer, det er en viss standardisering på dunker. Den vesle skrukorken har som misjon å ta inn luft når du har bruk for å tømme fra dunken, slik at det ikke kommer ut i støtvise blopp, men renner jevnt ut. Grunnen til at den er plombert er antakelig for at det skal være helt tett om du ikke har bruk for et slikt luftinntak. Om du velger å ta hull i den store skrukorka i stedet for å kjøpe ny, så få tak på pakningen først, for det er viktig at dette bli helt tett og må derfor tilpasses nøye. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 8. november 2011 Forfatter Del Skrevet 8. november 2011 Takker og bukker! Tror du ølet er ødelagt når det har stått uten kork litt idag? Eller går det fint om vi får får fikset gjærlås i morgen og har korken nesten helt skrudd igjen idag? Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 Takker og bukker! Tror du ølet er ødelagt når det har stått uten kork litt idag? Eller går det fint om vi får får fikset gjærlås i morgen og har korken nesten helt skrudd igjen idag? Å brygge øl uten gjærlås går fint da gjæringen er kraftig og det strømmer kontinuerlig mengder med gass ut. Vinlegging er mer følsomt da gjæringen der ofte går mye langsommere slik at fremmede elementer kan komme ned i dunken og ødelegge vinen. Men neste gang kan du la være å kjøpe de dyre ferdigpakkene for ølbrygging. Du sparer mye på å sette sammen ingrediensene sjøl, men det er jo litt "vesen" da. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 8. november 2011 Forfatter Del Skrevet 8. november 2011 Godt å høre =) Ja tenkte å prøve å lage det fra grunn neste gang, men tenkte det kunne være greit å starte med en nybegynnerpakke første gangen for å komme litt inn i det først =) Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 Godt å høre =) Ja tenkte å prøve å lage det fra grunn neste gang, men tenkte det kunne være greit å starte med en nybegynnerpakke første gangen for å komme litt inn i det først =) Du har rett i det. Og gjær trenger du å kjøpe bare én gang, så det er sagt. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 8. november 2011 Forfatter Del Skrevet 8. november 2011 "Bare en gang"? Hva mente du med det? At det er så lang holdbarhetsdato at man bare trenger tenke på det en gang? Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 "Bare en gang"? Hva mente du med det? At det er så lang holdbarhetsdato at man bare trenger tenke på det en gang? At du dyrker din egen gjær. Du tar vare på litt av det lyseste bunnfallet i dunken, har det i et lite glass med lokk (tilskrudd) og setter det i kjøleskapet eller i kjelleren. Det har en holdbarhetstid på flere år. Det lysete bunnfallet er friske, levende gjærceller, det mørke og litt grå, er døde gjærceller. Beveger du dunken litt fram og tilbake, ser du med det blotte øyet at det lyse bunnfallet lever. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 8. november 2011 Forfatter Del Skrevet 8. november 2011 Genialt ^^ Det må testes ut. Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 Genialt ^^ Det må testes ut. Ikke bare genial, for din egen gjær tilpasser seg ditt bryggemiljø, og har derfor bedre muligheter til å gi et ferdig produkt med god smak og høy alkoholstyrke (om du ønsker det). Men én ting er viktig: Å følge med hver dag, se hvor godt det gjærer, smake på for å kontrollere søtheten (først og fremst), rist dunken av og til for å drive ut kullsyregassen, osv. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 8. november 2011 Forfatter Del Skrevet 8. november 2011 Det gjelder pulvergjær også, sant? Eller kan man bare gjøre det med fersk gjær? Se hvor godt det gjærer... da må man bruke et slikt et "Hydrometer"? Sto noe om å sjekke hydrometertilstanden daglig, og om det er under 0,1 eller noe så skulle man helle på en spiseskje sukker eller noe sånt. Kjøpte det, men det var knust, så skal prøve å få kjøpt et nytt i morgen. Tror du det trenger noe mer sukker den første dagen? Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 8. november 2011 Del Skrevet 8. november 2011 Det gjelder pulvergjær også, sant? Eller kan man bare gjøre det med fersk gjær? Se hvor godt det gjærer... da må man bruke et slikt et "Hydrometer"? Sto noe om å sjekke hydrometertilstanden daglig, og om det er under 0,1 eller noe så skulle man helle på en spiseskje sukker eller noe sånt. Kjøpte det, men det var knust, så skal prøve å få kjøpt et nytt i morgen. Tror du det trenger noe mer sukker den første dagen? Om du lar den gjæren du tok ut av bunnfallet i dunken tørke, har du pulvergjær. Jeg har aldri sjekket gjæring med annet enn øyne (og ører ), brygget skal nå kraftig gjæring i løpet av en dag eller to, og etter å ha gjæret kraftig noen dager, dabber det langsomt av. Men dette avhenger også av hvilken gjærtype som brukes, slik at "noen dager" godt kan være bare to dager, eller hele to måneder. Dette er noe du må lære deg gangen i etter hvert som du får erfaring med ølbrygging. Det som er viktig å passe på er at det ikke plutselig slutter å gjære. Om det gjør det, må du i gang med en "reddningsaksjon": Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 11. november 2011 Del Skrevet 11. november 2011 På Europris har de også gjæringsbøtter med hull og pakning i lokket tilpasset gjærlås. Bruker selv disse, og det fungerer bra. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 11. november 2011 Forfatter Del Skrevet 11. november 2011 Ja, la merke til det da jeg var og kjøpte gjærlås igår. Nå har omsider hydrometeret passert 1.005. Jeg forsto det sånn at jeg skulle vente en dag til før jeg tappet det på flaske. Deretter skal jeg la de stå i romtemperatur i flaskene noen dager før jeg setter de kaldt. Må flaskene steriliseres, eller holder det at jeg har de i oppvaskemaskinen? Lenke til kommentar
Igniztion Skrevet 11. november 2011 Del Skrevet 11. november 2011 (endret) Det beste er å vaske for deretter å desinfisere for å bli kvitt så mye bakterier som mulig. Kjedelig å få surt øl på noen av flaskene. Anbefaler forøvrig å lage en sukkerlake i stedet for å bruke karboneringsdrops eller sukkerbiter for å karbonere flaskene. Som regel går sukkerbiter bra, men har opplevd infeksjon. Kok opp litt vann med ca 6-7g sukker per liter øl og la koke i 10-20 min, ha dette i en gjæringsbøtte og stikk om ølet slik at det blander seg med sukkerlaken. Må da selvsagt også desinfisere bøtten man stikker om til. Rør forsiktig uten å plaske, og tapp deretter på flasker. Endret 11. november 2011 av Igniztion Lenke til kommentar
Anskar Skrevet 11. november 2011 Del Skrevet 11. november 2011 Ja, la merke til det da jeg var og kjøpte gjærlås igår. Nå har omsider hydrometeret passert 1.005. Jeg forsto det sånn at jeg skulle vente en dag til før jeg tappet det på flaske. Deretter skal jeg la de stå i romtemperatur i flaskene noen dager før jeg setter de kaldt. Må flaskene steriliseres, eller holder det at jeg har de i oppvaskemaskinen? Nei, nei, nei! Oppvaskmaskinen vasker flaskene bare utenpå, veldig lite inni, du må vaske flasker for hånd og du trenger en sk flaskekost. Zalo er ok, men bra om du skyller dem etterpå i vann tilsatt en dash amoniakkspiritus, eller aller helst bruke et vaskemidel som pleier å hete ballongrens e l. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 11. november 2011 Forfatter Del Skrevet 11. november 2011 Flaskekost og oppvaskmiddel... Det er mottatt Lenke til kommentar
RIP Skrevet 22. november 2011 Del Skrevet 22. november 2011 Her var det veldig mye feilinformasjon om brygging av øl! Det er vin man skal riste for å kvitte seg med kullsyren, øl skal stå helt 100% i ro, helst skal man ikke ta av lokket engang, da det fort kan komme villgjær som kan skape infeksjon i ølet. Ølet er mye mindre motstandsdyktig mot villgjær\infeksjon siden det har lav alkolprosent i forhold til vin. Sjekk ut norbrygg for mer informasjon rundt brygging Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå