Gå til innhold

Studiespesialisering ?


utdanning

Anbefalte innlegg

Når man går studiespesialisering. Må man da gå på høyskoler etterpå??

F.eks: VG1- Studiespesialisering

VG2- språk, samfunnsfag og økonomi

VG3- språk, samfunnsfag og økonomi

 

---Kan man da være ferdig på skolen? (har man egentlig noen utdanning da?)?

 

Kan noen hjepe meg?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Studiespesialisering er en slags grunnleggende pakke som skal forberede deg på høyere utdanning, f.eks. på høyskole eller universitet. Du har ingen fagkompetanse etter å ha tatt studiespesialisering, så du kan ikke jobbe i et yrke som krever fagkompetanse (f.eks. sykepleier, elektriker, politi, advokat, osv). Du kan så klart jobbe i alle jobber som ikke krever noen form for utdanning, men dette er jo da lavstatusjobber med relativt dårlig betaling, f.eks. kassearbeider i butikk, renholder etc. Ikke en jobb du ønsker å ha resten av livet.

 

Så om du ikke ønsker å studere mer etter VGS, vil jeg anbefale deg å gå yrkesfag. Da studerer du et fagfelt i to år, f.eks. elektronikk, og så går du to år i lære hos et firma, hvor du får praktisk opplæring mens du får lønn. Etter det er du ferdig utdannet i et yrke, med fagbrev, f.eks. som elektriker.

 

Noen yrker må du gå universitet/høyskole for å ha, f.eks. lege, politi, advokat, ingeniør, sykepleier, sosionom. Da må du altså først ta studiespesialisering på videregående.

 

Som regel krever disse yrkene tre(bachelor) eller fem år(master) på høyskole/universitet, og de er som regel bedre betalt enn yrkesfagyrkene. Men dette stemmer ikke alltid, det kommer helt an på om du jobber i privat/offentlig sektor, har egen bedrift, hvor dyktig du er, osv. F.eks. politifolk og sykepleiere tjener svært dårlig, mens en rørlegger (yrkesfag) kan tjene veldig mye. De som tjener best er muligens ingeniørene og legene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For å skyte inn et innspill her, så kan du også gå linjer som elektro, helse og sosial, salg og service og medialinjer for så å ta et tredjeår for å få generell studiekompetanse som kalles påbygg. Dette er aktuelt for mange som interesserer seg for fagene man tar på de spesifikke linjene, men som kanskje vil studere noe annet etterpå. Dog er påbyggsåret relativt tøft og krever mye av deg som elev.

Lenke til kommentar

Riktig, riktig, burde ha nevnt det. Påbygg er jo også et alternativ for mange som har påbegynt yrkesfag, men ombestemt seg og funnet ut at de vil ta høyere utdanning. Men vær obs på én ting: om man følger vanlig studiespesialisering kan man i VG2 og VG3 (2. og 3. året) velge noen valgfag, det vil si at man får velge et par fag selv. Da kan man f.eks. velge realfag (matte, fysikk, kjemi og biologi), og dette er fag som kreves for å bli f.eks. lege og ingeniør. Tar man påbygg kan man ikke velge realfag, og må eventuelt ta disse et 4. år som privatist.

 

Så er man usikker kan det være lurt å begynne på yrkesfag, men har man ambisjoner om å bli lege, veterinær eller ingeniør (kommer ikke på flere yrker som trenger realfag for øyeblikket) bør man begynne rett på studiespesialisering.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...