Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kommunal skjenkebevilling - sprit kun for "overnattingsverksemder"


twarr

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Som de fleste vet, så er det opp til hver enkel kommune å sette skjenketider, dele ut skjenkebevillinger osv.

 

Noen kommuner har mer sære/gamle regler enn andre.

 

Vi er en gjeng som holder på å skal starte bar. Da denne hovedsaklig skal drives i helgene, så ønsker vi å tjene mest mulig penger de dagene. Vi ønsker derfor å selge sprit i tillegg til øl og vin. Problemet er at min kommune har sære regler for å gi skjenkebevilling til spritservering. Det er kun et hotell og et annet overnattingssted som har det pr. dags dato.

 

I loven i kommunen står det følgende:

 

Skjenkebevilling til vin over 22% (sprit) blir kun gitt til overnattingsverksemder. Utleie av hytter blir ikkje rekna under dette. Med overnattingsverksemder meiner en verksemder som leier ut rom mot betaling.

 

Måten vi har tenkt å komme unna denne loven, og dermed få spritservering, er ved å lage til 2 rom som er provosoriske rom med en seng. Det er nemlig en etasje over lokalene vi skal bruke til bar som har 2 rom som kan innredes. Ved at vi tilbyr disse for utleie, så burde vi vel felle inn under betegnelsen og definisjonen? Vi vil jo da være pr. definisjon en "overnattingsverksemd" ?

 

Hva tror dere? Vil et kommunestyre være med på dette?

Endret av twarr
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Eg har ikkje funnet noken henvisning til kva kommunen har lov til å sette som forutsettning for skjenkebevilgning, men dersom det er bestemt at det er kun overnattingsverksemder som skal ha skjenkebevilgning for sprit så er det ikkje så mykje du får gjort med det.

 

Dersom dere innreder to rom til overnatting så så er vel saken grei sidan dere då driver ein overnattingsstad. Problemet er at dere også må faktisk drive som ein overnattingsstad, altså at det må være eit reelt tilbud om overnatting. Dette betyr at dere nok må ha åpent heile veka for å ta imot eventuelle overnattingsgjestar, i alle fall i den perioda som ein rekner som "turist sesong" i din kommune. Men det er også verdt å merke seg at kommunen har gitt eit forholdsvis stort spelerom for kva ein overnattingsstad er, det einaste som, er spesifisert er at hytter ikkje er godt nok. Så det at dere berre har to rom burde ikkje kunne brukast mot dere.

 

Sidan kommunen har strenge reglar så er dette enten fordi kommunen ønsker ein streng alkoholpolitikk, eller fordi kommunen ønsker å legge til rette for å få fleire overnattingstilbud i kommunen. Uansett så tviler eg på at du kjem langt med å opprette eit overnattingstilbud som kun eksisterer på papiret sidan dette nok fort blir gjennomskuet. Dere vil også kunne miste bevilgningen dersom dere etter å ha fått bevilgninga endrer drifta slik at dere ikkje lenger tilbyr overnatting.

 

 

PS, husk at dere også trenger tillatelse til å drive overnattingsstad då det er strengare krav blandt anna til rømningsvegar på overnattingsstadar. Husk derfor å sjekke kva området dere har bygget på er regulert til slags virksomheit, samt å sjekke kva virksomheit dei forskjellige etasjane i bygget er prosjektert for. Det kan være at dere må søke driftsendring hos kommunen.

Lenke til kommentar

De som eier hotellet har gode kontakter der hvertfall..

 

Har ikke behov for å endre det, de 2 rommene kan stå der til utleie de for alltid. Skal sjekke opp om bruksendring. Når det gjelder nødutganger, så vil denne etasjen ha tilgang til 2 utganger, men først når en kommer ned trappen. Om nødvendig kan vi alltids sette opp nødstiger også, så vi burde vel få godkjent det til det bruket.

 

Ang. ansatte på jobb så vet jeg at vi har et ubemannet "hotell" også i kommunen, der en kan booke rom på nettet, hente romnøkkel på mix-kiosken og levere den der dagen etter. Ingen bemanning med andre ord. Så jeg tror at det ikke er noen regler for bemanning.

 

Dessuten er det ingenting som sier noe om priser, rommet kan vel koste 5000kr natten den for den del, det trenger da ikke å være attraktivt å ligge over der?

Lenke til kommentar

Det er ikkje krav til våken nattevakt dersom du har under 50 sengeplasser, men ein må ha eit anna system for å sikkre gjestane sin sikkerheit. Når det gjeld rømningsveg så vil trappa telle som ein, eventuell rømning ut av vindu krever tilpassa vindu og utvendig trapp ikkje stige på grunn av at overnattingsstaden får risikoklasse 6. Du kan sleppe unna med utvendig stige dersom du kan få dette godkjent som internat (langvarig opphold blandt gjestene) sidan det då blir risikoklasse 4.

 

Når det gjeld prissettinga så kjem ein igjen tilbake til at du nok må drive eit reelt overnattingsstad. Du kan prise deg dyrt, men ikkje usaklig dyrt.

 

 

 

Det beste er uansett å ta kontakt med kommunen før du går vidare for å høyre om det foreligger meir detaljert informasjon om kva dei krever.

Lenke til kommentar

Kan godt være de krever at formålet ditt er overnatting (med alkoholtilbud), og ikke slik du fremstiller saken - som alkoholtilbud (med overnatting).

 

En ting er jo hvordan en fremstiller det, en annen ting er hvordan det blir brukt. En kan jo kalle det en overnattingsbedrift selv om det en egentlig ønsker er pubdrift. Poenget er jo at reglene er veldig firkantete og at vi ønsker å likevel kunne få spritservering.

Lenke til kommentar

Poenget her er vel faktisk at reglene IKKE er firkantede, det er mye skjønn involvert når kommunen skal gi skjenkebevilling. Om de da vet at du ikke kommer til å faktisk drive overnattingssted, men drive pub som har overnattingsmulighet for å omgå regelverket, så er det bare for kommunen å ikke gi skjenkebevilling.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...